Ferrarijev vrt – cvetoči park ljubezni

Ferrarijev vrt v Štanjelu je popoln kraj kamor lahko odpeljete svojo izbranko na prvi zmenek, lahko tudi dolgoletno partnerko ali ženo na romantičen sprehod, da se zopet prebudi romantika v vaju. Tudi družine z otroci bodo med potepanjem po Ferrarijevem vrtu neizmerno uživale, če pa se boste tja odpravili sami, pa je to super mesto, kjer boste odklopili svoje možgane od vsakodnevnega stresa in se prepustili čudoviti naravi. Sama sem Štanjel obiskala prvič, razlog pa je bil, da sem po Instagramu gledala prekrasne fotografije, ki so jih ljudje objavljali iz Ferrarijevega vrta. Ideja za obisk se je porodila zgodaj zjutraj, in eno uro kasneje sva že drvela proti Krasu. Že med vožnjo skozi male kraške vasice sem vedela, da mi bo všeč, saj sem imela občutek, kot da se je tukaj čas ustavil, da je tempo življenja bolj umirjen in preprost. Lep, vroč in sončen dan je samo še pripomogel, da je bila moja izkušnja obiska Štanjela, še bolj pristna in doživeta. Po sprehodu skozi grad Štanjel, o katerem si lahko več preberete na tej povezavi www.tomazgorec.si/grad-stanjel, je prišel na vrsto Ferrarijev vrt, do katerega pridete skozi Kobdiljski stolp in se nahaja pod utrjenim Štanjelskim obzidjem. Vstop v vrt je brezplačen. Vrt je izjemnega pomena za slovensko kulturo, razglašen je bil tudi za kulturni spomenik državnega pomena.

Ferrarijev vrt je zasnoval arhitekt Maks Fabiani, lastnik pa je bil njegov nečak, Enrico Ferrari, zdravnik iz Trsta, ki je odkupil večino stavb nad parkom.
Vrt je tudi ena največjih znamenitosti gradu Štanjel, je terasasto zasnovan s sistemom podzemnih kanalov in zbiralnikov za zalivanje, ki so hkrati tudi okras. Osrednja zanimivost Ferrarijevega vrta je bazen z lokvanji, vodometom in beneškim mostičkom na otoček – kot v pravljici. Poleg bazena je tudi krasen kamnit razgledni paviljon, kjer boste lahko posneli izvrstne fotografije.

V parku so skrbno zasajeni drevoredi in sadna drevesa, ter idilično urejene obhodne poti. Poleg zelenjavnih in cvetličnih gred, ki so posebno lepe spomladi in poleti, so mene navdušile pergole in razgledišče, kjer se lahko usedete na klop in se malce odpočijete. V parku je tudi balinišče.

Ferrarijev vrt v Štanjelu je zaradi svoje lepote in edinstvenosti zelo priljubljena točka tudi za poroke in ostale dogodke, fotografi pa bodo tukaj našli svoj raj za ustvarjanje. Tudi midva sva tukaj posnela nekaj izvrstnih fotografij, ki si jih bom z veseljem ogledovala in obujala lepe spomine, ko bo zima.

Ferrarijev vrt je skupaj z gradom Štanjel izvrstna ideja za izlet, ki ga lahko združite s potepanjem po Krasu.

Ali je za vstop v Ferrarijev vrt potrebno plačati vstopnino?

Vstop v vrt je brezplačen

Kje lahko parkiramo?

Parkirišče je urejeno v naselju Štanjel, in je plačljivo nad eno uro.

Ali je park odprt celo leto?

Park je odprt celo leto, obisk pa bo najlepši spomladi in poleti, ko cvetijo rože.

Ali je obisk Ferrarijevega vrta primeren za otroke?

Tudi otroci bodo uživali v čudovitem parku, toda vsi skupaj se obnašajmo odgovorno in spoštljivo do narave.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja