Dober in pošten človek ne čuti potrebe, da ves čas poudarja, kako zelo pošten je!

Poštenost

Zagotovo poznate kar nekaj ljudi, ki so jih neprestano polna usta hvale, kako so pošteni, kako se borijo za bolj pošten svet,…

Moje izkušnje so take, da se taki ljudje na koncu izkažejo za najbolj pokvarjene. Sicer ne želim nikomur delati krivice in ne morem trditi, da so vsi taki ljudje, ki sem jih spoznal, na koncu izkazali za slabe. Lahko pa potrdim, da je večina teh ‘pravičnikov’ takih, da jaz nebi šel z njim niti na kavo.

Svetovno priznan profesor psihologije iz univerze Duke in uspešen pisatelj Dan Ariely, je v svoji knjigi z naslovom Poštena resnica o nepoštenosti napisal, da tisti ljudje, ki ves čas poudarjajo kako so pošteni, so na koncu najbolj nepošteni.

Kateri psi so najbolj hudi, močni in krvoločni? Zagotovo ne tisti, ki veliko lajajo. Že star pregovor pravi, da tisti pes, ki veliko laja ne grize.

Ste kdaj slišali zelo bogatega človeka, ki bi se na veliko hvalil kako bogat je? Večina res bogatih ljudi se s svojim bogastvom ne hvali, ker ne čutijo potrebe po tem. Seveda so nekateri izjema. Zagotovo pa poznate ljudi, ki so čisto brez denarja in si kupijo drag avto na kredit ali leasing, da se pokažejo pred okolico.

Čeprav nisem strokovnjak za psihologijo, menim, da se ljudje hvalimo ravno s tistim, kar v podzavesti vemo da nimamo. Tako kot boječ pes, ki začne lajati, ko ga postane strah. Če v podzavesti vemo, da smo slab človek, se z vsemi močmi trudimo pokazati okolici, da smo poštena oseba.

Tisti, ki so v resnici dobri in pošteni ljudje, jim tega ni treba ves čas ponavljati, dokazovati in to obešati na velik zvon.

Jaz se teh ‘pravičnikov’ bojim. Mene je sicer zelo težko nategniti, ampak, če to komu uspe je to običajno ravno taka oseba, ki jo opisujem v tem prispevku. 

Kakšno je pa vaše mnenje glede tega? Res me zelo zanima!

5 komentarjev

  1. Se strinjam s tabo lepo napisano. Sicer pa vse kar ti objaviš je za pogledat in za procitat seveda pa tudi za zamislit se. Samo tako naprej

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja