Grad Štanjel – čarobna grajska vasica

Grad Štanjel je kraj, ki ga vsekakor morate obiskati, če je v vas vsaj malo romantične, umetniške ali zgodovinske žilice. Štanjel je srednjeveško kraško naselje v občini Komen, ki je znano predvsem po Gradu Štanjel in Ferrarijevem vrtu, in je eno najstarejših naselij na Krasu.

Ko se peljete po avtocesti iz smeri Ljubljane proti Primorski, zavijete na izvozu za Senožeče. Nato sledite oznakam Štorje – Štanjel. Kmalu po tem, ko zapustite avtocesto, se vsaj za moje pojme, začne popolnoma drug svet. Mogoče zame osebno toliko bolj, ker obožujem poletje in vse kar je povezano z njim, zato sem bila zelo navdušena nad palmami, bananovci, oleandri in drugimi rastlinami, ki krasijo dvorišča idiličnih kraških hišic. Po približno dvajsetih minutah vožnje skozi očarljive vasice boste prispeli v Štanjel. Takoj boste na desni strani opazili grad Štanjel, ki v vsej svoji lepoti kraljuje celotnemu naselju.

Parkirati je mogoče na levi strani ceste, po kalncu navzgor, kjer je na makadamu urejeno parkirišče. Parkirni prostor je označen tudi s tablami. Prva ura parkiranja je brezplačna, vsaka nadaljnja ura pa je 1 eur. Parkiranje morate plačati na avtomatu, ki pa je spodaj ob cesti, na avtobusnem postajališču. Midva sva samo nastavila uro, saj sem si mislila, da bova v eni uri pa res že nazaj, na koncu pa sva potrebovala dobri dve uri. Svetujem vam, da si za ogled gradu Štanjel vzamete vsaj dve uri časa, posebno če boste kaj fotografirali in spili kakšno kavico.

Ob vstopu v grad Štanjel vas bo najprej pozdravila cerkev Sv. Danijela, ki je tudi prva zanimivost za fotografski objektiv, ko stopite skozi velik kamnit grajski vhod. Takoj levo po vstopu, po stopnicah navzgor je zelo lepo urejena kavarna, kjer lahko posedite in podoživite grajsko življenje. Ogledate si lahko tudi mogočne obrambne stolpe, od koder je čudovit razgled na Kras.

V gradu Štanjel je dobesedno celo naselje kamnitih hišic, v katerih živijo ljudje, kar nekaj jih tudi oddaja apartmaje, znotraj pa se je mogoče voziti tudi z avtom. Toda le domačini, se razume.

Sprehod po ozkih ulicah, med hišami polnimi rož, mimo vrtičkov, ki izžarevajo dušo, je mene neizmerno navdušil. Z mislimi sem se preselila v čisto nek drug svet, ovekovečiti sem želela vsak košček ulice, vsako hišo, vsako rožo. Prehodila sva vse ulice, ki jih grad Štanjel premore, med tem pa sva srečala dva starejša domačina, ki sta sedela pred vhodom v svojo hišo. Prijazno sva ju pozdravila in jima rekla, da živita v res čudovitem kraju. Bila sta zelo vesela teh besed, zaupala pa sta nama tudi kanček zgodovine. Povedala sta, da je med svetovnima vojnama Štanjel zaznamoval arhitekt in takratni župan Maks Fabiani. Prav zaradi njega je grad postal prostor družbenega dogajanja. Med njegova pomembnejša dela sodi obnova Ferrarijeve vile in zasnova Ferrarijevega vrta s parkom. In ravno to največjo znamenitost Štanjela sva za ogled pustila za na konec. Zahvalila sva se jima za pogovor in že sva odhitela naprej po ulicah, poiskat Ferrarijev vrt. Mimogrede, v celotnem naselju so zelo dobro označene vse znamenitosti s tablami, a midva sva v prevelikem navdušenju spregledala tablo za Ferrarijev vrt, zato sva za pomoč vprašala fantka, ki je sedel pred hišo. Končno nama ga je uspelo najti.

Kako je v Ferrarijevem vrtu si poglej na www.tomazgorec.si/ferrarijev-vrt.

Štanjel je še danes pomembno kulturno središče Krasa, kjer se odvija ogromno družabnih, kulturnih in znanstvenih dogodkov.
Grad Štanjel vam priporočam za enodnevni izlet, ki ga lahko kombinirate z odkrivanjem ostalih znamenitosti Krasa, ali pa več dnevno potepanje, če še niste izkoristili turističnih bonov.

Ali je za vstop v grad Štanjel potrebno plačati vstopnino?

Vstop v grad je popolnoma brezplačen.

Kje je mogoče parkirati v Štanjelu?

Urejeno parkirišče je levo od glavne ceste, po klancu navzgor, prva ura je brezplačna, vsaka nadaljnja pa je 1 eur.

Ali je obisk Štanjela primeren za majhne otroke?

Obisk je primeren za vse, a mogoče samo naselje za otroke ni toliko zanimivo, kot je zanimiv Ferrarijev vrt.

Ali grad Štanjel lahko obiščemo tudi pozimi?

Štanjel lahko obiščemo v vseh letnih časih, a pomladi in poleti bo obisk zagotovo najlepši zaradi cvetočih rastlin.

2 komentarja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja