Blitva s krompirjem se odlično poda k ribam

Blitva s krompirjem je v bistvu za pripravo dokaj enostavna jed.

Za pripravo te jedi potrebujemo kilogram krompirja in kilogram blitve. Poleg tega pa še oljčno olje, sesekljan česen in sol. Kilogram blitve je na videz zelo velika količina. Med kuhanjem ali praženjem pa zelo pade skup. Tako, da kar pogumno nad njo.

Sestavine: 1 kg krompirja, 1 kg blitve, oljčno olje, česen, sol

Krompir olupimo in zrežemo na kocke. Približno 2x2x2 centimetra. Damo kuhat v hladno vodo. Vodo solimo. Tako je krompir hitreje kuhan. V vroči vodi krompir zakrkne in se kuha dalj časa. Vode naj bo le toliko, da prekrije krompir. Posodo pokrijemo s pokrovko. Skuhamo do mehkega.

blitva s krompirjem

Blitvo operemo in šele potem zrežemo na kvadratke ali trakove. Na hladno olje damo česen in pogrejemo le toliko, da česen zadiši. Dodamo blitvo in jo pražimo toliko časa, da oveni. Drugi način pa je, da blitvo na hitro poparimo v vročem kropu in jo na hitro ohladimo z ledom. V mrzlo vodo damo led in v to poparjeno blitvo. S tem bomo dosegli, da bo blitva obdržala lepo zeleno barvo. Vendar bomo s tem postopkom izgubili kar nekaj hranil iz blitve. Postopek priprave pa se bo podaljšal. Blitvo odcedimo in damo na olje s česnom.

Blitva s krompirjem se potem le še dokonča. Krompir odcedimo in dodamo praženi blitvi. Narahlo zmešamo. Posolimo po potrebi. Nekateri krompir tudi malo pretlačijo, da dobijo gostejšo prilogo.

Če imamo mlado blitvo, je ne pražimo ali kuhamo, temveč dodamo v vroč krompir. V tem primeru na hladnem olju pogrejemo sesekljan česen, da zadiši in dodamo že pripravljeni jedi. Zmešamo in dosolimo po potrebi.

Če pa imamo starejšo blitvo, so tudi listi mnogo večji. Zelene dele ločimo od bele sredine. Zelene dele narežemo na rezance ali kvadratke, bele pa počez na tanko narežemo na lističe. Tako najprej prepražimo bele dele, ki so trši in šele na to dodamo zelenje.

blitva s krompirjem

Kaj pripraviti kot prilogo?

Poleg spečemo ribe. Ribe lahko pečemo v pečici ali na ponvi. Vendar zelo pazimo na čas pečenja, ker so ribe zelo hitro pečene. Potrebujejo pa izredno visoko temperaturo termične priprave. Pečenje v pečici na vsaj 230°C. Samo 15 minut. Če jih pečemo na ponvi, pa maščobo pošteno pregrejemo. Ribje fileje pečemo 3 minute na eni strani in 3 na drugi. Solimo na koncu. Postrežemo takoj.

Blitva s krompirjem pa je tudi zelo nasitna samostojna jed. V veliko primerih pripravljajo ljudje krompir z blitvo. Ker krompirju dodajajo le manjše količine blitve. S tem jed izgubi svoj čar. V bistvu se blitvi dodaja krompir le zato, da je jed močnejša in bolj nasitna.

Blitva je izredno hvaležna vrtnina saj jo imamo lahko na vrtu od zgodnje pomladi do pozne jeseni. V tem času pa je tudi uživanje rib zelo priporočeno. Blitva je zelo bogata z vitaminoma A in C. Prav tako pa tudi nekatere podvrste B skupine. Vsebuje pa tudi večje količine Kalcija in Magnezija. Je tudi izjemen vir folne kisline, ki pomaga pri izkoristku železa v presnovi telesa.

Koliko časa potrebujemo za pripravo jedi?

Blitva s krompirjem se pripravlja približno tri četrt do ene ure. Z malo spretnosti in odlične organizacije pa tudi pol ure. Prav tako, če jed pripravljamo iz zgodnje spomladanskih sestavin, ki so hitro kuhane.

Kaj vse potrebujemo za pripravo jedi?

Poleg sestavin še lonec, v katerem bomo kuhali krompir in veliko posodo v kateri bomo pražili blitvo in pozneje dodali krompir. Brez pripomočka za mešanje ne bo šlo. Lesene kuhalnice so za pripravo hrane najbolj primerne. Les je sam po sebi naraven. Poleg tega pa je odličen samočistilec bakterij. Če lesene pripomočke sproti operemo, se bakterije na njih ne nahajajo. Pazimo pa, da ne stojijo predolgo v vodi. Tako se najhitreje uničijo. Najbolj priporočam, da lesene pripomočke takoj po uporabi vsaj splahnete, če ne še umijete. In postavite na mesto, kjer se najhitreje osušijo.

Je vrsta krompirja pomembna?

Načeloma ne. Za blitvo s krompirjem je primeren tako mladi krompir, kot tudi tisti za ozimnico. Le čas kuhanja je različen. Vse je prepuščeno vašim željam.

Lahko zvečer jemo blitvo s krompirjem?

Lahko. Blitva s krompirjem je lahka in nizkokalorična jed. Zvečer jo jemo kot samostojno jed. V telo bomo z jedjo vnesli približno 150 kilokalorij. Če jo bomo jedli kot zgodnjo večerjo pa je za poleg kos ribe in kozarec rdečega vina odlična izbira.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja