Grad Strmol je najstarejši in najbolj ohranjen grad pri nas

Grad Strmol se nahaja v občini Cerklje na Gorenjskem in velja za enega najstarejših in najbolj ohranjenih gradov pri nas. Sama sem ga tokrat obiskala prvič in priznam, da sem bila nad tem prekrasnim ambientom navdušena. Sedaj vem, da ko bom naslednjič razmišljala kam na kavo, na sončno nedeljsko dopoldne, pridem sem. Poleg gradu je namreč kavarna Strmol, ki je res zelo lepo urejena, in kjer boste na čudoviti terasi lahko spili kavo in se posladkali s hišnimi torticami in sladoledom, najmlajši pa bodo uživali na otroškem igrišču. Kavarna Strmol je tudi zelo primerna lokacija, če ste s kom dogovorjeni za poslovni sestanek, saj boste lahko v miru in tišini sklepali posle.

Grad Strmol vas bo s celotnim grajskim posestvom očaral. Skrbno urejena okolica, grajski kompleks in pod njim jezero, je slika kot iz pravljice. Romantičen sprehod ali pa sproščujoč pogovor ob jezeru bosta super izbira na sončen dan. Prav tako pa je grad Strmol s svojo okolico zelo priljubljen fotografski motiv. Če si želite posneti lepe fotografije za svoj Instagram profil, je to pravi kraj.

Danes je grad Strmol protokolarni objekt Republike Slovenije. Prvič se je v pisnih virih omenjal leta 1287, njegov lastnik takrat je bil vitez Verijand Strmolski, ki je imel grad v lasti do 15. stoletja, nato pa so se lastniki menjavali. Leta 2004 je bil razglašen za kulturni spomenik državnega pomena. V obdobju od leta 2010 do leta 2012 je bil grad v celoti prenovljen, in obratuje kot luksuzen butičen grajski hotel.

Grad si sicer lahko ogledate, saj nudijo vodene oglede z vodnikom, posebna atrakcija pa je zagotovo njihova priljubljena ponudba Graščak za eno noč, ki je pet zvezdično doživetje, ki vas spremeni v pravega graščaka. Izkušnja izgleda tako, da se vse vrti okoli vas v popolnem grajskem ambientu, nastanjeni ste v luksuzni grajski suiti, postreženi s slavnostno grajsko večerjo, zajtrk pa boste jedli na grajski terasi, s katere je čudovit pogled na celotno posestvo in jezero. Še ena od zanimivosti gradu je krokodil, ki je bil hišni ljubljenček gospe Ksenije, ki je bila žena zadnjega zasebnega lastnika gradu Rada Hribarja. Krokodil naj bi pri kopanju ugriznil gospodarja, zaradi česar je končal nagačen na vitrini, in zdaj pri vhodu pozdravlja obiskovalce gradu.

Za prenočitev v gradu Strmol lahko izkoristite tudi turistične bone, med svojim bivanjem pa obiščete tudi priljubljeni Krvavec, kjer boste našli ogromno aktivnosti in dogajanja, skozi celo leto. Vse podrobnosti o Krvavcu, fotografije in video si lahko pogledate na tej povezavi www.tomazgorec.si/krvavec.

V gradu Strmol je mogoče organizirati poroke, poslovna srečanja, seminarje, prirejajo pa tudi glasbene večere, v čudovitem ambientu na grajski terasi.

Če se boste mudili na Gorenjskem, lahko grad Strmol umestite v kratek postanek, in si privoščite kavico v čarobnem grajskem ambientu, lahko si organizirate celodneven izlet in si ogledate še ostale zanimivosti v občini Cerklje, lahko pa v gradu Strmol prenočite, in izkusite pravo grajsko življenje. V nobenem primeru vam ne bo žal, saj se boste polni pozitivnih vtisov zagotovo želeli vrniti.

Ali je za vstop v grad Strmol potrebno plačati vstopnino?

Ogled gradu je voden, in je za vstop potrebno plačati. Vstop na grajsko posestvo, kjer se lahko sprehajate, pa je brezplačno.

Kje je možno parkirati pri gradu?

Parkirišča so na voljo pri Kavarni Strmol, in so brezplačna.

Ali lahko za nočitev v gradu porabimo turistični bon?

Za nočitev v gradu lahko unovčite turistične bone.

Ali je obisk gradu Strmol primeren za otroke?

Obisk je primeren tudi za otroke, saj se bodo lahko prelevili v graščake.

5/5 - (1 vote)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.