Krvavec – aktivnosti skozi celo leto

Krvavec je 1853 metrov visok vrh v Kamniško-Savinjskih Alpah, večina ljudi pa Krvavec pozna kot priljubljeno smučišče, ki je od Ljubljane oddaljeno le 25 kilometrov. Krvavec se nahaja v občini Cerklje na Gorenjskem, in ponuja veliko več, kot samo zimske radosti.

Cerklje na Gorenjskem je občina z izredno ugodno lego, poleg tega pa obiskovalcem nudi ogromno športno-kulturnih aktivnosti. Vse o občini si lahko preberete na tej povezavi www.tomazgorec.si/cerklje-na-gorenjskem/. Če boste obiskali občino Cerklje, priporočam, da si ogledate tudi znameniti grad Strmol, kateri velja za enega najstarejših pri nas. Če si želite dan preživeti v umirjeni naravi, stran od mestnega vrveža, potem obiščite ribnika Česnjevek, ki sta kot nalašč za sproščen jesenski sprehod. Zelo zanimiv je tudi samostan Velesovo v Adergasu in cerkev Marijinega oznanjenja, v kateri je najstarejši ohranjen Marijin kip pri nas.

Za vse, ki pa si želite čas preživeti bolj aktivno, je obisk Krvavca odlična izbira v vseh letnih časih. Le po dobrih dvajsetih minutah vožnje, boste prispeli na vrh, od koder je krasen pogled na Gorenjsko. V jesenskem času, ko je bolj pogosta temperaturna inverzija, in v dolini ni sonca, se velikokrat odpeljem na Krvavec, kjer na prijetno toplem soncu opazujem bel oblačni pokrov nad dolino.

V zimskem času, ko na Krvavcu zapade sneg, je med najbolj priljubljenimi aktivnosti vsekakor smučanje, v zadnjih nekaj letih pa je Krvavec postal celo bolj priljubljen izven zimske sezone, ko je tam mogoče početi ogromno stvari, od pohodništva, kolesarjenja, adrenalinskih športov, do tematskih poti ter dejavnosti za otroke.

Če se boste na Krvavec odpravili z avtom, se peljete približno 20 minut po asfaltirani cesti v klanec. Ko pridete do zapornice, ki je pri planini Jezerca, je urejeno veliko parkirišče, kjer plačate 2 eura za celodnevno parkiranje, in se peš odpravite naprej. Če se želite z avtom pripeljati bližje vašega cilja, lahko plačate 5 eurov, in se mimo zapornice odpeljete naprej, do križišča, desno se zavije za Kriško planino, kjer je po strmem vzponu parkirišče tik ob robu planine. Levo oziroma naravnost pa boste prišli do zgornje postaje kabinske žičnice, kjer lahko parkirate. Na Krvavec lahko pridete tudi s kabinsko žičnico, na katero vstopite v dolini ob vznožju hriba, žičnica obratuje skozi celo leto.

Na Krvavcu je ogromno možnosti za pohodništvo, tako za tiste bolj ležerne pohodnike, kot bolj resne planince, saj je izhodišč za okoliške vrhove in hribe res veliko. Če nimate posebne ideje, kam se odpraviti, je ena izmed možnosti, da se podate na najvišjo točko smučišča, ki se imenuje Veliki Zvoh. Na vrhu je enkraten razgled na vse strani, nekaj metrov pod vrhom so naredili jezero za umetno zasneževanje, kateri je prava atrakcija za fotografe. Na Krvavcu stoji tudi 100 metrov visok RTV oddajnik, ki je hkrati eden od simbolov Krvavca.

Za otroke je zelo priljubljena Pot pastirskih škratov, ki je pravljično doživljajska pot, in vodi skozi gozdove in pašnike Krvavca, kjer vas obdaruje s čudovitimi razgledi. Na poti otroci rešujejo razne naloge s pomočjo Škratove beležke, skozi celotno pot pa jih spremlja 16 lesenih skulptur škratov in živali s Krvavca. Poskrbljeno je tudi za malo starejše, ki si želijo dodatnih izzivov. Ti se lahko podajo na Pustolovščino Krvavec. Tam so urejene tri pohodne poti, na katerih je potrebno iskati GPS točke, kjer se skrivajo simboli s katerimi se razkrijejo bistvene značilnosti Krvavca. Koristno in poučno hkrati. Vse poti za začnejo in končajo pri zgornji postaji kabinske žičnice. Pri Brunarici Sonček, kjer se boste lahko okrepčali v prijetnem ambientu, prejmete brezplačen zemljevid. Podrobnejše informacije lahko dobite že na spodnji postaji kabinske žičnice, kjer je mogoče kupiti tudi vstopnice.

Za adrenalinske navdušence je na Krvavcu priljubljen in dobro urejen Bike park, ki nudi 27 kilometrov označenih kolesarskih poti, slovi pa po največji višinski razliki v spustih v Sloveniji. Poletni park Krvavec ponuja tudi tri adrenalinske spuste, z gorskimi go-karti, skiroji in kolesi po urejeni progi. Otroci bodo lahko uživali tudi v spustu s tubo in na plezalnem stolpu, za najpogumnejše pa je možnost spusta z jadralnim padalom.

Po aktivnem dnevu se vam ne bo potrebno bati, da boste lačni, saj je Krvavec znan tudi po svoji hribovski kulinariki, tako, da je izbor okusne, domače hrane velik. Prav tako je obisk Krvavca lahko dva ali več dnevni izlet, posebej v času, ko imamo možnost koriščenja turističnih bonov. Ponudnikov prenočišč in dobre kulinarike je na Krvavcu kar nekaj. Na Kriški planini lahko obiščete planšarijo Pr`Florjan, od koder so odlična izhodišča za smučanje, sprehode in kolesarjenje, ali pa Ekoturizem Viženčar, ki vam poleg pristne domače kulinarike poleti nudi spanje v toplarju na senu in bio zeliščno savno.

Na drugi strani v bližini kabinske žičnice je Hotel Rozka, ki se nahaja na sončni lokaciji s čudoviti razgledi. V hotelu Rozka je možno organizirati tudi razne dogodke, kot so poroke, rojstnodnevna praznovanja, seminarji itd.

Če si zaželite nekaj dobrega pojesti in popiti, vam priporočam obisk Brunarice Sonček, kjer se boste sprostili v čudovitem ambientu na sončni terasi ali pa v notranjosti idilične koče.

Vse omenjene aktivnosti in doživetja, ki jih nudi Krvavec, so več kot dober razlog, da se odločite za obisk, lahko kot enodnevni jesenski izlet, ali pa večdnevne počitnice v mirnem, sproščujočem gorskem svetu.

Ali je na Krvavcu potrebno plačati parkirnino?

Parkirišče ob planini Jezerca je potrebno plačati 2 eura za cel dan, če se želite peljati naprej, je potrebno plačati 5 eurov.

Ali kabinska žičnica obratuje tudi poleti?

Ja, kabinska žičnica na Krvavec obratuje skozi celo leto.

Kdaj je najprimernejši čas za obisk?

Obisk je primeren skozi celo leto, saj je tudi v poletnem času na voljo ogromno aktivnosti.

Ali se na Krvavec lahko pripeljemo z avtom?

Z avtom se je mogoče pripeljati do Kriške planine ali pa do zgornje postaje kabinske žičnice.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja