Smučanje na Bjelašnici – vse informacije na enem mestu

Bjelašnica in Jahorina sta dve najbolj znani smučišči v Bosni in Hercegovini. Razlikujeta se po tem, da je Bjelašnica bistveno manjše smučišče kot Jahorina. Jahorina ima 46 kilometrov urejenih smučarskih prog, Bjelašnica pa le 11.

Ker so se cene smučarskih vozovnic na Jahorini v zadnjih letih močno dvignile, je zdaj mogoče čas, da razmislite o smučanju na Bjelašnici. Cena celodnevne smučarske karte na tem smučišču je 18 evrov čez vse leto. Na Jahorini pa smučarska vozovnica stane od 28 evrov v predsezoni ter vse do 33 evrov v špici sezone. Kot vidite, je razlika kar velika. Če gre na enotedensko smučanje štiričlanska družina, je prihranek kar velik.

Na Bjelašnici mi je všeč, da imajo na voljo tudi dve vrsti popoldanskih smučarskih kart. Prvo lahko koristite od 11. ure naprej in stane 14 evrov, drugo pa lahko koristite od 13. ure naprej in stane 10,5 evra.

Bjelašnica se od Jahorine razlikuje tudi po tem, da ima daljše proge, kar je meni zelo všeč. Ne smučam namreč rad na kratkih progah.

Sam sem Bjelašnico obiskal med tednom v času zimskih počitnic, ko je bil zelo lep, sončen dan. To je bil razlog zelo velike gneče na smučišču, kar mi ni bilo niti malo všeč. Naslednji dan, ko je bilo malo slabše vreme, je bila gneča bistveno manjša.

Na Bjelašnici imajo relativno novo in moderno šestsedežnico, ki pelje skoraj do vrha gore. Da bi prišli čisto do vrha, bi morali uporabiti še eno krajšo sedežnico, ki pa ta dan žal ni obratovala.

Zelo blizu šestsedežnice je tudi žičnica – sidro, ki ga uporabljajo predvsem otroci in tisti, ki so v smučanju čisti začetniki. Na tej žičnici pa je bila res gneča. Po moje so na vrsto čakali skoraj pol ure. Jaz pa sem na šestsedežnico čakal okoli 15 minut.

Gneča je bila tudi na samem smučišču. Jaz sem se sicer znašel in smučal po progi, ki je bila zaprta. Tako sem se odločil zato, ker sem pošteno plačal smučarsko karto, oni pa zapirajo proge, da jih ‘šparajo’.

V zgornjem delu smučišča Bjelašnica zna biti malo slabša proga, če je premalo snega. V času mojega obiska je bilo snega uradno 98 centimetrov, vendar zgoraj na smučišču tega ni bilo videti. Predvidevam, da tam veter spiha sneg.

Da si boste lažje predstavljali smučišče Bjelašnica, vam predlagam, da si ogledate moj spodnji video. Na njem boste točno videli, kako je videti vse skupaj.

Če vam je bil videoposnetek všeč, predlagam, da kliknete https://www.youtube.com/user/tomazgorec/videos in se naročite na moj Youtube kanal. Tam najdete še veliko zanimivih videoposnetkov z različnih lepih krajev.

Mogoče sem bil v svojem opisu Bjelašnice malo preveč kritičen do tega smučišča. Mogoče je kdo dobil občutek, da je grozno, vendar to zagotovo ni! Meni je bilo smučanje na Bjelašnici super, sem pa se trudil, da napišem čim bolj realno sliko vsega. Če ne bi ravno ujel zimskih počitnic, bi bilo pa že preveč lepo.

Nastanitev na Bjelašnici

Midva sva nastanitev dobila približno 6 kilometrov stran od samega smučišča. Najino prenočišče je bilo sicer na lepi lokaciji in tudi cena zanj je bila zelo ugodna. Najela sva sobo z zajtrkom. Cena za dva z zajtrkom je bila 44 evrov na noč, torej 22 evrov na osebo. To najino nastanitev si lahko ogledate na www.booking.com/hotel/ba/honey-valley-bjelasnica.sl.html?aid=1845696.

Soba, ki sva jo imela, je bila zelo lepa in moderna, vendar po mojem okusu malo premajhna. Drugače pa je bil zajtrk dober in lastnika zelo prijazna.

Prav na smučišču nama pet dni pred odhodom ni uspelo najti sobe ali apartmaja po ‘normalni’ ceni. Na voljo je bilo samo par namestitev, ki pa so bile občutno dražje. Če se torej odpravljate na smučanje na Bjelašnico, pojdite tja takrat, ko ni zimskih počitnic ali rezervirajte nastanitev vsaj tri mesece prej.

Igman

Dobrih 5 kilometrov od smučišča Bjelašnica se nahaja Igman, ki je meni osebno zelo zanimiv. Tam sta namreč dve zapuščeni olimpijski skakalnici, ki ju je zelo zanimivo pogledati. Tik ob zapuščenih skakalnicah je še eno smučišče, kjer pa običajno ni nobene gneče in še smučarske karte so 20 odstotkov cenejše kot na Bjelašnici.

Na Igmanu se nahaja tudi zapuščen hotel Igman, ki je bil nekoč luksuzen hotel, danes pa žal propada in je popolnoma izropan. Si ga pa je zanimivo ogledati.

Kako so videti zapuščene skakalnice in zapuščen hotel Igman, si oglejte na spodnjem videoposnetku.

Na Igmanu imajo tudi proge za tek na smučeh. Ta kraj se imenuje Veliko polje, a tam še nisem tekel, tako da kaj več o tem ne znam povedati.

Izlet v Sarajevo

Z Bjelašnice greste lahko na izlet v Sarajevo. Do Baščaršije boste potrebovali dobre pol ure. Da pridete do Baščaršije, se boste morali namreč peljati skozi celotno Sarajevo.

Bjelašnica poleti

Tokrat sem Bjelašnico prvič obiskal pozimi, sem jo pa že večkrat obiskal poleti. Bjelašnica poleti mi je pravljično lepa. Okoliške gore so naravnost čudovite. Običajno so porasle z živo zeleno barvo, ki da vsemu skupaj prav poseben čar.

Najlepša stvar na Bjelašnici poleti pa je zagotovo gorska vasica Lukomir, ki leži na nadmorski višini 1.500 metrov. Jaz sem se v tej vasici počutil kot v pravljici. Več o vasici si preberite v mojem prispevku na www.tomazgorec.si/lukomir. Obvezno si poglejte videoposnetke v prispevku, ker boste le tako lahko videli, kako lepo je tukaj. 

Ko že boste v Bosni in Hercegovini, se vam izplača pogledati še katero od številnih znamenitosti. Par dobrih idej najdete v mojem prispevku na www.tomazgorec.si/bosna-in-hercegovina.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja