Veganska torta kot zdrav obrok

veganska torta

Veganska torta pomeni, da jo sestavljajo samo sestavine rastlinskega izvora. Veganska torta je lahko kot posladek, ali pa katerikoli obrok, saj je izjemno nasitna. Za razliko od drugih veganskih tort ta ni povsem presna, lahko jo jeste toplo ali hladno in je primerna za diabetike ter vse, ki imamo težave s sladkorji ter maščobami. Veganska torta vam bo pomagala k ohranjanju teže, lepe postave, zdravja, dobrega počutja in energije skozi ves dan ter vse leto.

Ohranjanje zdravja pomeni tudi znanje, védenje, kaj lahko jemo, kje hrano dobimo, kako je pridelana in kako jo pripravimo. Kuhinja je kemijski laboratorij. Snovi reagirajo ena na drugo ne glede na to, ali so presne ali obdelane in predelane. Obdelane in predelane snovi, torej tudi hrana, že pri samem postopku obdelave spremeni svoje kemijske lastnosti, ki jih je dobro poznati, če želimo ohraniti zdravje. Prehranske napake telo nekaj časa lahko samo uravnava. Dolgotrajne napake v prehranjevanju pa pomenijo bolezni, staranje in smrt. Da so človeške celice večno obnovljive, je ugotovil že Nikola Tesla, katerega ugotovite so novodobni znanstveniki že potrdili. Celice morajo imeti samo pogoje in eden od pogojev je tudi zdrava hrana. Če zbolimo, se lahko tudi pozdravimo, že to je dokaz, da se celice lahko obnovijo. Človek ima tudi um, s katerim vse skupaj pospeši ali zavira. Moje osebne izkušnje so, da je vse odvisno od mene.

Sestavine za testo: 250 g ajdove kaše, 20 g v vodi namočenih rozin, 100 g kaljene ekološke pšenice, 50 g namočenih orehov, cimet.

Sestavine za nadev: 100 g nakaljenih sončničnih semen, 50 g lanenih semen, 20 g neoluščenega sezama, 5 g maka, 100 g namočenih, olupljenih mandljev, 100 g namočenih, prebranih orehov, 1/4 zrelega avokada, 3 žlice kokosovih kosmičev, voda, kurkuma, pehtran

Veganska torta ni zgolj sladica, je jed tisočerih možnosti zdrave hitre prehrane za vse, ki nimajo časa. Sestavljena je iz sestavin, ki so telesu koristne in so lahko osnova za kakršno koli jed od zajtrka do večerje ter jo lahko naredimo po okusu, kar pomeni, da je lahko sladka kot sladica, slana za kosilo ali večerjo, grenka za zdravilo. Veganska torta je pravzaprav samostojna, zelo nasitna jed.

Veganska torta je lahko povsem presna ali delno kuhana. Ta sladica ni tako kompaktna, kot so druge, klasične, zato priporočam, da jo servirate v manjših skodelicah. Ker je jed zdrava, seveda lahko na račun ohranjanja zdravja žrtvujemo kompaktnost torte. Ko jo pojemo, je vsekakor vseeno, kakšna je bila prej. Bo pa lepa na pogled in prijetna na okus ter vrhunskega vonja. Vse sestavine veganske torte so izključno rastlinskega izvora.

Testo za vegansko torto, ki predstavlja podlago za 5 oseb:

250 g ajdove kaše

20 g v vodi namočenih rozin

100 g kaljene ekološke pšenice

50 g namočenih orehov

cimet

Kalčke lahko kupite v vsaki trgovini, ni pa nujno, da so pšenični, izberete lahko katerekoli, zavedati pa se morate, da se bo okus zaradi tega spremenil. Predlagam, da preizkusite več kalčkov in vegansko torto naredite  večkrat.

veganska torta

Za vegansko torto namesto testa za osnovo uporabimo kaljeno, hladno luščeno ajdo, ki prej ni bila termično obdelana. Takšna ajda dobro kali in je odličnega okusa tudi presna, zato lahko vegansko torto jedo tudi presnojedci. Hladno luščeno ajdo boste dobili samo v trgovini DM ali na Ekološki kmetiji Darja iz Mošenj. Ajda kali izjemno hitro, lahko že v nekaj urah ali preko noči, odvisno je od pogojev. Kalimo jo v vodi.

Ajdo na hitro skuhamo, 5 do 10 minut je dovolj vretja in ko je še malo surova jo odstavimo, saj se dokuha sama od sebe, dokler je vroča. Ajdo kuhamo v malo vode in po potrebi vročo vodo med kuhanjem dolivamo. Na koncu dodamo še namočene rozine za bolj sladek okus. Tistim, ki imate diabetes, pa rozine odsvetujem.

Veganska tora ne more biti brez maščob. Dodamo še naravno maščobo, ki se v telesu ne nabira in je topna v vodi; to so namočeni in dobro oprani orehi ali kateri drugi oreščki. Orehe prej namakamo dva do tri dni. Vodo odlivamo dvakrat ali trikrat na dan in spiramo toliko časa, dokler voda ni bistra. Tako smo dodali še encime h kuhani hrani za lažjo prebavo.

Veganska torta s kaljeno pšenico oziroma kalčki ne vsebuje glutena, hkrati pa je obogatena z B vitamini. Pšenico pozimi kalimo dva do tri dni, poleti pa kali bistveno hitreje. Sestavine v vegansko torto dodamo, ko je ajda že malo ohlajena. Nato vse skupaj zmeljemo s paličnim mešalnikom, da nastane testo, ki ga lahko uporabimo za podlago in vmesne plasti.

Če bi radi, da je veganska torta sladka, ji dodamo rozine, datlje, fige in drugo sladko sadje ali sladki koren, kar pa odsvetujem sladkornim bolnikom in ljudem s prekomerno težo ali hujšimi boleznimi.

Testo za vegansko torto lahko naredimo s slano ali kislo podlago tako, da uporabimo grenivke ali limono. Če bi radi, da je veganska torta pravzaprav polnovreden obrok, potem lahko dodamo slane oreščke, nekaj soli ali organsko sol, kot je mehurjasta haloga, ki je alga in vsebuje naraven jod. Mehurjasto halogo vedno uporabljam pri mastnih jedeh, saj sol razgrajuje maščobo, zato se lažje prebavi in ne zastaja v telesu. Dobite jo v pokriti tržnici v BTC-ju pri stojnici Čebelarstvo Vasič.

Priporočam, da prej, preden skuhate ajdo, pripravite vse potrebno za nadev za vegansko torto. Ko naredite testo, lahko še zamešate nadev takoj naredite torto, da je že topla. Lahko pa vse skupaj ohladite. V vsakem primeru je primerna za obrok, ki je zelo nasiten. Osebno priporočam tople obroke, saj pospešijo prebavo.

veganska torta

Veganska torta – sestavine za nadev:

100 g nakaljenih sončničnih semen

50 g lanenih semen

20 g neoluščenega sezama

5 g maka

100 g namočenih, olupljenih mandljev

100 g namočenih, prebranih orehov

1/4 zrelega avokada

3 žlice kokosovih kosmičev

voda

kurkuma

pehtran

Vse sestavine za nadev za vegansko torto damo v posodo, zalijemo z vodo do ene četrtine, saj želimo narediti kremast nadev. Če se pri mešanju s paličnim mešalnikom izkaže, da je nadev preveč gost, dolijemo še malo vode po občutku. Semena vedno prej zmeljemo in jih čez noč namočimo v vodo. Dodamo lahko začimbe ali dišavnice po okusu, na primer meto, cimet, ingver, rožičevo moko,… Lahko naredimo več različnih nadevov za več plasti in okusov. Ko nadev zmešamo, lahko vanj zamešamo na koščke narezano sveže ali namočeno suho ali vloženo sadnje po okusu, priporočam sezonsko sadje.

Dodatki in okraševanje

Veganska torta je posebna v smislu, da si vsak lahko sestavi torto po svojem okusu, vsak lahko doda sadje po svojem okusu, kombiniral sladko in kislo ter si izbere začimbe. Uporabite le sezonsko sadje, ki je trenutno na razpolago.

Ko izdelujete vegansko torto, lahko sodeluje vsa družina ali prijatelji, sodelavci in vsak je pri sestavljanju lastne torte lahko zelo kreativen ter ustvarjalen. Tako veganska torta postane lepa, družabna dogodivščina.

Za zgodnjo plast in okraševanje veganske torte lahko uporabite naslednje predloge: banana, avokado, borovnice, mango, kivi, jagode,…

Pa dober in zdrav tek.

Ali je veganska torta zdrav obrok?

Da, veganska torta ima rastlinske sestavine, ki se lahko prebavijo in so topne v vodi, zato ne ostanejo v telesu, ne povečujejo teže in dajo veliko energije ter zadovoljstva.

Ali lahko vegansko torto jem vsak dan?

Da, lahko si jo pripravite na različne načine kot obrok, lahko je sladka ali slana in jo lahko uživate vsak dan vse dni v letu.

Ali je vegansko torto težko narediti?

Vegansko torto je lahko narediti, hitro je pripravljena, sestavine dobite povsod, pripravljena je hitro v primerjavi z drugimi klasičnimi jedmi.

Ali je veganska torta drag obrok?

Veganska torta je poceni obrok, cena sestavin je odvisna tudi od tega, katero sadje boste kupili, zato lahko ceno regulirate sami glede na svoje zmožnosti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja