Blejski Vintgar, imenovan tudi soteska Vintgar

Blejski Vintgar, oziroma soteska Vintgar je ena izmed 5 najbolj obiskanih znamenitosti pri nas. Nekje sem zasledila, da jo je v lanskem letu obiskalo 400 tisoč ljudi, kar je res ogromno. Vintgar leži približno 4 kilometre severno od Bleda, in je 1600 metrov dolga, in ponekod tudi do 250 metrov globoka kanjonska soteska, ki jo je izoblikovala reka Radovna.

Ker živim v neposredni bližine soteske, sem jo obiskovala že od malih nog. Izlet v Blejski Vintgar je zame vedno pomenil neko posebno doživetje. Ko smo gostili prijatelje iz tujine, nikoli ni bilo dileme, kam jih odpeljati najprej. Obisk Bleda in Soteske Vintgar je zagotovo super ideja, saj je Radovna s svojimi tolmuni, slapovi in brzicami prava atrakcija, kjer si bodo prijatelji lahko naredili lepo zalogo fotografij.

Pred kratkim sem Blejski Vintgar obiskala skupaj s Tomažem, ki je bil tukaj prvič, in je bil zelo navdušen. Imela sva srečo, da sva se odpravila zgodaj zjutraj in sva bila prva obiskovalca takoj ko so odprli. Takrat je tudi edini primeren čas, da lahko posnameš dobre fotografije, saj na njih ne bo drugih ljudi, le čudovita narava. Nedavno pa sem sotesko Vintgar obiskala še enkrat, saj sem slišala, da so v letošnjem letu uvedli neke novosti, in me je zanimalo kaj točno.

Če v soteski Vintgar še niste bili, je zagotovo v letošnjem letu najprimernejši čas, saj ni veliko tujih obiskovalcev, in boste lažje ujeli trenutke brez gneče.

Pot do Vintgarja je precej enostavna in kar dobro označena. Če se pripeljete na Bled iz smeri Lesc oz. iz smeri avtoceste Ljubljana ? Jesenice, na semaforju zavijemo desno proti Pokljuki, nato pa se peljemo cca. 5 minut po glavni cesti in v vasi Spodnje Gorje, kjer je tudi označeno s tablo, zavijemo desno proti Vintgarju. Tam je urejeno parkirišče, katerega pa je potrebno plačati. Sam vstop v sotesko je bil do nedavnega še možen iz obeh strani, torej iz strani Gorij, in iz strani Blejske Dobrave, ogled je bil možen v obe smeri. Letos pa so uvedli novost, in se ni več mogoče vrniti nazaj po isti poti skozi sotesko, ampak se vrneš po krožni poti nazaj na izhodišče, ki je v Spodnjih Gorjah. Razlog za to je predvsem varnost zaradi virusa Covid-19, malo pa tudi zaradi prevelike gneče, ki je bila v zadnjih letih kar malce neprijetna, saj je na nekaterih delih soteske prehod zelo ozek, in je bilo srečevanje tam nerodno in včasih tudi nevarno.

Ob vstopu v Blejski Vintgar je majhna hiška, kjer pobirajo vstopnino. Cena vstopnina za odraslo osebo je 10 evrov, za študente in upokojence 7 evrov, za otroke od 1-2 evra, ter za hišne ljubljenčke 3 evre. V vstopnino je vključeno zavarovanje v primeru nezgode, zato jo morate plačati tudi za dojenčke. Prehod z otroškimi vozički ni možen, zaradi ozkih prehodov, prav tako ni mogoč za invalide. Hišni ljubljenčki pa morajo biti na povodcih, saj Soteska Vintgar spada v območje Triglavskega narodnega parka.

Izlet v Blejski Vintgar bo najbolje prijal v vročih poletnih dneh, saj je sprehod ob reki Radovni, ki ima skozi celo leto 5oC, prava osvežitev. Za tiste, ki vas rado zebe, je priporočljivo da s seboj vzamete kakšen dodaten kos oblačila. Drugače pa Soteska Vintgar obratuje od aprila do novembra. Ko dežuje je ravno tako odprta, vendar se takrat še posebno priporoča primerna obutev, ki ne drsi in dežni plašč, saj se boste z dežnikom težko premikali po ozkih poteh, s tem pa boste lahko tudi ovirali druge obiskovalce. Če se želite izogniti gneči je najbolje, da se odpravite na ogled takoj zjutraj, ko se soteska odpre, ali pa pozno popoldne. To velja predvsem za glavno poletno sezono, ko je turistov največ.

Ob vstopu v sotesko vas bodo navdušile strme stene, med katerimi se vije čudovita Radovna. Tik ob njej so speljane lesene terasaste potke, ki so skupaj z ostalo naravo prava atrakcija za fotografiranje. Do konca soteske boste potrebovali približno 30 minut hoje. Po vseh fascinantnih predstavah, ki vam jih bo prikazala živahna Radovna, vas bo na koncu osupnil še slap Šum, ki je eden od treh rečnih slapov pri nas, njegov padec pa je visok kar 13 metrov, in pa 53 metrov dolg kamnit most bohinjske železnice, ki 33 metrov visoko prečka sotesko. Slap Šum boste lahko opazovali iz razgledne ploščadi, zato sta ta dva lepotca na koncu velikokrat glavni motiv fotografov. Radovna se kmalu po izstopu iz soteske, v vasi Moste pri Žirovnici, izlije v Savo Dolinko. Vi pa imate na koncu za vrnitev nazaj na izhodiščno točko dve možnosti. Ena pot je malo bolj zahteva, in pelje čez Dobravo, kjer pa se, posebno ob mokrem vremenu, priporočajo pohodne palice. Druga pot pa je meni osebno ljubša, pa tudi manj zahtevna in položnejša. Ta pot pa pelje čez Sveto Katarino, od koder se vam bodo odpirali čudoviti pogledi na Bled in okoliške hribe. Tudi to je prava paša tako za oči kot tudi za vaš fotoaparat. Na Sveti Katarini, ali kot ji pravimo domačini, Katarinca, boste lahko malo posedeli, se spočili, otroci pa se bodo z veseljem podili po igralih. Za obe poti boste potrebovali od ene ure do ure in pol, odvisno kako hitro hodite, in kolikokrat se ustavite, tako da si morate za celoten obisk Soteske Vintgar vzeti od 2 do 3 ure časa. Za tiste, ki pa te krožne poti ne bi zmogli prehoditi, pa imajo že pri vstopu možnost, da si naročijo prevoz s kombijem nazaj na izhodiščno točko. V glavni sezoni je velikokrat problem tudi parkiranje pri sami izhodiščni točki, zato, če se le da, se tja odpravite peš, ali pa z javnim prevozom, v poletnih mesecih pa iz Bleda vozi tudi shuttle bus, ki stane 1 ?.

Vsekakor Blejski Vintgar priporočam za obisk, saj je posebno doživetje za celotno družino, vendar je pri majhnih otrocih vseeno potrebna pazljivost, saj so nekateri deli lahko spolzki. Tudi tisti, ki ste sotesko že kdaj obiskali, bo letošnja novost krožne poti novo doživetje za vas. Sedaj pa si le splanirajte svoj izlet v Vintgar in posnemite fotografije, katere si bomo z veseljem ogledali.

Ali je potrebno za ogled Soteske Vintgar plačati vstopnino?

Za vstop v sotesko je potrebno plačati vstopnino, ki znaša 10 ? na odraslo osebo.

Ali je parkirišče pri vstopu v Blejski Vintgar brezplačno?

Ne, parkirišče je plačljivo, in sicer 5 ? za čas obiska.

Kako dolga je pot, koliko časa se hodi?

Celotna krožna pot vam bo vzela približno 2 do 3 ure, odvisno od gneče in fizične pripravljenosti.

Ali je obisk Soteske Vintgar primeren za majhne otroke?

Majhni otroci lahko obiščejo sotesko, ampak je pri njih potrebna večja pazljivost.

Kdaj je najprimernejši čas za obisk soteske?

Najprimernejši čas je zagotovo poletje, ko je vroče, v soteski pa se prijetno ohladimo. In pa v suhih dneh, ko pot ni mokra in manj drsi.

2 komentarja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja