Samo 20 metrov od zavetišča za konje so izvajali enourni ognjemet

Pozivi medijev k zmanjšanju pirotehnike so naleteli na nasproten odziv v vasici Praprotna polica v Cerkljah na Gorenjskem, kjer se nahaja Center za konje s posebnimi potrebami Društva za zaščito konj. V oddaljenosti 20 in 70 metrov od konj sta dve skupini vaščanov izvedli več kot enouren ognjemet z raketami z močnimi poki. V zavetišču je ponoči pet konj na prostem, saj ne prenašajo zaprtega prostora. Večinoma so to konji, ki so v zavetišče prišli zadnji. Eden od njih je predlani zaradi stresa ob ognjemetih obležal na tleh zaradi izčrpanosti in bolečin v nogah. Zaradi prestrašenih konj, ki so skoraj podrli ograjo, je osebje zavetišča dvakrat prosilo skupino vaščanov, ki je izvajala ognjemet dobrih 20 m od konj, če lahko zmanjšajo ognjemet, ker so konji na meji, da pobegnejo, a se je ognjemet nadaljeval še dobre pol ure, izmenično z drugo, nekoliko bolj oddaljeno lokacijo. Pomagalo ni niti opozorilo, da je ognjemet ob poslopju, v katerem je več kot 40 ton sena.

Zavetišče na tej lokaciji deluje že 7 let. Tokratni ognjemeti so bili do sedaj najdaljši in najmočnejši. Zavetišče se vsako leto pripravi na stresno novoletno noč. S kartoni zalepijo okna osrednjega hleva, ki gledajo priti sosedom, v zavetišču so prižgane vse luči in reflektorji, da se omili tudi svetlobni efekt.

Občina Cerklje na Gorenjskem je ena najbolj gospodarsko razvitih občin, kjer po besedah župana ljudje dobro živijo. Pričakovali bi, da bodo ponosni, da v njihovi občini deluje eno od dveh zatočišč za konje v Sloveniji, a je očitno ravno obratno. Občine delovanje zavetišča ne zanima in ga tudi ne podpira. Prav tako ni razumevanja pri nekaterih vaščanih, saj so pirotehnične aktivnosti še okrepili.

V primerjavi z lanskim letom se je pokanje, tudi v okoliških vaseh, začelo dobri dve uri prej. Močni poki so se od pol osme ure zvečer razlegali iz smeri Cerkelj, Brnika in Šenčurja. Do poldruge ure ponoči ni bilo 10 sekund premora. To je kmetijsko področje, kjer je veliko živinoreje, večina hiš (tudi priseljencev iz mest) pa ima hišne ljubljenčke. Poleg tega so med vasmi gozdne površine, kjer še vedno živijo srnjad, zajci in lisice ter veliko ptic, tako čapelj kot kanj in sov. Samo želimo si, da med njimi ni bili veliko žrtev.

Društvo za zaščito konj se zahvaljuje vsem vaščanom Praprotne police, ki niso uporabili pirotehničnih sredstev in jim želi zdravo, srečno in uspešno 2020. Hvala, ker vam ni vseeno.

Svoj podpis ZA prepoved pirotehnike lahko oddaš na www.tomazgorec.si/pirotehnika.

3 komentarji

  1. Kaj,pa kadar grmi,treska… a takrat vas ne skrbi za zivali,pa je veckrat na leto kot ognjemet,a bostre prepovedali tudi strele in grmenje????

  2. Nezaslišano,otrčje početje ti ognjemeti in pirotehnika,take ljudi bi poslal na fronto tja kamor zares poka in švigajo krogle…prihod novega leta se lahko obeleži tudi z drugimi pripomočki,harmonika,klarinet in pesem… sem za dotalno prepoved pirotehnike celo leto…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja