Recept za jabolčni zavitek

Jabolčni zavitek je najboljši in se prilega ob vsakem času. Tu pa je recept zanj. Za eno popoldansko razvajanje potrebujemo za testo za zavitek: 350g moke, ščepec soli in 2,5dl mlačne vode. Moko odtehtamo v posodo za gnetenje. V moko naredimo jamico in dodamo sol in vodo. Deciliter vode lahko zamenjamo z decilitrom olja. Sestavine zmešamo skupaj in dobro pregnetemo. Kepo testa pokrijemo s plastično folijo in pustimo počivat vsaj pol ure.

Sestavine za testo: 350g moke, ščepec soli, 2,5 dl mlačne vode

Med tem naredimo nadev za jabolčni štrudelj. Moj recept je sledeči. Kilogram jabolk mi nariba moj mož. Nariba jih na rezance. Jaz med tem pripravim pekač dimenzij 20x35x5. Namažem ga z maslom. Pečico prižgem in nastavim temperaturo na 200°C. Kepo testa na bombažni rjuhi na tanko razvaljam. Potem testo še čisto na tanko raztegnem. Pokapam ga z oljem. Na razvlečeno testo enakomerno razporedim naribana jabolka do ? testa. Posujem jih s sladkorjem in cimetom. Z leve in desne strani zaviham testo čez nadev približno en centimeter. Prav tako spodnji rob. Začnem zavijati. Prve dva obrata naredim z rokami. Potem začnem z dvigovanjem rjuhe, da se zavitek lepo enakomerno zavija. Počasi zavijem še zadnjo četrtino in potem še potegnem testo čez zavitek tudi ob straneh. Jabolčni zavitek prestavim v pekač. Po vrhu ga namažem z mešanico olja in tople vode. Pekač nato potisnem v segreto pečico. Na temperaturi 200°C ga pečem 50 minut. Ko je pečen, ga vzamem iz pečice in postavim na leseno desko na pultu. Pristavim za kavo. Ko je kava kuhana, razrežem še zavitek. Pripravljeni smo za popoldansko razvajanje.

Sestavine za nadev: 1 kg jabolk, sladkor, cimet

Sama uporabljam najbolj enostaven recept za jabolčni štrudelj. Takega imamo doma najraje. Obstajajo pa še številni drugi recepti, ki so prav tako dobri. Tudi maso lahko skupaj začinite v posodi in jo potem samo še razporedite po testu. Lahko pa tudi vsako posebej po korakih. Jaz delam slednje. Ni pa pravila. Vsak po svoje.

Tudi jabolka lahko naribate na rezance ali na lističe. Če ne želite rjavih oksidiranih jabolk, jih takoj, ko so naribana, polijte z limoninim sokom. Ostala bodo lepo svetla. Pa tudi limonin sok bo prijetna osvežitev v jabolčnem zavitku. Preden jabolka posujete po testu, jih malo stisnete, da odteče odvečni sok. Sok potem lahko z užitkom spijete.

V članku uporabljam izraza zavitek in štrudelj. V osnovi je to enak izraz. Zavitek je v knjižnem jeziku. Štrudelj pa je bolj po domače, a meni zelo blizu. Beseda štrudelj je ponemčen izraz za zavitek. V Slovarju slovenskega knjižnega jezika pa je beseda štrudelj označena kot nižji pogovorni izraz za zavitek.

Jabolčni zavitek z orehi

Kilogram jabolk naribamo. 100g orehov pa zmeljemo, zdrobimo ali jih narežemo na lističe. Testo pokapamo z orehovim oljem, posujemo z naribanimi jabolki in orehi. Po vrhu malo posladkamo s sladkorjem. Po želji posujemo še malo cimeta. Zavitek zvijemo.

Jabolčni zavitek z rozinami 

100g rozin namočimo v sladko vodo. Če bodo zavitek jedle odrasle osebe, lahko sladki vodi dodamo še žlico ruma. Kilogram jabolk naribamo in jim dodamo odcejene rozine. 50g masla razpustimo in polijemo po testu. Na tanko ga razmažemo. Po maslu posujemo nadev iz jabolk in rozin. Po nadevu posujemo malo vanilin sladkorja. In naribano limonino lupinico. Zavitek zvijemo.

Jabolčni zavitek s kislo smetano

Kilogram jabolk naribamo. Dodamo 200g kisle smetane in 50g sladkorja. Naribamo limonino lupinico. Samo rumeni del, bel zagreni. Dodamo nadevu. Testo pokapamo z oljem in po njem enakomerno razporedimo nadev. Zavitek zvijemo.

Jabolčni zavitek s semeni

Kilogram jabolk naribamo. 100g različnih semen na suho popražimo. Dodamo jih jabolkom v posodi ali na testu. Testo pokapamo z aromatičnim oljem. Posujemo z naribanimi jabolki in popraženimi semeni. Malo posladkamo in zavitek zvijemo.

Jabolčni zavitek presenečenja 

Zanj potrebujemo še 5 beljakov in 200g sladkorja. Jabolčni zavitek naredimo po klasičnem postopku in spečemo. Pečenega vzamemo iz pečice in vsaj malo ohladimo. Beljake stepemo in jim postopoma dodajamo sladkor. Stepene beljake namažemo po zavitku in damo v vročo pečico. Pečica naj bo ogreta na 200°C. Zavitek pečemo tako dolgo, da se beljaki po vrhu rahlo obarvajo. To traja nekje približno 10 minut. Zavitek presenečenja vzamemo iz pečice in še toplega postrežemo.

To so le nekateri recepti. Vi pa se prepustite domišljiji in dodajajte jabolkom sestavine po vašem okusu. Pazite le, da nadevi ne bodo preveč sočni, kajti zavitek se potem morda ne bo spekel do konca.

Obstaja pa še en trik, da se odvečna tekočina speče. Na maslu prepražite drobtine in jih dodajte v nadev. Drobtine bodo popile odvečno tekočino.

Katera jabolka so najboljša za zavitek?

Tista, ki rastejo v vaši okolici. Če pa jih morate kupiti, naj bodo ta bolj kiselkasta in aromatična.

Koliko časa traja priprava?

Dobri dve uri. Od priprave testa do kosa na mizi.

So hladno stiskana olja priporočljiva?

So. Za na in v testo. Za po vrhu pa raje ne. Zaradi visoke temperature prehitro razpadejo v transmaščobe. Te pa niso najbolj zdrave. Pa kakšnega bučnega olja tudi ne, razen, če ste ga izrazito vajeni.

Ali lahko pekač obložim s peki papirjem namesto, da ga namastim?

Brez problema.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja