Izvir reke Krupe v Beli Krajini

Izvir reke Krupe

Izvir reke Krupe je ena od najlepših in najbolj zanimivih naravnih znamenitosti v Beli Krajini. Izvir se nahaja pod 30 metrov visoko navpično steno, kar ji daje še poseben čar in lepoto.

Izvir reke Krupe, se nahaja v vasi Krupa, ki je od Semiča oddaljena samo dobre štiri kilometre. Tik pred vstopom v vas Krupa, se nahaja parkirišče, ki je namenjen obiskovalcem, ki si želijo ogledati izvir reke Krupe in okoliške znamenitosti. Parkirnina je brezplačna. Tudi ogled izvira Krupe in ostalih znamenitosti v okolici je brezplačno.

Če izvir reke Krupe obiščete zjutraj ali dopoldan je voda obarvana v čudovito modro – zeleno barvo. Kako je to videti v živo, pa si oglejte na spodnjem video posnetku.

Če vam je bil videoposnetek všeč, predlagam, da kliknete https://www.youtube.com/user/tomazgorec/videos in se naročite na moj Youtube kanal. Tam najdete še veliko zanimivih videoposnetkov z različnih lepih krajev.

Manj kot 100 metrov od izvira reke Krupe se nahaja slap in star mlin. Takoj za mlinom, je zelo prijeten kotiček, kjer je tik ob reki nekaj klopi, na katere se lahko usedeš in opazuješ reko ter v miru razmišljaš ali pa sploh ne razmišljaš. Tukaj je še posebej lepo pozno spomladi in v začetku poletja, ko je vse bujno zeleno.

Od mlina se lahko odpravite na razgledno točko, do katere vodi pot, ki je dobro označena. Pot se začne na isti strani reke, kjer je mlin, čez dobrih 100 metrov pa morate prečkati reko preko visečega mostu. Nato, se strmo povzpnete na rob tega mini kanjona reke Krupe. Na razgledni točki, najdete tudi maketo reke Krupe. Razgled, žal ni kaj posebnega. Najbrž se bolje vidi pozimi in zgodaj spomladi, ko ni gozd tako bujno zelen in manj zatira pogled na reko Krupo.

Predlagam vam, da se sprehodite še do jame, ki se imenuje Judovska hiša. Jama, je od izvira reke Krupe oddaljena slab kilometer in se nahaja na levem bregu reke. Kje točno se nahaja Judovska hiša, si lahko ogledate na informativni tabli pri izviru reke Krupe.

Judovska hiša, je kraška jama v kateri naj bi živeli ljudje že v pradavnini. Območje reke Krupe, je bilo naseljeno že v mlajši kameni dobi (5.000 do 3.000 let pred našim štetjem).

Judovska hiša

Sam sem se od Judovske hiše sprehodil še do reke Krupe, ki se nahaja samo malo nižje v dolini. Reka je bila obarvana v čudovito zeleno barvo. Vse je bilo zelo mirno in spokojno. Kot da tukaj že dolgo časa ni bilo nobenega človeka. Meni je bilo zelo všeč, zato priporočam, da v kolikor si greste pogledati izvir reke Krupe, se sprehodite še do Judovske hiše od tu pa še do reke Krupe.

Če se v Belo Krajino odpravljate iz Ljubljane ali iz zahodne Slovenije, potem vam priporočam, da v Ivančni Gorici zapustite avtocesto in nadaljujete pot skozi Žužemberk in Dvor. Vse do Črmošnjic, kjer priporočam, da se ustavite in si ogledate sotesko Divji potok, ki je zelo zanimiva. Nato nadaljujete pot naprej proti Semiču in do izvira reke Krupe.

Kje točno se nahaja izvir reke Krupe?

Ta zanimiva turistična točka v Beli Krajini se nahaja v neposredni bližini mesta Semič. Od Semiča je oddaljena samo 4 kilometre.

Je potrebno plačati vstopnino ali parkirnino?

Za obisk ni potrebno plačati nobene vstopnine, niti parkirnine.

Je kraj primeren za obisk z otroki?

Na lokaciji so lepo urejene poti, tako da ne boste imeli nobene težave, če boste sem prišli z otrokom.

Ali se je možno kopati v reki Krupi?

V reki Krupi se ni dovoljeno kopati, ker je to zaščiteno območje. Poleg tega se tukaj v nobenem primeru ni priporočljivo kopati, saj se je tukaj pred dobrimi 30-timi leti zgodila ekološka katastrofa in so v vodi še vedno strupene snovi.

1 komentar

  1. Lepo ja tam samo malo bolj natančno bi mogla biti mrkacija do judovske hiše in kaksna slika prej kaj sploh to je judovska hiša. Ker večina sploh ne ve da je se kaj tja naprej od krupe

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja