Boč – čudoviti razgledi z razglednega stolpa

Tomaž in Tjaša na vrhu razglednega stolpa

Boč je priljubljeni štajerski vrh, ki nahaja v Bočkem pogorju, z nadmorsko višino 978 m, in je najbolj prepoznaven po razglednem stolpu na enem izmed vrhov. Boč ima namreč dva vrhova, ki sta približno enako visoka, med seboj pa sta oddaljena le nekaj minut hoje.

Čeprav na prvi pogled morda gorovje izgleda strmo, je dostop na Boč lahek, z vrha pa nudi čudovite razglede po večjem delu vzhodne Slovenije, zaradi česar je tako priljubljen tudi za družinski izlet.

Zanimivo je tudi to, in priznam da tega prej nisem vedela, da Boč spada še pod Karavanke, in je med zadnjimi vrhovi preden se začne Panonska nižina. Očitno med urami geografije nisem dovolj pozorno poslušala.

Pogled na Boč od Planinskega doma

Kako do izhodišča?

Če se peljemo po avtocesti iz smeri Ljubljane proti Mariboru, se odcepimo na izvozu za Slovenske Konjice. Ko pridemo do prvega križišča, zavijemo levo in sledimo tabli Poljčane. Na krožišču v vasi Loče nadaljujemo naravnost, na naslednjem večjem križišču pa zavijemo desno za Zgornje Poljčane. Ko se pripeljemo do vasi, nas znak za Boč pelje levo, kjer kmalu prispemo do parkirišča in planinskih tabel, kjer parkiramo. Parkirišče je brezplačno, le med vikendom priporočam, da pridete bolj zgodaj, ker drugače boste lahko imeli problem najti prosto parkirno mesto.

Kako je izgledala naša pot na Boč, si lahko pogledate v spodnjem videoposnetku:

Če vam je bil videoposnetek všeč, predlagam, da kliknete https://www.youtube.com/user/tomazgorec/videos in se naročite na Tomažev Youtube kanal. Tam najdete veliko zanimivih videoposnetkov z različnih lepih krajev.

Poti na Boč

Na Boč vodi več različnih poti, ki so večinoma zelo lahke in nezahtevne. Je pa tudi ena takšna, kjer je potrebno plezati. Mi smo izbrali pot čez Babe, ki pelje mimo Planinskega doma na Boču.

Na parkirišču gremo desno mimo tabel, na gozdno pot, ki se začne takoj vzpenjati. Po kakšnih 10 do 15 minutah hoje gozdna pot prečka asfaltirano cesto. Zopet se hoja nadaljuje po lepi gozdni poti, ki se vseskozi vzpenja. Nato gozdna pot pripelje do kolovoza, ki se mu priključimo in nadaljujemo desno. Čez nekaj časa nas markacije zopet usmerijo levo na gozdno pot, kjer po približno 20 minutah pridemo do Planinskega doma na Boču. Pred Planinskim domom se usmerimo levo, po travniku navzgor, skozi čudoviti drevored. Na koncu drevoreda pridemo so spomenika, kjer zavijemo levo. Zopet pridemo na bolj široko pot. Že po nekaj minutah hoje pridemo do točke, kjer se pot razcepi na najbolj zahtevno, plezalno pot čez jeklenice, in pa normalno, lahko pot proti vrhu.

Med potjo na Boč

Tomaž je imel s seboj vso potrebno opremo, zato se je odločil, da se bo povzpel po plezalni poti, midva z Domnom pa sva šla po lažji. Lažja pot se naprej vzpenjajoče nadaljuje skozi gozd, kjer po dokaj kratkem vzponu kmalu ogledamo vrh. Ko sva prišla do vrha hriba, sva bila sprva malce zmedena, saj je bilo vse okoli zelo zaraščeno, nikjer nisva videla niti dobro znanega razglednega stolpa. Šele kasneje sva ugotovila, da sva osvojila enega izmed dveh vrhov Boča. Na tem vrhu so televizijski oddajniki in vojaško območje, zaradi česar je tudi zagrajeno. A že po nekaj minutah hoje, sva ugledala tudi drugi vrh, tisti zaradi katerega se je zares vredno povzpeti na Boč.

Ne dolgo za nama, je na vrh po plezalni poti prišel tudi Tomaž, ki je bil nad adrenalinskim doživetjem popolnoma navdušen.

Na “glavnem” vrhu je 20 metrov visok razgledni stolp, ki so ga postavili leta 1962. Na stolp vodijo ozke, zavite stopnice. Med vikendi, ko je več gneče, je treba na vzpon na stolp malo počakati.

20 metrski razgledni stolp

Tistim, ki imajo strah pred višino, odsvetujem da se povzpnejo na stolp, saj priznam, da tudi meni občutek ni bil najbolj prijeten. Je pa res, da ko si na vrhu stolpa, vsaj za trenutek pozabiš na strah, saj so razgledi na vse strani zares čudoviti. No, posebno, če imaš takšno srečo z vremenom, kot smo jo imeli mi. A kljub temu, da so se mi malce tresla kolena, mi ni žal, da sem povzpela na najvišjo točko Štajerskega Triglava, kot mnogi imenujejo Boč.

Izkoristili smo lep sončen dan in čudovit razgled, ter na vrhu razglednega stolpa posneli kar nekaj fotografij, ki so seveda obvezne, ko osvojite Boč.

Razgled in drugi vrh Boča z oddajnikom

Planinski dom na Boču

Od parkirišča do vrha Boča smo hodili približno 1 uro in 45 minut. Za nazaj smo izbrali Senčno pot, ki nas je pripeljala iz glavnega vrha do Planinskega doma, kjer se nismo mogli opreti omamnim dišavam in lepi sončni lokaciji, tako da smo nekaj pojedli in popili.

V domu imajo izvrstno hrano, nudijo pa tudi prenočišča. Zunaj je ogromno miz, kjer boste lahko v zares lepem ambientu posedeli in uživali. Travnate površine in otroška igrala so kot nalašč za lep družinski izlet.

Pred Planinskim domom Boč

Dom se nahaja na nadmorski višini 658 metrov, do njega pa vodi lepa asfaltirana  cesta, tako da se je mogoče pripeljati z avtom, urejeno pa je tudi veliko parkirišče. Če imate manjše otroke, ki ne zmorejo toliko hoje, je to ena izmed opcij, da vzpon na Boč začnete od tu.

Zanimiv in priljubljen je tudi vzpon s kolesom, po krožni poti po Boču.

Nazaj v dolino smo se od Planinskega doma odpravili kar po cesti, saj je nam osebno hoja navzdol bolj prijetna po položnejših poteh.

Planinski dom Boč

Boč je med pohodniki priljubljen skozi celo leto, saj je lahko dostopen tudi v zimskih mesecih. Meni osebno pa je najlepši čas za obisk ravno pomlad, ko se narava prebuja, in je hoja po gozdu in travnikih res posebno doživetje.

Vsekakor bomo Boč še obiskali, le da bomo naslednjič izbrali in okusili kakšno drugo pot.

Ker nam je ostalo še nekaj časa, smo se odpeljali še do 15 kilometrov oddaljen Bistriški vintgar, kjer smo bili zelo navdušeni nad čudovito naravo. Več o tem si lahko preberete na www.tomazgorec.si/bistriski-vintgar/.

Kje je izhodišče za Boč?

Izhodišč za Boč je več, najbolj priljubljeno je izhodišče v vasi Zgornje Poljčane.

Koliko časa se hodi na vrh Boča?

Za večino poti, ki vodijo na vrh boste potrebovali od ene ure in pol do dveh ur hoje. Hoja ni zahtevna in vodi po lepo urejenih in označenih poteh.

Ali je vzpon primeren za otroke?

Vzpon na Boč je primeren tudi za otroke, saj lahko prilagajate izhodišče, in se z avtom pripeljete do Planinskega doma. Pot ni zahtevna, in jo bodo z malo motivacije premagali tudi otroci.

V katerih letnih časih je obisk Boča najbolj primeren?

Boč je zelo priljubljen v vseh letnih časih, tudi pozimi. A vsekakor je najlepše doživetje narave pomladi in poleti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja