Cerklje na Gorenjskem – občina številnih znamenitosti

Občina Cerklje na Gorenjskem se nahaja na prehodu Ljubljanske kotline v gorski svet Kamniško-Savinjskih Alp, le streljaj od znanega mednarodnega letališča Brnik. Občino sestavlja 30 naselij, najbolj znano med njimi pa je istoimensko mesto Cerklje na Gorenjskem. Občina se v zadnjih letih zelo razvija, kar je mogoče opaziti po izredno lepo urejenem mestnem jedru in infrastrukturi.

Občina Cerklje nudi ogromno aktivnosti in znamenitosti, zaradi katerih jo obiskujejo tako Slovenci kot tudi tujci. Najbolj popularne aktivnosti so pohodništvo, kolesarjenje in smučanje. Občina se namreč ponaša z najbolj priljubljenim smučiščem pri nas, to je Krvavec, ki pa je veliko več kot samo kraj za zimske aktivnosti. Več o Krvavcu si lahko preberete tukaj www.tomazgorec.si/krvavec.

Zelo priljubljena in znana točka je grad Strmol, ki spada med najstarejše in najbolj ohranjene gradove pri nas. Vse o gradu Strmol si lahko preberete na tej povezavi www.tomazgorec.si/grad-strmol.

Znamenitost državnega pomena je tudi Samostan Velesovo in cerkev Marijinega oznanjenja v kraju Adergas. Samostan je nastal leta 1238, kot samostan dominikank. Cerkev je najbolj znana po znamenitem kipu Marije z Jezusom, ki je najstarejši ohranjen Marijin kip pri nas, iz okoli leta 1220. Pod cerkvijo se nahajajo znamenite katakombe. Ogled cerkve in samostana je možen vsak dan, za večje skupine pa s predhodno najavo.

Ljubitelji pohodništva se boste lahko v občini Cerklje podali na sprehajalno tematsko pot pod krošnjami, ki poteka med dvema naravnogeografskima enotama, med Kamniško-Savinjskim Alpami in Kranjskim poljem na jugu. Pot pod krošnjami je namenjena spoznavanju naravnih lepot, kulturne dediščine in drugih zanimivosti v občini Cerklje. Pot se začne v dolini Adergasa, in poteka na planoto Štefanja gora, kjer boste uživali v čudovitih pogledih na Kamniško-Savinjske Alpe. Pot vas pripelje v Zgornjo in Spodnjo Štefanjo vas, od koder se lahko vrnete nazaj v Adergas ali pa spustite v vas Grad ter Dvorje. Celotna pot je dolga dobrih 11 kilometrov, po zahtevnosti spada med lažje poti, za hojo pa boste potrebovali cca. 3 ure.

Če si boste zaželeli le sproščen nedeljski sprehod, sta v neposredni bližini gradu Strmol, ribnika Češnjevek, ki sta priljubljena točka za romantične sprehode, in tudi za ribolov.

Po vseh aktivnostih se prileže okusna hrana, katere izbira je v občini Cerklje res velika. Za lačne v dolini priporočam penzion Jadodic, ki se nahaja na deželi v vasici Vopovlje. Če si želite posebno kulinarično doživetje, vsekakor priporočam tudi Dvor Jezeršek, ki se lahko pohvali z Michelinovim priznanjem, nahaja pa se v kraju Zg. Brnik. Odlična izbira za družine je tudi družinsko vodena domačija Vodnik v kraju Adergas, ki je poleg izvrstne domače lokalne hrane znana po svojih zdravilnih bioenergetskih točkah. Če boste v občini Cerklje ostali več dni, domačija Vodnik nudi prenočitve v sodobnem hotelu s 17. sobami, VIP Wellness in atrakcije za otroke.

Občina Cerklje na Gorenjskem je poleg svoje ugodne lege in lahke dostopnosti, privlačna tako za domače kot za tuje goste, saj nudi raznolike aktivnosti, od športnih, kulturnih in kulinaričnih doživetij, ki bodo zadovoljile še tako zahtevne obiskovalce. Zaradi bližine avtoceste in glavnega mesta Ljubljane, je primerna za enodnevne izletnike, in tudi za tiste, ki bi si želeli več dnevni oddih, kar je tudi ena od idej, kje porabiti turistični bon.

5/5 - (1 vote)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.