Recept za odličen hamburger

Hamburger oziroma burger je med Slovenci zelo priljubljena jed. Drugače je hamburger jed, pri kateri smo ljudje z okusom zelo hitro zadovoljni. Meso se namreč precej začini in ima relativno dober okus, tudi če je zelo slabe kvalitete. Okus se še malo popravi z majonezo, gorčico in drugimi dodatki. Tako da zna skoraj vsak narediti relativno dober hamburger, le redki pa so tisti, ki znajo narediti zelo dobrega. V nadaljevanju boste lahko prebrali, kako se naredi nadpovprečno dober hamburger. 

Sam večkrat obiščem Slovenia Eco Resort v Godiču pri Kamniku, kjer so znani po res odlični hrani. Poznam lastnika Matjaža Zormana in enkrat je med pogovorom padla ideja, da bi me naučil narediti najboljše hamburgerje. Seveda sem izziv takoj sprejel in dogovorila sva se, da me to res nauči. 

Na dogodek, kjer me je Matjaž učil peči hamburgerje, sva povabila še sedem mojih sledilcev, tako da sva imela publiko, ki bo na koncu povedala, ali so bili hamburgerji dobri ali ne. Vsi, ki so prišli, so bili zelo prijetni ljudje in lahko rečem, da smo se imeli super. Več o tem si lahko preberete na www.tomazgorec.si/vabilo-na-druzenje. Upam, da še kdaj naredimo kakšno podobno druženje.

Recept za res odličen hamburger

V Slovenia Eco Resortu so me najprej oblekli v kuharsko uniformo. Kako sem bil videti, si lahko pogledate na zgornji fotografiji. 

Z Matjažem sva se takoj lotila dela. Povedal mi je, da bova delala bike burgerje. Pri njih imajo namreč hišni in bike burger. Bike burger je 100-odstotno telečji hamburger.

Matjaž mi je povedal, da moraš za res odličen hamburger najprej imeti odlično meso. Podučil me je, da za hamburgerje nikoli ne kupujemo mletega mesa! V mleto meso mesarji dostikrat dajo tisto malce slabše meso, ki jim ostane, in ga nato zelo začinijo, da mu popravijo okus. 

Matjaž je za pripravo bike burgerja kupil res kvalitetno meso, in sicer 60 % govedine, 30 % teletine in 10 % telečje maščobe. 

Moja prva naloga je bila, da meso narežem in zmeljem. Med delom mi je Matjaž povedal, da pri njih v meso za burgerje ne dajo niti ene začimbe. Vse, kar naredijo z mesom, je to, da narejene pleskavice tik pred začetkom peke malo posujejo s soljo.

Za pripravo res odličnega hamburgerja je pomembno tudi, da imaš pravi žar. V Slovenia Eco Resortu ga zagotovo imajo. O peki mesa mi je Matjaž povedal, da mora biti meso ravno prav pečeno. In da so najboljši hamburgerji tisti, katerih meso je zapečeno ravno toliko, da je na sredini še malo roza barve. Matjaž doda še, da se lahko gremo peko pleskavice ‘na roza’ le v primeru, da imamo res kvalitetno meso. Če imamo bolj slabo meso, je vsekakor bolje, da ga malce bolj zapečemo. 

Ko je bilo meso že skoraj pečeno, sem na vsako pleskavico dodal list kvalitetnega sira. Tako da sva z Matjažem v bistvu delala neke vrste cheeseburgerje.

Medtem ko sem jaz pekel meso, so ostali spekli domače hlebčke kruha, ki sva jih nato z Matjažem še malo popekla na žaru. 

Ko sva imela pripravljene hlebčke, sem začel delati hamburgerje. V Slovenia Eco Resortu imajo poseben recept za omako, ki vsebuje 14 začimb. Matjaž je tudi povedal, da recepta za to omako ne izdajo, kar popolnoma razumem. 

Hlebčke sem najprej namazal z njihovo omako. Nato sem v vsak hlebček dodal meso, paradižnik in solato, ga pokril in bike burger položil na krožnik. Na krožnik smo kasneje za prilogo dodali še pečen krompir. 

Kako je potekal celoten postopek priprave bike burgerja, si lahko pogledate na spodnjem videoposnetku. 

Če vam je bil videoposnetek všeč, predlagam, da kliknete https://www.youtube.com/user/tomazgorec/videos in se naročite na moj Youtube kanal. Tam najdete še veliko zanimivih videoposnetkov. To so videoposnetki mojih potovanj po svetu in raznih izletov. 

Ko so bili bike burgerji narejeni, smo se preselili v prijetno jedilnico in z veseljem pojedli vsak svoj bike burger. Matjaž je vmes, ko sem jaz delal burgerje, naredil še 600-gramsko pleskavico, ki jo imenujejo kraljica žara. Potem ko sem pojedel bike burger, sem snedel še polovico te pleskavice. Je pa res, da tisti dan res nisem še nič jedel. 

Naše druženje se je nadaljevalo še dolgo po tem, ko smo bike burgerje pojedli. Tako da je bil to res en čudovit dan! 

Zahvaljujem se Matjažu Zormanu, da si je vzel čas, da je z mano pekel hamburgerje in tudi zato, ker je vse ‘častil’ on. Hvala pa tudi vsem, ki so prišli na to druženje oziroma so pokazali interes za samo druženje. Kot sem že rekel, upam, da vse skupaj kdaj ponovimo!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja