Segedin golaž za hladne zimske dni

Kaj potrebujemo za pripravo?

1kg svinjskega mesa, žlica olja ali svinjske masti, 0.5 kg čebule, česen, sol, poper, kumino, lovorjev list, paradižnikovo mezgo, 1kg kislega zelja. Svinjsko meso je najboljše vratovina ali rebrca. Malo mora imeti maščobe.

Kako skuhamo to enkratno jed?

Kislo zelje damo kuhat v lonec skupaj z lovorjevim listom. Zelje zalijemo z vodo le toliko, da pokrije zelje. Svinjsko meso narežemo na manjše kose. Približno 2 krat 2 cm. Čebulo nasekljamo s sekljalnikom ali narežemo z nožem na majhne kocke. Za segedin golaž potrebujemo posodo z vsaj 3 litre prostornine. V njej razpustimo maščobo in na njej prepražimo čebulo. Čebula naj ostekleni, lahko tudi malo porjavi. Po želji. Dodamo na kocke narezano meso, sesekljan ali nariban česen, sol, poper in kumino. Vse dobro premešamo. Posodo pokrijemo s pokrovko in dušimo meso toliko časa, da se zmehča. Po potrebi vmes dolijemo malo vode. Kuhano zelje odstavimo in ugasnemo gorilnik. Ko je meso mehko, dodamo žlico paradižnikove mezge in vse skupaj premešamo. Dodamo zelje z vodo vred. Dolijemo še toliko vode, da je jed gosta. Po potrebi jo zgostimo še z moko, ki smo jo razmešali s hladno vodo. Segedin golaž kuhamo še vsaj 15 minut. Probamo omako. Po potrebi jo dosolimo. Jed naj postoji še nekaj minut. Nato jo postrežemo.

Kaj postrežemo poleg?

Poleg se najbolje poda koruzna polenta. Lahko pa skuhamo tudi krompir v kockah. Ali pire. Poleg se podajo tudi razne vrste cmokov. Za prave gurmane pa tudi odlično kuhan kruh. Testo naredimo enako kot za kruh. Vendar ga ne damo pečt, temveč ga skuhamo v zelo veliki količini vode. Kuhamo ga okrog pol ure. Vzamemo iz vode in še vročega narežemo na rezine. Lahko pa ga skuhamo že prej in ohlajene rezine popečemo na maščobi.

Sestavine: 1 kg svinjskega mesa, žlica olja ali svinjske masti, 1/2 kg čebule, česen, poper, kumino, lovorjev list, paradižnikovo mezgo in 1kg zelja.

Od kje izvira segedin golaž?

Od naših vzhodnih sosedov Madžarov.  Oni ga imenujejo Szekely gulyas. Njihova jed vsebuje še dodatek pekoče mlete suhe paprike. Vse njihove tradicionalne narodne jedi, so narejene s suho pekočo mleto papriko. To so na Madžarsko prinesli Turki v 16. stoletju med osvajanjem Evrope. Ker so se Turki na Madžarskem zadržali kar nekaj časa, so Madžari posvojili kar nekaj njihovih jedi. Vendar je najbolj značilna še vedno paprika. Segedin so kuhali že pastirji na paši. Kuhali so ga v velikih kotlih na drva. Izraz ?gulyas? pomeni namreč pastir. Tako, da če bi naziv jedi dobesedno prevedli, bi zvenela kot ?pastirsko zelje?. Ker se segedin golaž lahko pogreva, so jo tako imeli vsi za cel dan. Poleg so, seveda, jedli domač kruh.

Jed je zelo nasitna. Kislo zelje pa je vir vitaminov in mineralov. Zato je idealna za hladne jesenske in zimske dni. Najboljša je, če jo skuhamo v večji količini. Lahko se pogreva, brez skrbi. Le dobro jo je potrebno prevreti. Prav tako, kot vse izdatnejše enolončnice brez krompirja in gob. Lahko jo zamrznemo in prihranimo za čez čas. Še kako nam bo prišla prav, ko bomo morali pripraviti nekaj na hitro in izdatno.

Segedin golaž sama pripravljam na svinjski masti. Za meso pa uporabim svinjska rebrca. Svinjska maščoba da jedi popoln okus. Poleg tega je izdatnejša. Ker ne uporabljam paprike, dodajam kajenski poper. Je prav tako rdeče barve in ima izrazit prijeten okus. Pozimi uporabljamo začimbe, ki grejejo. Kar pa, poleg čilija, kajenski poper tudi je. Zelje je resda kuhano, vendar še vedno ohrani ogromno vitaminov in mineralov tudi v segedinskem golažu. Vedno ga skuham večjo količino. To jed še bolj obogati. Zamrznem ga pa zelo malo, ker ga razdam. Brata, sestro in starše imam namreč zelo blizu in so vedno tudi oni deležni mojih dobrot. Doma pa ga pojemo še isti dan in ga imamo tudi za en obrok naslednji dan. Segedin golaž je resnično nekaj najboljšega.

Koliko časa potrebujemo za pripravo segedin golaža?

Z malo spretnosti ga lahko skuhate v dobri uri.

Kaj je boljše za pripravo jedi, olje ali svinjska mast?

Segedin golaž sama pripravljam na svinjski masti. Svinjska mast ima višjo temperaturo razkroja. Če jed pripravljate z oljem, priporočam, da čebulo stresete na hladno olje in šele potem pražite na ognju.

Katero meso je najboljše za pripravo jedi?

Za meso uporabim svinjska rebrca. Svinjska maščoba da jedi popoln okus. Poleg tega je izdatnejša.

Kolikokrat lahko pregrejemo segedin golaž?

Čeprav sem napisala, da ga lahko večkrat pogrejemo, pa to ne pomeni velikokrat v nedogled. V dveh dneh morda trikrat. Ostalo raje zamrznemo in pojemo kdaj drugič.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja