Bistriški vintgar je raznolika dolina številnih znamenitosti

Potok Bistrica

Po čudovitem vzponu na Boč nam je ostalo nekaj časa, da si ogledamo še kakšno naravno znamenitost. Tomaž je predlagal, da gremo v Bistriški vintgar, ki je od Zgornjih Poljčan, kjer je bilo naše izhodišče za Boč, oddaljen 15 kilometrov. Sledili smo tablam za Slovensko Bistrico in po približno 20 minutah vožnje prispeli do cilja.

Kako lep je vzpon na Boč in kakšen čudovit razgled je na vrhu, si lahko pogledate tukaj: www.tomazgorec.si/boc/.

Kako do izhodišča?

Na avtocesti Ljubljana-Maribor izberemo izhod Slovenska Bistrica jug. Sledimo tablam za center Slovenske Bistrice, nato v samem centru na večjem križišču zavijemo levo. Pot nadaljujemo naravnost mimo športnih igrišč in tovarn in kmalu lahko vidimo prve table za Bistriški vintgar. Nadaljujemo do konca, kjer se cesta konča, tam lahko parkiramo. S parkirnim prostorom nismo imeli problema, saj smo bili dokaj pozni, a verjamem, da je med vikendom, glede na popularnost te izletniške točke, s prostimi parkirnimi prostori kar problem. Parkirate lahko tudi že prej in se do samega izhodišča sprehodite. Sicer pa je parkiranje tukaj brezplačno.

Ob poti

Bistriški vintgar – sprehod po čudoviti soteski

Pred vstopom v Vintgar je tabla, kjer lahko lepo vidimo celotno pot in vse znamenitosti. Glede na našo pozno uro obiska smo vedeli, da si celotne soteske žal ne bomo mogli ogledati. A že prvih nekaj metrov hoje po zanimivi in razgibani soteski smo vedeli, da nas Bistriški vintgar ne bo razočaral.

Vstop v samo sotesko in ogled vseh znamenitosti v njej je brezplačen.

Kako izgleda pot in katere znamenitosti je mogoče videti, si poglejte na spodnjem videoposnetku:

Če vam je bil videoposnetek všeč, predlagam, da kliknete https://www.youtube.com/user/tomazgorec/videos in se naročite na Tomažev YouTube kanal. Tam najdete veliko zanimivih videoposnetkov z različnih lepih krajev.

Potok Bistrica, ki je ustvaril to čudovito dolino, nas na poti tesno spremlja in kar vabi, da ga ujamemo v fotografski objektiv. Pot je vseskozi položna in dobro označena, vodi skozi gozd, tako da je hoja po tej neokrnjeni naravi pravi užitek.

Najboljši del leta za obisk Bistriškega vintgarja je po mojem mnenju poletje, ko se ob visokih temperaturah lahko prijetno ohladimo na senčni poti ob reki.

Rimski kamnolom

Po približno pol ure hoje pridemo do prve znamenitosti, Rimskega kamnoloma, kjer so v času rimskega cesarstva pridobivali marmor. Tukaj se nahajajo table, kjer najdemo več informacij in tudi vzorce kamnin. Poučno in hkrati zanimivo tudi za otroke. Zraven so miza in klopi, kjer si lahko malo odpočijemo ali kaj pomalicamo.

Pri rimskem kamnolomu

Kamnolom se nahaja na drugi strani potoka Bistrica in sprva nismo vedeli, kako se pride do njega. Čez nekaj minut, ko so mimo prišli prijazni domačini, so nam povedali, da je bil tukaj v preteklosti manjši most, ki naj bi ga odnesla voda.

Preko potoka je ležalo ogromno podrto drevo, in ker druge poti do samega kamnoloma ni, se je Tomaž odločil, da se bo po drevesu povzpel na drugo stran vode.

Kako je izgledalo prečkanje Bistrice preko podrtega drevesa, lahko vidite na videoposnetku spodaj:

Slap Šum

Pot smo nato nadaljevali po levem bregu Bistrice, in po približno 15 minutah hoje prišli do table za slap Šum. Pot se tam odcepi desno in vodi po strmem pobočju navzdol. Ta del je tudi najbolj izpostavljen, zato je potrebna večja pazljivost, da ne pride do zdrsa. Prav tako priporočam, da imate zaradi tega dela poti primerno obutev, ki ne drsi.

Slap Šum

Pot nas pripelje čisto do spodnjega dela slapu, od koder je mogoče posneti lepe fotografije. Slap je visok približno 20 metrov in se vije preko skal.

Ker se je počasi že temnilo, se je na tej točki naš izlet počasi zaključil. Vrnili smo se po isti poti nazaj do izhodišča. V primeru, da vam čas dopušča in si želite več hoje, pa lahko izberete krožno pot, ki pelje naprej do cerkve sv. Urha in Ančnikovega gradišča. Ta krožna pot vam bo vzela približno 5 ur.

Pot od začetka Bistriškega vintgarja in do slapa Šum vam bo vzela približno eno uro in pol lahkotne hoje.

Na pot se odpravite s primerno obutvijo

Ali je za vstop v Bistriški vintgar potrebno plačati vstopnino?

Vstop v Bistriški vintgar je brezplačen, prav tako je brezplačno tudi parkiranje pred samim vstopom v vintgar.

Ali je pot po dolini Bistrice zahtevna?

Pot skozi sotesko je nezahtevna, skoraj ves čas tudi položna. Večja pazljivost je potrebna le pri dostopu do slapa Šum.

Ali je obisk vintgarja primeren tudi za manjše otroke?

Izlet v Bistriški vintgar je zelo primeren tudi za družine z otroki, med potjo bodo zelo uživali, saj hodimo ves čas ob vodi. Prav tako bodo v izletu uživali vaši štirinožni prijatelji.

Kdaj je najboljši čas za obisk Bistriškega vintgarja?

Bistriški vintgar lahko obiščemo v vseh letnih časih, prav vsak ima svoj čar. Najlepše doživetje pa bo vsekakor poleti, ko se boste lahko prijetno osvežili ob hoji skozi gozd in ob vodi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja