Storžič je 2.132 metrov visoka gora v Kamniško-Savinjskih Alpah

Storžič je med slovenskimi planinci in ljubitelji gora priljubljena gora, ki se nahaja v Kamniško-Savinjskih Alpah. Vrh gore se nahaja na 2.132 metrih višine.

Na Storžič vodi več poti in je na voljo več izhodiščnih točk. Sam sem svojo pot začel pri Planinskem domu pod Storžičem, od koder vodijo na vrh dve poti. Po obeh pridemo do vrha v treh urah. Prva se imenuje skozi Žrelo in je malo bolj plezalna kot druga, ki se imenuje čez Škarjev rob. Jaz sem se odločil, da grem na vrh po poti skozi Žrelo, ker imam zelo rad plezalne planinske poti, ki imajo veliko jeklenic in klinov. Sestopil pa sem čez Škarjev rob.

Kako pridemo do Planinskega doma pod Storžičem?

Z avtom se lahko pripeljemo vse do Planinskega doma pod Storžičem. Najprej moramo priti to Tržiča. Od Tržiča do doma je samo devet kilometrov, vendar ker je cesta malo slabša, bomo potrebovali okoli 25 minut, da pridemo do doma. Na začetku je cesta asfaltirana, kasneje preide v makadam. Sicer je to čisto lep makadam, tako da se da do doma priti tudi z malo boljšim avtom.

Pred domom je veliko parkirišče. Sam nisem imel težav z iskanjem parkirnega mesta, čeprav sem na Storžič šel v nedeljo in nisem bil ravno najbolj zgoden.

Opis poti od Planinskega doma pod Storžičem do vrha Storžiča

Na parkirišču nas smerokaz usmeri, v katero smer moramo iti. Ko pridemo do manjše koče, zavijemo levo in nadaljujemo pot po gozdu. Kmalu zatem se pot razdeli na dva dela. Desno v hrib je pot skozi Žrelo, naravnost čez Škarjev rob. Ker sem šel skozi Žrelo sem zavil desno.

Pot še nekaj časa poteka po gozdu. Po približno pol ure, postane pot bistveno bolj zahtevna. Tukaj se tudi začnejo jeklenice in klini. Kako je videti prvi del poti, si poglejte v spodnjem video posnetku.

Če vam je bil videoposnetek všeč, predlagam, da kliknete https://www.youtube.com/user/tomazgorec/videos in se naročite na moj YouTube kanal. Tam najdete še veliko zanimivih videoposnetkov z različnih lepih krajev.

Po približno eni uri in pol hoje pridemo do neke vrste prelaza, kjer moramo za Storžič zaviti desno. Če zavijemo levo, nas pot pelje do Velike in Male Polane.

Ko dosežemo prelaz, se nam odpre čudovit pogled v dolino. Če je lepo vreme, se lepo vidi Kranj in Zbiljsko jezero. Iz prelaza še ne vidimo vrha Storžiča, ker je ta malo skrit za vrhom, ki ga vidimo.

Kako lepo je na prelazu, si poglejte v spodnjem video posnetku.

Nato nadaljujemo pot po meni osebno najbolj zanimivem delu poti. Malo je plezanja po jeklenicah in klinih, kar meni zelo odgovarja. Ves čas poti uživamo v čudovitih razgledih. V tem delu moramo biti pazljivi, ker na nekaterih delih nas pot vodi tik ob globokih prepadih.

Po približno eni uri in pol hoje od prelaza prispemo na vrh 2.132 metrov visoke gore Storžič. Iz vrha je res čudovit razgled na vse štiri strani neba.

Večji del, kjer se nahaja vrh Storžiča, je ograjen z ograjo. Namreč na pobočjih Storžiča se pasejo ovce, ki za seboj pustijo veliko iztrebkov. Da ni sam vrh poln iztrebkov ovac, so okolico zagradili z ograjo.

Sam sem na vrhu Storžiča bil več kot dve uri. Bil je tako lep sončen dan, da se mi ni poponoma nič mudilo v dolino. Preprosto sem sedel in opazoval čudovito naravo. Kako lepo je na vrhu, si poglejte v spodnjem video posnetku.

Iz Storžiča sem sestopil čez Škarjev rob. To je tista druga pot, ki vodi na Storžič od Planinskega doma na Storžiču. Ta naj bi bila malo lažja, kot skozi Žrelo.

Že z vrha sem videl, da bo pot čez Škarjev rob zelo zanimiva in lepa. V začetku nas pot vodi strmo navzdol. To je meni najbolj zanimiv del poti. Po slabi uri hoje se pot skoraj zravna in se le počasi spušča. Tukaj tudi že rastejo iglavci, ki dosežejo višino samo malo več kot en meter. Nekje še toliko ne. En del poti gre po grebenu ali v bližini grebena. Ta del poti je meni najlepši.

Nato se začne gozd, kjer se po poti relativno hitro spuščamo. Od vrha do Planinskega doma na Storžiču pridemo prej kot v treh urah. Tisti najbolj hitri, ki v dolino napol tečejo, pridejo na cilj v dobrih dveh urah.

Na Storžič vodi veliko poti

Na Storžič vodi veliko poti. Sam sem izbral pot od Planinskega doma pod Storžičem, ker traja najmanj časa in je meni zanimiva, ker je veliko jeklenic in klinov. Obstaja še veliko drugih poti na vrh, ki trajajo od tri do šest ur.

Koliko časa potrebujemo do vrha Storžiča, če gremo po najkrajši poti?

Najkrajša pot do vrha traja tri ure. Na Storžič vodi veliko poti, po katerih boste do vrha prišli v treh do šestih urah.

Ali je planinska pot na Storžič zahtevna?

Planinska pot je kar zahtevna. Še posebej pot skozi Žrelo. Svetujem vam, da realno ocenite svoje zmožnosti in da ne pretiravate. Varnost mora biti vedno na prvem mestu.

Kakšna je cesta do Planinskega doma pod Storžičem?

Zadnjih nekaj kilometrov je makadam, vendar je cesta kar v dobrem stanju, tako da se da na cilj priti skoraj z vsakim avtom.

Ali se izplača iti na Storžič?

Zagotovo se izplača! Že sama pot je zelo lepa in nam nudi številne lepe razglede na vse strani. Na vrhu pa je res pravljično. Saj v hribih je povsod lepo!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja