Soteska Divji potok

Soteska Divji potok je zelo zanimiva naravna znamenitost, ki vas bo zagotovo navdušila, če ste ljubitelj narave. Prav tako bodo nad sotesko navdušeni otroci, saj jim bo le ta zanimiva zaradi nešteto zanimivih slapov in didaktičnih igral, ki so nameščena ob potoku.

Na poti ob potoku je nameščenih veliko informativnih tabel iz katerih se veliko naučimo o sam potoku, ter o živalih in rastlinah, ki se nahajajo v soteski. Zato se poti ob Divjem potoku uradno pravi Učna pot Divji potok.

Izhodišče točka za obisk Učne poti Divji potok je vas Črmošnjice, ki se nahaja na relaciji Dolenjske Toplice – Semič. Vas Črmošnjice se geografsko nahaja v Beli Krajini, čeprav večina ljudi zmotno misli, da se Bela Krajina začne na 588 metrov visokem prelazu Brezovica.

Avto parkirate pri domu CŠOD Lipa, kjer si lahko na informativni tabli preberete osnovne informacije o Učni poti Divji potok in si ogledate zemljevid, kjer pot poteka in kje so najbolj zanimive točke.

Pot nadaljujete po dobro označeni poti. Skoraj nemogoče je, da se izgubite, ker je pot res dobro označena.

Po par sto metrih hoje boste prišli do Divjega potoka, kjer se začne najbolj zanimiv del. Že kmalu na začetku je malo večji slap, ki je verjetno še bolj zanimiv, ko je malo več vode. Najbolj zanimiv del je od tega slapu navzgor, ko cel potok tvorijo eni sami majhni slapovi. Kako je to videti v živo si poglejte na spodnjem video posnetku.

Če vam je bil videoposnetek všeč, predlagam, da kliknete https://www.youtube.com/user/tomazgorec/videos in se naročite na moj Youtube kanal. Tam najdete še veliko zanimivih videoposnetkov z različnih lepih krajev.

Posebnost teh slapov je, da so nastali z izločanjem lehnjaka. Namreč voda je zelo bogata s kalcijevem karbonatom, ki se na slapovih izloča in tako nastane zanimiva kamnina.

Ko pridemo mimo vseh teh malih slapov, pridemo do tolmuna in še enega malo večjega slapa, ki se imenuje Zamajeva jama. Sam sem se v tolmunu pred slapom okopal v prijetno hladni vidi in tudi zaplaval v slap Zmajeva jama. Preden sem se šel okopati v potok, sem na spletu preveril ali je kopanje v Divjem potoku dovoljeno. Nikjer ni pisalo, da ni dovoljeno, zato sem se šel okopati. Pozivam pa vse obiskovalce, da v primeru, da se bodo kopali v potoku, pazijo da ne poškodujejo slapove iz lehnjaka. Sicer je lehnjak kar trd, vendar ne tako zelo, da se nebi mogli uničiti.

Od Zmajeve jame dalje nas pot še nekaj časa vodi ob Divjem potoku, nato pa skozi leseno brv prečkamo potok in se vrnemo nazaj po travnikih in gozdnih poteh.

Celotna pot je dolga okoli dva in pol kilometra. Za celotno pot potrebujete okoli dve uri časa. V primeru, da naredite samo sprehod, boste pot prehodili v dobri uri.

Za ogled Divjega potoka ni potrebno plačati nobene vstopnine, niti parkirnine.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja