Smučišče Jahorina – Tukaj najdete vse informacije o smučanju na Jahorini iz prve roke.

Jahorina postaja med Slovenci vse bolj popularen kraj za smučanje. Mogoče tudi vi razmišljate, da bi šli na smučanje na Jahorino? Če je vaš odgovor da, potem berite naprej. V nadaljevanju tega prispevka boste našli zelo veliko koristnih informacij o smučanju, namestitvah in tudi o tem, kako priti do Jahorine in kam se lahko iz Jahorine odpravite na izlet. 

Sam na Jahorino hodim že skoraj 15 let in jo poznam zelo dobro. Sem tudi zelo dober poznavalec Bosne in Hercegovine, saj sem jo obiskal več kot 50 krat. Prepričan sem, da vam lahko tako o Jahorini, kot o celotni Bosni in Hercegovini dam zelo koristne in verodostojne informacije. Poleg tega sem letos že smučal na Jahorini in imam tudi od letos informacije iz prve roke. 

Smučišče Jahorina

Ko sem približno 15 let nazaj prvič smučal na Jahorini, so takrat bile na voljo samo žičnice iz časa pred olimpijskimi igrami, ki so bile v Sarajevu leta 1984. To pomeni, da so bile žičnice zelo zastarele. Če imam prav v spominu so bile na voljo tri ali štiri zastarele dvosedežnice in nekaj vlečnic. Od takrat pa do danes je Jahorina postala zelo moderno smučišče, kjer imajo skoraj vse naprave popolnoma nove. Če sem prav preštel imajo sedaj na Jahorini 11 žičnic. Od tega imajo samo dve stari žičnici, vse ostale so nove. Ena od starih žičnic je dvosedežnica za katero upam, da jo ne bodo odstranili, ker če mene vprašaš, počasi dobiva zgodovinsko vrednost. 

V zadnjih letih so tudi razširili smučišče. Čisto na novem terenu, blizu naselja Trnovo, so postavili novo štirisedežnico in naredili čisto novo smučarsko progo. Novo smučarsko progo so naredili tudi čisto na “koncu” Jahorine, kjer so naredili dolgo progo, ki je na enem delu označena kot črna. Čeprav se sam najraje vozim po črnih progah, mi te še ni uspelo preizkusiti, saj ko sem bil letos na smučanju, ni delala sedežnica Skočine, kar bi pomenilo da ne bi mogel priti nazaj na Jahorino. Sedežnica Skočine je najnižje ležeča žičnica na Jahorini. Spušča se v dolino reke Prače. Po mojih izkušnjah ta sedežnica ni vedno odprta, ima pa zelo atraktivne proge. So malo bolj strme in prav take so meni všeč. 

Če še niste bili na Jahorini, boste najboljši občutek, kako je videti Jahorina, če boste pogledali spodnji videoposnetek. 

Če vam je bil videoposnetek všeč, predlagam, da kliknete https://www.youtube.com/user/tomazgorec/videos in se naročite na moj Youtube kanal. Tam najdete še veliko zanimivih videoposnetkov z različnih lepih krajev.

Skupno ima smučišče Jahorina 47 kilometrov smučarskih prog in kapaciteto 28.800 smučarjev na uro. 

Apartmaji in ostale namestitve na Jahorini

Jahorina ima zelo veliko kapaciteto namestitev. Veliko je apartmajev, hotelov, sob in planinskih koč. Sam si namestitev vedno rezerviram preko spletne strani Booking.com, ker imaš potem lastnika namestitve malo v “šahu”. Namreč vsak se zelo boji, da bi mu dal slabo oceno na Bookingu. Namreč zaradi dobre ocene se dostikrat nekdo odloči za neko nastanitev ali ne odloči zaradi slabe ocene. Jaz nikoli ne rezerviram namestitve, ki nima ocene vsaj 8. Običajno rezerviram namestitve, ki imajo oceno okoli 9. Kakšna je namestitev v resnici, lahko sklepamo izključno na osnovi ocene. Vsaj jaz imam take izkušnje. Pri oceni bodite pozorni na to koliko ljudi je oddalo oceno. Če jih je oddalo manj kot 10, to zagotovo ni realna ocena. Jaz za realno oceno vzamem, če ima neka namestitev več kot 50 ocen. 

Moje izkušnje so tudi, da takrat ko naredim rezervacijo preko Bookinga, so lastniki in osebje v povprečju vsaj za 30 odstotkov bolj prijazni. Cena preko Bookinga tudi običajno ni nič višja, kot če se direktno dogovorite. Včasih je cena celo nižja, kot pri direktnem dogovoru. Še posebej se cena občutno zniža, ko pridete na Bookingu do stopnje Genius 2 v njihovem programu zvestobe. Do stopnje Genius 2 pridete tako, da v dveh letih opravite 5 rezervacij. Do stopnje Genius 3 pridete takrat, ko v dveh letih naredite 15 rezervacij. 

Preko Bookinga sem opravil že veliko več kot 100 rezervacij, tako da imam na tem področju nekaj izkušenj. In moje izkušnje so take, da je vedno najbolje rezervirati namestitev preko Bookinga. Razen, če greste k nekomu, kjer ste že bili in poznate situacijo. 

Ponudbo namestitev na Jahorini preverite v spodnjem obrazcu.

Booking.com

Booking.com

Ko sem bil letos na smučanju na Jahorini, sem bival v nastanitvi, ki se imenuje Planinska idila. Več o tej nastanitvi si poglejte na www.tomazgorec.si/planinska-idila, kjer najdete tudi video, kjer sem letos posnel nekaj njihovih apartmajev. 

Enkrat, sicer poleti, sem bil nastanjen v apartmajih Jahorinski izlog o katerem najdete več informacij na https://www.booking.com/hotel/ba/jahorinski-izlog.sl.html?aid=1845696. Poleti je bila cena smešno nizka, kakšne cene imajo pozimi, pa žal ne vem. Kako je videti eden od apartmajev, si poglejte v mojem videoposnetku na https://youtu.be/CRHUjaumk2A.

Eden od najboljših in najbolj prestižnih hotelov na Jahorini je hotel Vučko. Kakšne apartmaje imajo si lahko pogledate v mojem kratkem videoposnetku na https://youtu.be/0QP-qmMH_bI. Njihovo ponudbo pa preverite na https://www.booking.com/hotel/ba/aparthotel-vuako.sl.html?aid=1845696. Je pa to kar drag hotel. 

Sam sem v večini primerov, ko grem na smučanje na Jahorino, nastanjen v mestu Pale. Jahorina je od mesta Pale oddaljena 12 kilometrov. Za Pale se vedno odločim zato, ker imam v tem mestu kar nekaj znancev, prav tako pa sem to mesto vzljubil in tudi cene so občutno nižje kot na Jahorini. Na Palah sem vedno nastanjen v hotelu Jet set

Cene smučarskih kart na Jahorini

Ko sem približno 15 let nazaj šel prvič smučati na Jahorino, je bila cena smučarske karte smešno poceni. Sedaj niso cene niti približno več tako nizke!

Ko sem bil na smučanju na Jahorini sem na svojem Youtube kanalu, ki ga najdete na https://www.youtube.com/user/tomazgorec/videos, vsak dan objavil videoposnetek, kako se imam na Jahorini. V videoposnetkih sem omenjal informacijo, da je cena dnevne smučarske vozovnice od  14 do 17 evrov. Sem pa kasneje ugotovil, da sem vam dal popolnoma napačno informacijo. Cena smučarske vozovnice na Jahorini je še enkrat večja, kot sem jaz napisal.

Naj vam obrazložim, kako je prišlo do te napake. Ko sem šel prvič smučati, sem za poldnevno karto plačal 25 bosanskih mark, kar je 13 evrov. Kasneje sem v Google vtipkal Jahorina ski pass cena in mi je ven vrglo tale cenik na https://jahorinainfo.com/ski-pass-jahorina-2021-2022. Ker je cenik v bosanskem jeziku sem bil prepričan, da so to cene v bosanskih markah. Tukaj na ceniku je bila cena poldnevne karte 26, kar se je ujemalo s tem kolikor sem jaz plačal. No eno marko je bila razlika. Sedaj ko sem začel pisati ta članek pa sem šel vse še enkrat preveriti in vidim, da so cene še enkrat višje. Mislil sem, da sem jaz že malo nor in da se dobro ne spomnim, koliko sem plačal karto. 

Ker mi vse skupaj ni šlo v glavo sem pisal upravitelju žičnic kako je s cenami. So mi hitro odgovorili in povedali, da so prave cene tiste visoke, da ko pa sem bil jaz so imeli ravno promocijski vikend in so imeli 50 odstotkov popusta. Jaz se vam za to mojo “šlamparijo” iskreno opravičujem. Sem kar sam nase malo jezen.

Cena dnevne smučarske vozovnice na Jahorini za odrasle je od 28,5 do 33,5 evra. Drugače lahko na Jahorini kupite tudi družinske karte, katere so cenejše. Štiridnevna družinska karta za odraslo osebo je od 82 do 100 evrov za štiri dni. Mislim pa, da ni možno kupiti manj kot štiri dnevno smučarsko karto. Cenik najdete na https://www.oc-jahorina.com/wp-content/uploads/2021/12/Porodicni-Cjenovnik-EUR_Part2-1.pdf.

Iskreno vam moram povedati, da se mi zdi cena smučarske karte za Jahorino visoka. Še posebej, če jo primerjamo s cenami drugih smučišč v Bosni in Hercegovini. Cena dnevne smučarske karte na Bjelašnici je 18 evrov, na Vlašiću 15 evrov in v Kupresu 18 evrov. 

Ko bom šel naslednjič smučati v Bosno in Hercegovino, bom šel zagotovo smučati nekam drugam, da vam bom še od drugod poročal kako je, da se boste potem lažje odločili kam iti. 

Cene gostinskih storitev na Jahorini

Tudi cene gostinskih storitev na Jahorini so v najboljših hotelih, kot sta Vučko in Termag, približno take kot v Ljubljani. Torej niso ravno nizke. 

Sam sem v času mojega bivanja obiskal en koncert, ki so ga imeli v šotoru. Cena točenega piva 3 decilitre je bila 2,5 evra. 

Kakšne so cene pijače in hrane po drugih gostinskih lokalih na Jahorini pa žal ne vem. 

Smučišče Ravna planina je dobra alternativa Jahorini

Samo okoli tri kilometre iz mesta Pale se nahaja še eno smučišče, ki se imenuje Ravna planina. To je smučišče, ki obratuje šele par let, vendar se meni zdi dobro smučišče. Res, da še nisem tukaj smučal, sem pa šel poleti pred tremi leti z avtom do končne postaje gondolske žičnice in sem dobil občutek, da bo to zanimivo smučišče. 

Na njihovi spletni strani sem dobil podatek, da imajo 12,5 kilometrov smučarskih prog. Meni je najbolj všeč glavna, tam kjer je gondolska žičnica. Je relativno široka in strma. Še posebej to, da je strma, meni zelo odgovarja. 

Na Ravni planini imajo zelo ugodne cene smučarskih vozovnic. Dnevna smučarska karta za odrasle je samo 25 KM, kar je 13 evrov. Imajo tudi zanimivo ponudbo, da lahko kupite karto za 30 ur smučanja, ki stane 80 evrov, oziroma 105 evrov, da je vključeno še nočno smučanje. 

Če boste smučali na Ravni planini, boste namestitev našli nekje v mestu Pale. Ta namestitev bo zagotovo cenejša kot na Jahorini. Poleg tega je na Palah tudi vse ostalo cenejše kot na Jahorini. Sam osebno sem raje na Palah, kot na Jahorini. Razlog je ta, da mi je na Palah bolj všeč in da je Sarajevo bližje. Pa tudi, če greš na kakšen izlet so Pale boljše izhodišče. 

Mogoče vam Pale ne bodo všeč prvi dan. Tudi meni niso bile, sedaj pa sem kar malo zaljubljen v njih. Pa ne samo jaz. Na www.jahorina.si/pale si preberite kako se je na Palah imela moja sopotnica Sanja. 

Slaba stran smučišča Ravna planina pa je to, da leži na dosti nižji nadmorski višini, kot Jahorina, in če ni ponoči temperatura vsaj minus tri, je smuka bolj slaba, saj sneg postane moker. Če so pa temperature nizke, sem pa prepričan, da bo smuka odlična! 

Jahorina je dobro izhodišče za dnevne izlete po bližnji in širši okolici

Z Jahorine se lahko odpravite na krajši izlet v 28 kilometrov oddaljeno Sarajevo. V Sarajevo z Jahorine vodita dve poti. Prva vodi preko mesta Pale, druga pa preko Trebevića. Trebević je hrib, ki se nahaja nad Sarajevom. Svetujem, da greste v eno smer preko Trebevića in si mimogrede ogledate še bob stezo, ki je bila zgrajena za potrebe olimpijskih iger 1984 v Sarajevu. Če greste od začetka bob steze še malo višje, pridete do žičnice, ki pelje v Sarajevo. Omenjena pot do Sarajeva je opisana na www.jahorina.si/sarajevo, kjer najdete tudi par najbolj pomembnih informacij o znamenitostih v Sarajevu. 

Kako je danes videti bob steza danes, si lahko ogledate na spodnjem videoposnetku.

Zelo priporočam izlet v Višegrad, kjer si lahko ogledate znameniti most na Drini. Po njem je nobelovec Ivo Andrić napisal knjigo Most na Drini. V Višegradu si lahko ogledate tudi Andrićgrad, turistični kompleks, ki sta ga zgradila občina Višegrad in Emir Kustorica. Emir Kustorica je svetovno znan režiser. Najbolj je prepoznaven po filmih Sječaš li se Dolly Bell in Otac na službenom putu, za katerega je dobil mednarodna priznanja.

Če ste že v Višegradu, se vam izplača odpeljati še v Srbijo, do Mokre Gore. V Mokri Gori lahko obiščete Etno selo Drvengrad, ki je v lasti Emirja Kustorice. Mokra Gora je znana tudi po Šarganski osmici, več kot 90 let stari železniški progi, ki se preko hriba vzpenja v obliki osmice. Zelo priporočam! Opis tega izleta najdete na www.jahorina.si/od-jahorine-do-sarganske-osmice. Na ta izlet sva šla s Sanjo pred 6 leti. Vse je še vedno isto, razen to, da se ne da iti po kanjonu reke Prače, ker se je podrl en most. 

