Rudnik Sitarjevec v Litiji

Rudnik Sitarjevec v Litiji velja za enega večjih, najstarejših in zelo bogatih rudnih nahajališč pri nas. Zato sva bila s Tomažem povabila Turistične zveze Slovenije, da rudnik obiščeva, res zelo vesela. Del rudnika je namreč že sedaj odprt za obiskovalce, drugi, zanimivejši del, pa je zaenkrat še zaprt, in naj bi ga odprli do februarja leta 2021. Tako smo imeli mi to čast, da si del rudnika premierno, kot prvi, ogledamo. Po tiskovni konferenci v Ljubljani, kjer so predstavili projekt odprtja novega rova, sva se odpeljala proti Litiji. Po 40. minutah vožnje sva prispela na cilj. Nad mestom Litija se dviga hrib Sitarjevec, ki na zunaj ne izgleda nič posebnega, a dejstvo, da v sebi skriva 42 kilometrov gosto prepletenih rudniških rovov, naju osupne. Vzpon do samega vhoda v Rudnik Sitarjevec je povsem nezahteven, če se boste do njega odpravili peš ali s kolesom. Za tiste, ki se boste pripeljali z avtom, pa je pred vhodom velik brezplačen parkirni prostor.

Pred vhodom je manjša lesena hišica, kjer dobite čelado, ki je obvezna oprema, in kjer vas počakajo vodniki, kateri vam razkažejo rudnik. Za spodnji del, katerega smo si ogledali mi, so obvezni oz. zelo priporočljivi škornji, ki pa jih jaz žal nisem imela. Imela sem vodoodporne pohodne čevlje, za katere sem mislila, da bodo dovolj, a mi je pred vstopom prijazno osebje razložilo, da si bom v oranžno obarvani vodi, čevlje uničila, saj barve ni mogoče odstraniti iz čevljev ali tkanine. Rešili so me z vrečami za smeti, ki sem si jih kasneje nataknila na noge. Opozorili so nas tudi, da je v rudniku 10 oC in 100% vlažnost, tako da je jakna, jopica ali pa kar bunda zelo priporočljiva. Kako je bilo to videti, si lahko pogledate v spodnjem video posnetku.

Če vam je bil videoposnetek všeč, predlagam, da kliknete https://www.youtube.com/user/tomazgorec/videos in se naročite na Tomažev Youtube kanal. Tam najdete še veliko zanimivih videoposnetkov iz različnih lepih krajev.

Rudnik Sitarjevec je bil nazadnje dejaven do leta 1965, ko so ga zaprli. Prvič pa so nato rudnik zopet odprli leta 2002 v raziskovalne namene. Prvi del ogleda rudnika poteka po tako imenovanem Izvoznem rovu, ki je dolg 100 metrov. Na tem delu boste izvedeli vse o načinu rudarjenja, kar je bilo meni posebno zanimivo, saj si nisem predstavljala kako je izgledalo življenje in delo rudarjev. Ko si ogleduješ ohranjene predmete iz tistega časa, kot je rudarsko orodje, rudarski voziček, se v mislih preseliš v čas, ko je rudnik še deloval. Vodička nam je na zanimiv način razložila vse postopke rudarjenja, izvedeli smo, da so v tem rudniku kopali svinčevo in živosrebrno rudo, ter tudi cinkovo, bakrovo, železovo in baritno rudo. Poleg tega je Rudnik Sitarjevec izredno bogat z minerali, saj so v njem našli več kot 60 vrst mineralov. Vse razstavne eksponate kamnin si lahko ogledate, prav tako tudi zanimivo razstavo o živečem netopirju. V tem delu rudnika je tudi manjša dvorana, kjer so nam predvajali kratek film, na koncu pa so nam v tej dvorani postregli zelo okusno Sitarjevško malco, pripravljeno na sodobnejši način, katero lahko tudi vi naročite po predhodnem dogovoru.

Po  približno eni uri ogleda Izvoznega rova, smo se podali proti 300 metrov dolgem Glavnem rovu, do katerega smo se po 64. stopnicah spustili 16 metrov globoko. Spodnji rov je ožji, bolj utesnjen, hoditi moraš bolj sklonjen, saj so rudarji odkopavali samo tam, kjer so našli rudo, in tako varčevali z energijo. Začetek spodnjega Glavnega rova je tudi mesto, kjer so nujni škornji, jaz pa sem si tukaj na noge nadela vreče. Med hojo po rovu lahko opazujete izjemne geološke zanimivosti kot so limonitne kapniške strukture, granitne žile in pa najhitreje rastoče kapnike na svetu, ki zrastejo od 5 do 6 cm na leto. Na koncu rova pridemo do mesta, kjer stoji tudi največji kapnik v Rudniku Sitarjevec. Ko so kapnik odkrili je bil visok 8 cm, danes pa meri že kar 180 cm. Ta kapnik je tudi glavni razlog, da so rudnik ponovno odprli, in ga uredili za ogled. Poleg največjega kapnika je tudi ena zelo majhna jama, v katero se je potrebno splaziti, a vam zagotavljam, da vam ne bo žal. V tej jami, ki zaenkrat še nima imena, je ogromno manjših kapnikov, špagetov, ki neprestano rastejo. Pravo čudo narave. Kako je v tej jami si poglej v spodnjem video posnetku.

Zaradi edinstvenih struktur in tudi najhitreje rastočih kapnikov na svetu, je Rudnik Sitarjevec zagotovo zanimivost vredna ogleda. Če si boste rudnik želeli ogledati, se je potrebno predhodno najaviti in dogovoriti za ogled z vodnikom. Za družine nudijo tudi družinski ogled s škratom, v decembru pa v rudniku postavijo čudovite jaslice iz mineralov, pred rudnikom pa uprizorijo božično zgodbo.

Naj se še enkrat zahvaliva Turistični zvezi Slovenije in TIC Litija, ki so nama omogočili edinstven in nepozaben ogled Rudnika Sitarjevec.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja