Čokoladnica Zotter je raj za sladokusce

Čokoladnica Zotter vsako leto v svojem ‘čokoladnem gledališču’ sprejme okoli 270.000 obiskovalcev. Gledališču? Ja, gledališče je pot, speljana vzporedno s proizvodnjo čokolade družinskega podjetja Zotter in pot po posestvu, ki ga obdaja. Najdemo jo na gričevnatem delu avstrijske Štajerske, v vasi Bergl, ki šteje komaj nekaj sto prebivalcev. Od meje s Slovenijo (Šentilj) je vas oddaljena manj kot uro vožnje po lokalnih cestah in za pot ne potrebujemo vinjete. Čokoladne ploščice pisanih barv in poslikav danes štejejo skoraj 500 različnih okusov. Čokoladnica Zotter je pravi naslov za enodnevni izlet z družino ali prijatelji. A le, če imate res radi čokolado!

Od zrna do tablice

Za lastnika Josefa Zotterja pravijo, da je na novo iznašel čokolado. Svojo zgodbo o uspehu je pričel s slaščičarno v avstrijskem mestu Gradec, ki se je končala s stečajem. A ni odnehal, pred 23 leti se je v domači hiši lotil izdelovanja čokolad. Sledil je poti kakavovega zrna, daleč v tropske gozdove Azije in Južne Amerike, kjer raste drevo kakavovec. Le najboljša zrna lahko dajo najboljšo čokolado, je bilo njegovo preprosto in logično razmišljanje. Povezal se je neposredno s pridelovalci, z revnimi kmeti daleč stan od Avstrije. Tako je še danes, ko je v posel vpeta cela njegova družina. Neposreden odkup kmetovalcem omogoča doseganje višje cene, s tem večji zaslužek in boljše pogoje za življenje na najrevnejših območjih. Od vsake prodane čokolade se nazaj v njihove skupnosti vrača še 50 centov v obliki izgradnje šol, domov, centrov. Govorimo o ‘pravični trgovini’.

Kakavova zrna v velikih vrečah pripeljejo v Avstrijo, v vas Bergl. Čokoladnica Zotter sama opravi ves proces, od kakavovega zrna do tablice čokolade, od praženja do izdelave kakavove mase in masla. Vse poteka pred našimi očmi, očmi obiskovalcev. Le steklo nas loči od proizvodnje. Iz teh sestavin, dobimo čokolado. A ta še ni najbolj po našem okusu, je grenka, surova čokolada. Prva čokoladna fontana tako hitro ostane brez oboževalcev. Dodatki nam naredijo okus mnogo prijetnejši. Ker so ti prav tako skrbno izbrani in jih je res veliko, dobimo na police kar 500 različnih okusov sladkarij. Svojo najljubšo kombinacijo si v posebnem računalniškem programu v trgovini ali na internetu lahko sestavite sami. Domišljija tu res ne pozna meja. Darilo, ki ga bo vesel vsak ljubitelj čokolade.

Zakaj je čokoladnica Zotter med obiskovalci in ljubitelji čokolade tako priljubljena?

Zato, ker lahko poješ toliko čokolade in čokoladnih sladkarij, kot želiš. Nihče nam ne gleda pod prste in v usta. Ker vsak obiskovalec ob poti proizvodnje spoznava delo v tovarni in hkrati okuša posamezne sestavine in končne izdelke. Pot je speljana krožno. Prva postaja je kino, kjer obiskovalci dobimo vpogled, od kod prihaja kakav, osnovna sestavina za čokolado. Tu spoznamo družino Zotter in njihove dobavitelje najboljšega kakava. Seznanimo se z njihovo filozofijo o pravični trgovini in organskih sestavinah. Z žličko za pokušanje (to vsak obiskovalec prejme ob izhodu iz kina in je najpomembnejša oprema pri obisku) in zvočnim vodnikom (tudi v slovenskem jeziku ga imajo), se odpravimo na pot raziskovanja čokolade.