Moj drugi predlog za celodnevni izlet je Mostar, ki je iz Sarajeva oddaljen 126 kilometrov. Mostar s svojo okolico je res pravi biser in je zagotovo najbolj turistično mesto v Bosni in Hercegovini. Več o njem si preberite na www.tomazgorec.si/mostar. Mostar si lahko ogledate tudi na ta način, da se preko Mostarja vračate domov. 

Na poti v Mostar se lahko ustavite v Konjicu in si ogledate Titov bunker. To je bil tretji največji vojni objekt v bivši Jugoslaviji. V njem bi lahko brez zunanjega stika živelo 350 ljudi vsaj šest mesecev. Ogled Titovega bunkerja močno priporočam.

Samo 23 kilometrov od Konjica proti Mostarju leži mesto Jablanica. Jablanica je kraj, kjer stoji znameniti most iz bitke na Neretvi. V neposredni bližini pa je tudi muzej, ki se ga izplača ogledati. Vstopnina je en evro in pol.

Kako priti do Jahorine?

Najkrajša in najhitrejša pot iz Ljubljane do Jahorine je preko Zagreba, Slavonskega Broda, Bosanskega Broda, Zenice in Sarajeva. Pot je dolga 580 kilometrov in traja okoli 7 ur. 

Če imate med potjo na Jahorino namen pogledati še kakšno zanimivost, potem imate na voljo pot iz Ljubljane preko Vinice, Bihaća, Jajca, Travnika in Sarajeva. Ta pot je samo dva kilometra daljša, kot prva, vendar pa traja potovanje okoli 9 ur in pol. Tako, da če boste šli po tej poti in si želeli ogledati še kakšno znamenitost ob poti, vam svetujem, da se na pot odpravite zelo zgodaj zjutraj. 

Prva znamenitost, ki si jo lahko ogledate in vam ne bo vzela veliko časa je zapuščena vojaška baza Željava o kateri si več preberite na www.tomazgorec.si/zeljava. Naslednja zanimiva točka je mesto Jajce, kjer si lahko ogledate znameniti slap, kjer se reka Pliva izliva v Vrbas, hišo, kjer je bilo 29. novembra 1943 drugo zasedanje AVNOJ-a, trdnjavo in mlinčke na Plivskem jezeru. Kakšni so videti mlinčki na Plivskem jezeru si poglejte v začetku videoposnetka na https://youtu.be/lLt08dCJPl0

Če boste imeli čas se lahko ustavite še v Travniku, kjer si pogledate zanimivo Trdnjavo. V kraju Vitez pa se lahko ustavite v etno vasi Čardaci. 

Za vse ostalo vam bo že zmanjkalo časa. Če bi šli od doma res zgodaj zjutraj bi lahko šli na reko Uno pogledati Štrbački buk, mesto Kulen Vakuf in Drvar. Ampak če boste šli pogledati še to, boste na Jahorino prišli pozno zvečer. Se pa da, ker jaz sem na tak način šel na Jahorino že velikokrat. 

Ko boste šli domov pa vam svetujem, da se vračate preko Konjica, kjer si ogledate Titov bunker, znameniti most na reki Neretvi v Jablanici in Mostar. Tole vse našteto je res zanimivo videti. 

Če imate namen še kaj dodatno raziskovati Bosno in Hercegovino, kliknite www.tomazgorec.si/bosna-in-hercegovina in si poglejte par najbolj zanimivih krajev v Bosni in Hercegovini. 

Jahorina smučarske karte 2022 cenik

Smučarske karte so v zadnjih letih na Jahorini kar občutno podražili. Cena celodnevne smučarske karte je od 28,50 do 33,50 evra. Nekaj popusta dobite, če kupite večdnevno smučarsko karto.

Jahorina - Smučišče, nastanitev, cene,..

Smučišče Jahorina ima 47 kilometrov urejenih smučarskih prog s kapaciteto 28.800 smučarjev na uro. Jahorina ima na voljo veliko nastanitev. Več informacij o nastanitvah najdete v prispevku. Cene na Jahorini so vsako leto višje. Še dobrih 5 let nazaj je bilo smučanje na Jahorini smešno poceni. Danes ni več tako.

2 komentarja

  1. Pozdravljeni,

    Imate morda kaj informacij, kako je poskrbljeno za avtodome? Je morda v bližini Jahorine kakšen kamp, parkirišče, kjer se je mogoče priklopiti na elektriko, oskrbeti avtodom z vodo, očistiti wc….?

    Lep pozdrav.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja