Recept za testo za štrudelj

Recept za testo za štrudelj je enostaven. Problemi nastanejo pri nadaljnji obdelavi. Napisala bom popolnoma enostaven recept in tudi recept, ki ga delam jaz. Poleg pa razkrila nekaj trikov, da enkrat gotovo uspe. Testo za zavitke potrebuje vajo in vztrajnost. Seveda je najbolj enostaven nakup v trgovini. Ni pa vedno mogoč in po kvaliteti zelo daleč od doma narejenega.

Sestavine: 350g gladke moke, ščepec soli, 2,5 dl mlačne vode

Za enostavno testo potrebujete le gladko moko, sol in vodo. Torej je primeren tudi za ljudi, ki ne uživajo živil živalskega izvora. Za en popoldanski štrudelj potrebujete 350g gladke moke, ščepec soli in 2,5 dl mlačne vode. Moko natehtate v posodo za gnetenje. V sredino naredite jamico in vanjo vlijete mlačno vodo. Potem počasi z vilicami vmešavate moko. Ko se moka in voda povežeta, prestavite kepo testa na leseni del pulta. Če imate marmornega, toliko bolje. Po potrebi po pultu predhodno posujte malo moke.

Začnite z gnetenjem testa. Testo za zavitke mora biti zelo dobro pregneteno. Gnetete tako, da delate čim daljše potege. Testo je dovolj pregneteno, ko je čisto gladko in se med potegi lepo vleče. Pokrijete ga s plastično folijo in pustite počivati. Vsaj pol ure. Med tem lahko naredite nadev. Pripravite pekač. Pekač naj bo približne velikosti 20x35x5cm. Notranjo stran dobro namažite z maščobo. Prižgite pečico in jo segrejte na 180°C.

Pripravite mizo za raztezanje testa. Lahko tudi delovni pult, če je dosegljiv z vsaj treh strani. Pokrijete ga z gladkim bombažnim prtom. Po njem na tanko posujete ostro moko. Na sredino posujete malo več. Na moko dajte kepo testa. Posujte jo z ostro moko. Z valjarjem jo začnite valjati. Kepo razvaljajte v krpo, kar se da na tanko. Naprej začnite z vleko testa. Z obema rokama pojdite pod testo in ga začnite iz sredine vleči na vse strani. Vlecite kar se da na tanko. Ko je sredina dovolj tanka, začnite z vleko robov. Testo za zavitke vlecite počasi. Če se mimogrede naredi kakšna luknjica, nič hudega. V pečenem zavitku se to ne bo videlo.

Ko je testo razvlečeno, ga pokapate z maščobo. Na to razporedite nadev. Nadevate 3/4 testa za zavitek. Nadev razporedite do centimetra od roba. Ko ste testo nadevali, potegnete robove na notranjo stran zavitka. Začnete z zavijanjem. Prvi obrat ali dva naredite z roko. Potem pa dvigujete prt in tako zavijate štrudelj do konca. Na koncu potegnete čez še testo brez nadeva. Zavitek prestavite v namaščen pekač. Lahko ga razrežete na več palic ali zvijete v polža. Odločitev je prepuščena vaši domišljiji.

V malem lončku zmešajte toplo vodo in olje v razmerju 1:1. Zavitek prebodite na nekaj mestih in po vrhu namažite z mešanico olja in vode. Pekač z zavitkom postavite v pečico in pecite približno 50 minut. Zavitek je pečen, ko je skorjica zlato rjavo zapečena. Pekač z zavitkom vzemite iz pečice in ga postavite na površino odporno proti vročini. Pustite nekje 10 minut, da se sestavine še malo povežejo in ohladijo. Lažje ga boste rezali in tudi nadev ne bo lezel iz testa. Vse naprej je prepuščeno vam. Obilo užitkov želim.

In še moj recept za testo za zavitke. Sama uporabljam veliki pekač od pečice. Namažem ga z maslom. Testo vsebuje 500g gladke moke, deciliter olja, eno jajce, ščep soli in 2 dl tople vode. V posodo za gnetenje dam moko. V sredini moke naredim vdolbino in vanjo dam jajce, vodo, olje in sol. Z leseno kuhalnico vse sestavine počasi vmešam v testo. Potem se ukvarjam s testom po gornjih postopkih.

In kakšna je razlika? Moje testo je bolj hranilno in zato pojem manj štrudlja. Plasti so bolj vidne, ker se moka z jajcem in oljem bolj napihne. Se pa to testo za zavitke težje vleče. Z malo vaje sem tudi to osvojila.

In še nekaj mini nasvetov za odlično testo.

Voda naj bo mlačna do topla. Hladna se težje poveže, vroča pa moko popari in je z gnetenjem konec.

Bolj kot je testo pregneteno, lepše se bo vleklo. Če imate pri pripravi testa družbo, si lahko kepo podajate in gnetete med prsti. Gnetenje tudi dobro vpliva na razgibavanje prstov in rok. Testo pa je odlična hrana za nohte.

Sama sem ugotovila še en trik. Testo narežem na več kosov in oblikujem kroglice. Te potem bistveno lažje in hitreje razvlečem. Palice pa so vsaj približno enako dolge in debele. Moj recept je za pet takih kroglic. In potem pet palic štrudlja.

Testo za zavitke zelo rado počiva. Če utegnete, ga zgnetite že večer prej in ga naslednji dan samo razvlečete. V tem primeru ga shranite v plastični posodi.

Če slučajno nimate plastične folije, testo pokrijte s plastično vrečko. Jaz jo kar razrežem.

Nadeve lahko pripravite iz jabolk, skute ali češenj. Lahko pa si omislite povsem svojega.

Jabolčni štrudelj je najboljši po mojem okusu. Pri nas jabolka riba mož. Tako, da zavitek nastaja v sodelovanju. Kako pa si preberite na www.tomazgorec.si/jabolcni-zavitek-recept.

Skutin zavitek je enkraten v hladnejših dneh. Topel, poleg čaja, je krasen za popoldanski klepet. Recept zanj pa najdete na www.tomazgorec.si/skutin-zavitek-recept.

Prvi spomladanski zavitek je vsekakor iz češenj. Takrat je teh sadežev polno. Če pa raste češnja na vrtu, je pa to “must be” sladica. Priprava ni najbolj enostavna, je pa zato užitek ob jedi toliko večji. Več pa na www.tomazgorec.si/cesnjev-zavitek-recept.

Atomski štrudelj pa sploh ne potrebuje testa. Ta je primeren za hitro pripravo v poletnem času ali ob nenapovedanih obiskih. Za vsak slučaj je potrebno imeti doma naslednje sestavine, ki jih najdete tu www.tomazgorec.si/atomski-strudelj-recept.

Valjar pred valjanjem posujte z ostro moko.

Testo za zavitke je dovolj tanko razvlečeno takrat, ko se vidi skozenj vzorec prta. Tega pri kupljenem testu ne boste mogli narediti.

Če se vam med vlečenjem naredi luknjica v testu, jo zašijte. Testo prekrijte preko testa in stisnite.

Mešanica vode in olja naredi testo po vrhu bolj hrustljavo.

Kakšno maščobo naj uporabim?

Maslo ali rastlinsko olje za pekač. Za kapljanje po testu pa kar želite. Ravno svinjske masti ali bučnega olja ne priporočam.

Če nimam gladkega bombažnega prta, s čim si lahko pomagam?

Enostavno z bombažno rjuho. Tudi sama jo uporabljam.

Nekateri pred vlečenjem namažejo testo z oljem. Zakaj?

Nimam pojma. Sama sem se naučila vleči suho testo. Namazano z oljem se mi je sprijemalo med vleko.

Koliko časa ostane zavitek svež?

Kar nekaj dni. Precej je odvisno od nadeva. Shranite ga pokritega v hladnem prostoru.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja