Hotel Haludovo na otoku Krk je stal 200 milijonov. Danes je zapuščen in propada.

Hotel Haludovo

Hotel Haludovo v Malinski na otoku Krk je bil nekoč najprestižnejši hotel v državah, kjer je vladal socializem. Danes kompleks propada in je popolnoma zapuščen, vendar pa po drugi strani postaja vse bolj priljubljena turistična točka. Ob mojem zadnjem obisku kompleksa Haludovo ga je v dveh urah obiskalo najmanj 30 ljudi.

Trenutno je mogoče do hotela in celotnega kompleksa dostopati popolnoma neovirano. Se pa to hitro lahko spremeni. Če se bo tam slučajno zgodila kakšna nesreča in bo kdo od turistov huje poškodovan, bodo oblasti zagotovo onemogočile dostop do celotnega kompleksa ali v najboljšem primeru do hotela, ki je tudi najbolj zanimiv za ogled. Če vas take stvari zanimajo, predlagam, da si greste kompleks Haludovo na Krku pogledati čim prej.

Da si boste lažje predstavljali, kako je danes videti kompleks Haludovo, si najprej poglejte moj videoposnetek  spodaj. Del videa je posnet tudi iz zraka z dronom, tako da boste imeli popolno predstavo, kako je vse skupaj videti. Ko si pogledate videoposnetek, preberite članek do konca.

Če vam je bil moj videoposnetek všeč, predlagam, da kliknete https://www.youtube.com/user/tomazgorec/videos in se naročite na moj Youtube kanal. Na mojem kanalu najdete še veliko zanimivih videoposnetkov z različnih lepih krajev.

Hotel Haludovo so za goste odprli leta 1971. Projekt si je zamislil Bob Guccione, ustanovitelj in lastnik svetovno znane revije za odrasle po imenu Penthouse. Hotel je imel kapaciteto 1700 postelj in je posloval v stilu revije Penthouse, kar pomeni, da so petičnim gostom stregle pomanjkljivo oblečene natakarice. V hotelu so na dan porabili 5 kilogramov kaviarja in 100 kilogramov jastogov. Šampanjec je po pričevanjih tekel v potokih. Menda so nekoč s šampanjcem napolnili celoten bazen.

Hotel so obiskovali najbolj petični in najzahtevnejši gostje z vsega sveta. Med gosti hotela so bili tudi Henry Ford II, Sadam Husein, Silvio Berlusconi, švedski premier Olof Palme in še mnogi drugi.

Kljub tako petičnim gostom hotelu ni uspelo poslovati pozitivno in je po enem letu obratovanja propadel. Bob Guccione je skrivnostno izginil, vsi dolgovi so ostali podjetju Brodokomerc iz Rijeke. Podjetje Brodokomerc je bil namreč uradno investitor in upravitelj hotela, ker v tistih časih tujci v bivši Jugoslaviji niso mogli imeti lastnine. Brodokomerc bi bankrotiral, če ga ne bi z dokapitalizacijo rešila druga podjetja. Menda so največ prispevala ravno podjetja iz Slovenije. Največkrat se omenja podjetji Lesnina in Stol iz Kamnika.

Po dokapitalizaciji je hotel posloval do leta 1992, ko se je začela vojna na Hrvaškem. Tja so se naselili begunci in hotel kar ‘dobro’ uničili.

Leta 2002 je večinski delež hotelskega kompleksa Haludovo kupil ruski poslovnež Ara Abramian. Enkrat mi je eden od domačinov rekel, da hotel niti ni od njega, ampak je pravi lastnik država Rusija, ki je hotel zamenjala za orožje v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja. Ali je to res ali ne, pa ne vem.

Danes interesa za obnovo hotela ni. Menda je sedanji lastnik pripravljen kompleks obnoviti, vendar zanj zahteva zaprt dostop do plaže. To pomeni, da bi imeli dostop do plaže samo gostje hotelskega kompleksa. Na kaj takega pa država in občina ne pristaneta. Mogoče pa je posredi kaj čisto tretjega, česar javnost ne bo nikoli izvedela.

Kakor koli že, izplača se vam pogledati ta famozni objekt!

Če se odpravljate na otok Krk, si poglejte moj prispevek na https://www.tomazgorec.si/otok-krk, kjer sem zelo podrobno opisal celoten otok Krk in ga tudi opremil z veliko videoposnetki ter fotografijami. Otok Krk namreč poznam zelo dobro, saj sem ga v zadnjih petih letih obiskal vsaj 30-krat.

Poglejte si tudi videoposnetek in opis najbolj nenavadne plaže na otoku Krk. Za ogled kliknite https://www.tomazgorec.si/krk-plaze.

Kje točno se nahaja hotel Haludovo na Krku?

Hotel Haludovo je v kraju Malinska, na desni strani na koncu naselja, ko se začne Rajski put proti Njivicam.

Ali si je hotel mogoče ogledali od znotraj?

Vstop v hotel je sicer prepovedan, oz. je zadrževanje znotraj hotela na lastno odgovornost. A ga zaradi svoje atraktivnosti obišče veliko število obiskovalcev, ki vstopijo tudi v notranje prostore.

Ali se je do hotela mogoče pripeljati z avtom?

Do hotela je speljana cesta, prav tako so v okolici hotela še vedno aktualna parkirišča.

Katerega leta je hotel Haludovo zadnjič obratoval?

Haludovo je zadnjič obratoval leta 1992, nato pa so se med vojno na Hrvaškem tja naselili begunci in hotel dodobra uničili.

4.2/5 - (17 votes)

2 komentarja

  1. kot “klinac” sem bil v tem hotelu tam okrog 1985,spomnim se okroglega šanka ki je bil “vkopan” to mi je najbolj ostalo v spominu 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.