Že kakavova zrna niso enaka in enakega okusa. Oluščiš ga in poješ, ob tem pa v skladišču opazuješ na stotine vreč surovine iz vseh koncev sveta. Vsak del poti je doživetje svoje vrste. Moja čutila kar tekmujejo, katero bo prvo na vrsti. Najbolj na svoj račun pride okus, saj pokušanja ni in ni bilo konec. Kvalitetno izdelana čokolada, velik izbor okusov, organske sestavine in vse to zapakirano v lastno izkušnjo je recept uspeha. Razlaga v mojem domačem jeziku poskrbi, da izvem vse, kar me zanima. Z očmi opazujem marljive roke delavcev v proizvodnji. Da o omamnem vonju, ki se širi iz posod z začimbami, ne govorimo. Domišljija kombiniranja pri tem res ne pozna meja. Pazi, da nehote ne poješ kakšne posušene ličinke, ki so prav slastne. Ko ne morem pojesti niti grižljaja več, mi ostane opazovanje okolice in ljudi. Pot skozi trgovino, kjer z lahkoto pustiš nekaj 10 evrov, je pot na prosto, v naravo.

Na pokopališče čokolade in po kmetiji

Drugi del časa preživimo zunaj, v naravi, a še vedno pri našem gostitelju, družini Zotter. Najprej se usmerim po poti mimo zeliščnih gredic, kjer me privabijo opisi in razlage (ja, tudi te so v slovenskem jeziku). Vse najbolj spominja na veliko kmetijo. Tako z domačimi živalmi, gredicami s cvetjem,  zelenjavo, sadjem in zelišči, vmes so urejene klopce in razgledne točke. Ni naključje, da čokoladnica Zotter privabi veliko mladih družin z otroki. Iz mesta in betonskih blokov je dnevni pobeg v naravo tu na prvem mestu. Povratniki, ki zgodbo o čokoladi že poznajo, lahko izberejo le obisk farme in s tem zunanji del ogleda.

Čokoladnica Zotter – Pokopališče čokolade

Najbolj nenavaden del je pokopališče čokolade, kjer svoj večni mir najdejo tiste tablice, ki jih ne izdelujejo več. Na nagrobnikih najdemo imena čokolad in izdelkov, ki iz že kakšnega razloga niso več v prodaji.

Čokoladnica Zotter se nahaja sredi regije nekdanjih ognjenikov, po katerih je dobila ime Vulkanland – dežela ognjenikov. Na tleh ostankov 40 ugaslih ognjenikov je danes med drugim 26 vrelcev zdravilne, termalne in mineralne vode. Vse do srede 90-ih let prejšnjega stoletja je bila to najbolj nerazvita regije Avstrije. Danes sodi med najbolj turistično razvite regije, kjer sta prav kulinarika in obrt v ospredju njihove ponudbe. Le nekaj minut oddaljen je grad Riegersbourg, ki ga lahko občudujemo v daljavi na razgledi točki v vrtu. A to je že druga zgodba?

Dan za čokolado

Čokoladnica Zotter je za obiskovalce odprta od ponedeljka do sobote, ob nedeljah ogled ni mogoč. Cena obiska za naše razmere ni nizka, a Zotter izkušnja je zagotovo enkratna in posebna. Vstop za odraslo osebo je 17,90 evra, za otroke nekaj manj, odvisno od starosti. Le najmlajši, do 4 let imajo vstop brezplačen.

Priporočam, da svoj obisk načrtujete vnaprej. Najbolje, če svojo uro vstopa rezervirate kar preko interneta, saj že s tem privarčujete https://tickets.zotter.at/en/event. Pot okušanja je pod streho, a ogromna živalska farma okoli tovarne je na prostem. Pri prihodu bodite točni. Vsaj dve uri si vzemite za notranji ogled, zunaj še enkrat toliko. Nikar se pred prihodom ne najejte in ne pozabite, najboljši okusi so od sredine poti pa vse do vstopa v trgovino. Pa dober tek!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja