Ingver je starodavna dragocena začimba

 

Ingver ali Zingiber (Zingiberaceae) je starodavna začimba, ki je k nam prišla iz Azije preko Afrike in je že od nekdaj imela veliko veljavo ter so jo močno cenili. Nekateri so ingver priporočali celo proti kugi. Gre za zeljnato trajnico iz družine ingverjevk, ki je pikantnega in močnega okusa. Največ ga najdemo na Japonskem in tudi v Avstraliji, njegova domovina pa je Indija. Poleg Zingiberaceaeja se uporabljajo še druge vrste ingverja, ki pa imajo manj eteričnega olja, zato niso tako cenjene.

Uporablja se ingverjeva korenika. Ingver je zelo ostrega okusa, užiten vendar tudi lahko povzroči alergene reakcije. Vsebuje od 0,25 do 0,3 % eteričnega olja, ki ga sestavljajo  beta felandren, zingiberen, cineol, citral in borneol. V koreniki najdemo še 5-8 % smole, gingerol, škrob, sluz, maščobo in sladkor. Ingver zraste do 50 cm visoko.  Njegove korenine so gomoljasto razvejane, lahko so majhne in večje, do 20 cm dolge. Korenine so rumenkaste nežne bež barve in zelo pekoče.

Ingver je starodavna začimba, ki so ga v Evropo zanesli najprej Arabci, od 17. stoletja dalje pa Kitajci in velja za zelo cenjeno začimbo. Raste v tropskih in subtropskih predelih, njegova domovina je prvenstveno bila Indija.

V današnjih časih ga največ gojijo na Jamajki, v Indiji, Bangladešu in Indoneziji. V Indiji in na Kitajskem so ga že takrat uporabljali pri izdelavi dišav. Kasneje so njegovo eterično olje uporabljali še Grki in Rimljani. Velja za eno najstarejših kultur na zemlji. Celo Konfucij je zahteval, da so mu vse jedi priplavili z ingverjem. Močno se je njegova uporaba razžarila v skandinavskih državah in Angliji, pri nas pa je zelo poznana šele zadnjih nekaj let, prej ga niso cenili.

Kako se ingver uporablja?

Ingver so od nekdaj uporabljali za začimbo in je tudi ena glavnih sestavin azijskih začimbnih mešanic curryjev. Z njim lahko začinimo nekatere mesne jedi, pecivo, sadne jedi in druge sladice. Velikokrat ga najdemo v napitkih, v čajih, kompotih in likerjih. Uporabljajo ga za posebne vrste piva, kot je angleški Ginger-Ale. Poznamo tudi ingverjevo vino in sekoteng, ki je sladek napitek na Japonskem in v Indiji.

Ingver se lahko uživa tudi kandiran, kar pa sladkornim bolnikom močno odsvetujemo in vsem, ki imate težave z glivicami.

Veliko se uporablja sveža korenika, ki je malo blažjega okusa, kot posušeni prašek. Oboje najdemo v vsaki bolje založeni trgovini. Korenika ingverja ne obstoji dolgo, razen tako, da jo zakopljete v pesek, ki ji tako ustreza, da lahko ob dobrih pogojih in na toplem zraste v lepo sobno rastlino. Na ta način ingver lahko gojite tudi doma pa še več korenin boste imeli za uporabo.

Svežo korenino ingverja uporabljajte tako, da jo naribate ali nastrgate, lahko jo tudi narežete na tanke rezine ali trakove. Vendar je ne uporabljajte v velikih količinah, največ do enega grama naenkrat in največ dva krat na dan. Ingver uživajte do 15. ure, če jo boste po tej uri uživali, zaradi njegove poživljajočega učinka ne boste dobro spali, razen, če želite, da deluje kot afrodiziak.

Če ste zdravi, ga uporabljajte največ dvakrat do trikrat na teden, po nekaj tednih uporabe je vedno dobro narediti daljši premor, saj se telo tako zelo navadi na vsako snov, ki jo pogosto vnašamo, da ni več učinkovita. Poleg tega mora telo samo proizvajati snovi za obrambo in imunski sistem, če pa preveč drog vnašamo, mu to ni potrebno delati, zato se nekatere telesne funkcije izklopijo in lahko hitro zbolimo.

Ingver je zaščita proti prehladom in pomoč za vnete sinuse in revmo

Proti prehladom in vnetim sinusom priporočamo svežo naribano korenino, ki jo dodajate jedem. Ko so že gotove nariban ingver zamešajte v hrano. Lahko pa, če prenesete, pojeste na tešče eno manjšo korenino do največ enega grama.

Proti vnetim sinusom pomaga tudi ingverjev čaj iz posušene zmlete korenine. Enostavno zavrete vodo in vanjo zamešate četrtino žličke ingverjevega prahu. Malo ohladite čaj, saj je vroč še bolj pikanten, kot je sicer. Ingverjev prah dobite v vsaki trgovini.

Pri revmi uporabljajte svežo korenino, ki jo vtirate na obolelo mesto. Lahko uporabite tudi tinkturo, ki je še učinkovitejša, saj alkohol odpre pore kože, zaradi česar potem lahko eterično olje ingverja lažje predre v notranjost telesa. Tinkturo lahko naredite tudi sami. Uporabljajte pa jo samo za grgranje ali vtiranje v kožo in je ne pijte. Tinktura ni primerna za otroke. Zanje je veliko bolje, če uporabite blag timijanov čaj.

Ingver je možno nadomestiti na primer s kanadskim kopitnikom, navadnim vratičem, kurkumo in galango.

Recept za ingverjevo tinkturo

  1. Nabavite dve do tri srednje velike sveže korenine ingverja in jih naribajte na trakove.
  2. Naribane korenine dajte v litrski steklen kozarec.
  3. Zalijte s sadjevcem ali tropinovcem do pol kozarca, pomembno je, da ima alkohol okoli 40 do 45 % alkohola in ne več. V trgovini ali na tržnici kupljen alkohol ima vedno navedene procente, medtem ko doma narejeni alkoholi vsebujejo pravilo bistveno več alkohola in niso primerni za tinkture, zato jih raje ne uporabljajte.
  4. Dobro zatesnite in pretresite kozarec.
  5. Nato kozarec odnesite nekam na hladno in temno.
  6. Vsak dan pretresite kozarec naslednje 3 tedne.
  7. Po treh tednih lahko začnete tinkturo uporabljati. Če je premočna za grgranje, jo razredčite s toplo vodo. Proti glavobolom, revmi in bolečinam lahko polagate na obolelo mesto tudi obkladke.
  8. Tinktura tako lahko zdrži in se uporablja tudi 10 let in ni treba precediti vsebine.

Opomba: V primeru, da ne morete priti do sveže korenine lahko za tinkturo uporabite tudi ingverjev prah. V kozarec stresite okoli 40 do 80 gramov ingverjevega prahu.

Recept za ustno vodico

Ingver svetujemo uporabljati v primerih, da čutite, da ste malo prehlajeni ali greste med ljudi. Preventivno se lahko ustna vodica uporablja vsak dan.

Ustno vodico lahko naredite sami. V tem primeru priporočamo uporabo ingverja v prahu.

Pol kavne žličke ingverjevega prahu stresite v pol litra vode in jo zavrete do vretja ter odstavite. Pustite da se ohladi na sobno temperaturo, ali da je še malo mlačna in jo lahko že uporabite. Če boste v ta pripravek dodali še tri klinčke in ščepec timijana, ste naredili izjemno učinkovit poparek za preventivno nego ust proti bakterijam in virusom. Usta splakujte in grgrajte ter obvezno izpljunite, ko ste končali. Najbolj učinkovito je, da grgrate do 20 minut, pri čemer večkrat izpljunite vsebino v ustih in jo zamenjajte z novo.

Zdravilni učinki ingverja

Ingver je kot zdravilo znan po tem, da je: evpeptik, stomatik, amarum, karminativ, korigent, stimulant, aromatik, diaforetik, sialagog, antiametik  in za zunanjo uporabo v ustnih vodicah kot rubefacient.

Kot evpeptik ingver pospešuje prebavo, kot je to značilno za vse pekoče rastline, vendar pozor, ne smemo ga uporabljati v prevelikih količinah, ker v tem primeru povzroči vnetje hemeroidov.

Ker je stomatik pomaga proti raznim težavam želodca in slabostim, ki jih povzročajo lahko potovanja. Zna olajšati prebavo, saj se zaradi njega močneje izločajo želodčni sokovi, hkrati pa pomirja želodčne krče in pomaga pri hitrejšemu izločanju odvečnih plinov v črevesju, ki lahko močno zastrupijo kri, če ne gredo čim prej ven iz črevesja. Zna zaustaviti drisko in pomaga, če človek nima apetita, tako, da ga spet pridobi nazaj.

Ker močno širi žile in na telo  deluje vroče, dobimo na tak način več kisika v možgane, zato zmanjšuje tudi glavobole ter vrtoglavice. Pomaga tudi proti znojenju. Redči kri in zmanjšuje možnost strdkov.

Ingver se preventivno uporablja, kot zaščita pred nalezljivimi boleznimi in virusi. Kot antiseptik je znan, da uničuje škodljive mikroorganizme in virusom preprečuje razvoj ter širjenje v telesu, zato so ga že od nekdaj tako zelo cenili. Odpravlja tudi vnetja zaradi česar zmanjšuje bolečine in otekline.

Velikokrat ga uporabljajo tudi proti revmi, pri čemer je kar učinkovit in pomaga pri večji gibljivosti sklepov. Če ga vtremo na otekla in boleča mesta, bodo sklepi že na začetku dneva bolj gibljivi, otekline pa bodo uplahnele in bolečine popustile.

Ingver je stimulans in močno poživi, zato se ga uporablja kot začimbo, v čajih, vinu in pivu in se ga priporoča uživati dopoldan, ker drugače ne boste dobro spali ponoči. Povečuje tudi spolno moč, saj poživljajoče deluje na celotno ožilje, zato tudi ogreje telo.

Tudi ingver, tako kot kurkuma, dobro deluje na čiščenje jeter, vendar ju ne priporočamo uživati hkrati. Marsikomu zato začimba curry ne ustreza.

Je tudi antioksidant, zato lahko zavre proste radikale, ki so povsod okoli nas in jih tudi sami povzročamo z vnašanjem napačnih snovi v telo ter napačnih misli. Prosti radikali polomijo DNK celic, ki se mora potem obnoviti, zato je potrebno nujno dosti spati v enem kosu, ker se popravilo celic dogaja ponoči, ko je vklopljeno parasimpatično živčevje.

Če je ingver dodan ustnim vodam, pomaga odpraviti bacile in viruse, ki bi radi prodrli v telo, zato ga priporočamo grgrati zjutraj, opoldne in pred spanjem. Vedno pa tako vodo izpljunite in je nikoli ne pogoltnite. Tako boste odpravili tudi slab zadah iz ust.

Če pa ugotovite, da ste preveč občutljivi na ingver in vam povzroča alergene reakcije, namesto njega za grgranje uporabite tinkturo timijana, ki zna biti v tem primeru še učinkovitejši od ingverja.

Ali je ingver varen za uživanje?

Večje količine lahko povzročijo vnetje hemoroidov in težave pri izločanju urina. Izogibati se mu je treba tudi pri kožnih boleznih. Ingver se ne priporoča za otroke, razen, če ga zelo malo vmešate svežega v hrano ali sokove, vendar otroka opazujte, da ne bo imel prehudih reakcij. V tem primeru naj ga ne uživa in uporabite timijan ali travniško kaduljo, ki sta otrokom prijazni avtohtoni rastlini.

Kaj naredim, če ingverja ne morem uživati zaradi prehudih reakcij?

Ingver je možno nadomestiti tudi z drugimi rastlinami, kot so kanadski kopitnik, navadni vratič, kurkuma, timijan in galanga.

Kje se dobi ingver?

Ingver v prahu boste dobili v vsaki trgovini, obstajajo biološki in navadni. Svežo korenino ingverja pa dobite v bolje založenih trgovinah na oddelku zelenjave. Pobrskajte tudi po spletu, ker se ga da naročiti na dom.

Kako se ingver uporablja?

Največ se uporablja kot sveža korenina, ki se jo nariba v jedi in pijače. Uporablja se za izdelavo piva, vina, sokov, kompotov, tinktur in kot začimba. Razširjena je uporaba tudi posušene korenine v prahu. Uporabljajo jo v kozmetiki in tudi za zdravljenje revme, oteklin, glavobolov. Ingver se uporablja za uživanje kot tudi za zunanjo uporabo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja