Goveja juha, naredil kosilo popolno

Za vikend se kuha goveja juha. Za to pa rabimo: 1kg govejega mesa, 4 litre vode, dva malo večja rdeča korenčka in ena žlica soli. Za najboljšo govejo juho potrebujemo meso, ki je malo premeščeno in kakšno dobro kost. Korenčki so najboljši kar z domačega vrta. Če ga nimate, pojdite do najbližjega kmeta ali k sorodnikom. Tudi tržnica bo uredu. Malo se potrudite. Najcenejši iz trgovine vam lahko pokvari juho. Sol naj bo domača. Tista iz piranskih solin. Najbolje grobo mleta. In kako jo bomo skuhali? Najbolj počasi kolikor je mogoče. Meso naj bo zmrznjeno. Tega damo v 5 litrski lonec. Zalijemo z mrzlo, ampak res mrzlo vodo. Dodamo korenček in sol. Bolj kot se počasi kuha, boljša je goveja juha. Pri meni gre to nekako takole. Ob devetih zvečer pristavim lonec na najmanjšo plinsko rinko in jo prižgem ter dam na minimum. Lonec pokrijem s pokrovko. Pustim čez noč na štedilniku, da se kuha naj počasneje, kar se da. Zaradi službe vstanem ob pol štirih zjutraj. Takrat juho ugasnem. Potem grem v službo. Juha me počaka na štedilniku. Ko pridem iz službe in se osvežim, naredim maso za cmočke. Goveja juha je nared in iz nje vzamem meso in korenček. Manjšo količino mesa narežem na manjše kocke. Prav tako korenček. Juho prelijem v manjši lonec. Toliko, kot je potrebujem. Ostalo shranim za jutri, ali zamrznem za naslednjič. V juho zakuham cmočke, dodam meso in korenček. Hitro kosilo je pripravljeno. Njami.

Sestavine: kilogram govejega mesa, dva korenčka in sol.

Moja generacija se verjetno še spominjate. Vsaj tisti, ki ste imeli stare mame na vaseh. Naša stara mama je pristavila juho že zelo zgodaj. Na štedilniku na drva je bil lonec čisto v kotu in juha je komaj da migotala, ko sem jaz pomolila nos iz sobe. In prav tako je bilo v vodi le meso in korenje. Včasih tudi rumeno. Goveja juha je bila v tistih časih obvezna pri nedeljskem kosilu. Tako se je kuhala celo jutro in dopoldne. Zato je bila vedno takooo dobra. Potem so prišli moderni časi. Vse na hitro. Ekonom lonec, meso, bataljon zelenjave, da je juha sploh imela okus in ena ura. Juha gotova. Ampak ni to to. Po goveji juha mora dišat celo stanovanje ali hiša. Šele takrat pride do izraza. Tako sem sama našla rešitev za tako imenovan slowcooking ali počasno kuhanje goveje juhe. Tudi v sodobnih restavracijah kuhajo govejo juho čez noč. Vendar v posebnih loncih, kjer se nastavi ustrezna temperatura. Goveja juha se tako kuha na 69 stopinj 12 do 16 ur. Pri tem meso ne razpade. Je ravno prav mehko in hkrati čvrsto, da se lahko reže. Tudi moje ostane čvrsto. In najbolj zanimivo. Korenček je kuhan in ne razkuhan.

Meso iz juhe lahko porabimo na različne načine. Sama ga malo narežem v juho. Ostalega pa narežem na rezinice in naredim v solati z jajci. Toplo goveje meso lahko postrežemo kot glavno jed ob praženem krompirju in dušenem zelju. Lahko pa tudi s pirejem in špinačo. Poleg, obvezno, paše hren. S smetano ali jabolki. Lahko tudi z juho poparjenim kruhom.

Goveja juha pa ni prava brez domačih rezancev. Če si vzamemo eno popoldne malo časa jih lahko naredimo sami. Zamesimo testo iz 5 jajc. To bo dovolj rezancev za nekaj časa. Na mašinco za rezance testo razvaljamo, malo posušimo in razrežemo. Pustimo sušiti čez noč in naslednji dan shranimo kar v steklene kozarce. Teh imamo verjetno vedno na zalogi. Sama pa najraje zakuham zdrobove cmočke. Moji otroci jih naravnost obožujejo. Kadar pa sva z možem sama, enostavno naredim maso za vlivančke in zakuham juho prav na hitro. Goveja juha je dobra tako za dušo, kot za telo.

Je pomembno, kakšno meso uporabimo?

Zelo. Pusta mlada govedina iz marketa ali celo iz pakiranja v embalaži je popolnoma neprimerna za dobro domačo govejo juho. Najbolje je, če je meso od lokalnega rejca in malo premaščeno.

Kako porabimo meso iz juhe?

Meso iz juhe lahko porabimo na različne načine. Sama ga malo narežem v juho. Ostalega pa narežem na rezinice in naredim v solati z jajci. Toplo goveje meso lahko postrežemo kot glavno jed ob praženem krompirju in dušenem zelju. Lahko pa tudi s pirejem in špinačo. Poleg, obvezno, paše hren. S smetano ali jabolki. Lahko tudi z juho poparjenim kruhom.

Kako lahko še porabimo juho?

Iz nje lahko skuhamo zelenjavno enolončnico. Lahko jo uporabimo za zalivanje omak.

Kakšne so zdravilne lastnosti goveje juhe?

Topla, ne vroča, čista goveja juha je odlično zdravilo za jačanje imunskega sistema. Pijemo jo enako kot čaj, iz skodelice, po požirkih dva do tri krat na dan. Mesni izvlečki in maščoba poberejo slabe snovi iz organizma, jih vežejo nase in se izločijo v obliki blata.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja