Nasveti za izlet v Prago

Že pred izletom sem slišala na radiju, da pa ponujajo izlet v Prago. Seveda sem vedela, da pa to mora biti čudovito mesto in takoj sem tudi šla pogledat slike na internet. Cena samega izleta se mi je zdela ugodna in sem predlagala tudi bratu, da bi pa midva tudi lahko šla. Že naslednji dan sva se odpravila na agencijo in si rezervirala dve mesti. Komaj sva čakala, da bo napočil dan, ko se bo začel izlet. Po slikah, ki svaj jih videla, sva vedela, da je Praga res eno veliko in čudovito mesto, kjer bova zagotovo uživala. Bil je še čas božičnih tržnic, tako da sva še težje čakala dan, da vidiva tržnice in božične lučke.

Praga je glavno mesto Češke in pa tudi največje mesto na Češkem. Midva sva se tja odpravila samo za vikend, sama pa menim, da bi rabil še več časa, da bi res doživel tisto pravo Prago. Se pa mi je mesto res vtisnilo v spomin in zagotovo se bom še vrnila. Je pa to bilo tudi prvič, da sem spala kar v hotelu s štirimi zvezdicami. Sama z družino veliko raje kampiram in v hotele ravno ne zahajamo. Priporočam pa, da se Praga tudi znajde na vašem potovalnem seznamu, saj vam zagotovo ne bo žal, da ste jo obiskali.

Kako do Prage?

Najhitrejša možnost je seveda z letalom. Ampak, če iščete kakšno poceni možnost pa bo to zagotovo vožnja z avtobusom. FlixBus vozi iz Ljubljane in Maribora. Morate pa v tem primeru biti pripravljeni na dolgo vožnjo. Se pa v Prago lahko odpravite tudi kar s svojim lastnim avtom, kjer pa morate biti pripravljeni spet na to, da bo dolga vožnja in, da boste vi morali tako dolgo voziti. Sama sem na dolge vožnje že navajena in mi na avtobusu ni bilo težko preživeti kar 8 ur vožnje.

Najboljše znamenitosti:

Praga skriva veliko prečudovitih znamenitosti in najlažje si jih je ogledati kar peš. Seveda pa lahko uporabite tudi tramvaje, ki jih je po mestu res veliko. Si pa mesto lahko ogledate tudi iz reke Vltave. Sama sva z bratom imela kar v ceni vožnjo z ladjico po reki. Sem pa videla, da si lahko tudi vi privoščite pol urno vožnjo. Tako boste tudi na primer videli Karlov most iz druge perspektive in pa tudi marsikaj drugega.

  • Praška astronomska ura (Pražsky orloj)

Po mojem mnenju kar najbolj obiskana znamenitost v Pragi. Tu je tudi glavni trg v Pragi in pričakujte največjo gnečo. Astronomsko uro se splača obiskati zgodaj zjutraj, ko bo ljudi res malo. Vsako polno uro se pa tukaj zgodi tudi pohod apostolov. Nekaj kar se tudi splača pogledati, če ste že v Pragi.

  • Staro judovsko pokopališče (Stary židovsky hrbitov)

To je najstarejše judovsko pokopališče na svetu. Prvi nagrobnik je kar iz 15. stoletja. Boste pa tukaj lahko videli kar 12000 nagrobnih spomenikov, drugače je pa pokopanih veliko več ljudi. Pod enim nagrobnim kamnom je lahko tudi deset ali več ljudi. Če vas vsaj malo zanima zgodovina, je pa to nekaj kar si oglejte.

  • Karluv most

Enako kot astronomska ura, ena najbolj obiskana znamenitost Prage. Prav tako je tudi tukaj lahko velika gneča, zato bodite tukaj zgodaj zjutraj. Ko sem bila sama v Pragi smo se komaj premikali. Tako da smo se zaradi tega kar na nekje polovici mosta obrnili in šli nazaj. Brez problema pa se peljite po Vltavi in si boste most ogledali od tam. In še gneče ne bo tako velike. Je pa na samem mostu tudi nekaj tržnic, kjer ljudje prodajajo marsikaj, od spominkov do risb Prage.

  • Praški grad (Pražsky hrad)

Velik grajski kompleks. V sami notranjosti si lahko ogledate veliko različnih razstav. Pred samim vstopom v grajski kompleks vas pregledajo in greste tudi čez detektor kovin. Notri ne smete tudi nesti prevelikih nahrbtnikov in ne potrebna kovina naj ostane zunaj. Sam grad se nahaja na griču nad reko Vltavo. Da pa še vam predstavim kaj si sploh tukaj ogledati. Najbolj znana je Zlata ulička. Tukaj je že od 15. stoletja.  Prav tako je čudovita Katedrala sv. Vita in tudi stolp nad to katedralo. Iz samega stolpa je razgled na Prago. Za ta kompleks si vzemite kar nekaj časa, nekje 2 uri ali več. Čas je odvisen tudi od gneče, ki pa zna biti res velika, ker je Praški grad res obiskan.

  • Cerkev Marije pred Tynom (Chram Matky Boži pred Tynem)

Ta cerkev se nahaja le malo vstran od Praške astronomske ure. Bila je zgrajena že v 14. stoletju. Cerkve zagotovo ne boste zgrešili. Ima kar dva stolpa, kar je tudi glavna znamenitost te cerkve. Je pa zgrajena v gotskem slogu. Najlepše se cerkev vidi iz glavnega trga, kjer boste ravno opazili ta dva stolpa. Lepo je cerkev videti tudi ponoči, ko je malo osvetljena.

  • Cerkev sv. Salvadorja (Kostel Nejsvetejšiho Salvator)

Čeprav je cerkev majhna, je pa mene očarala z zunanjo podobo. Marsikdo gre samo mimo te cerkve, ker je čisto zraven tudi Karlov most. Mislim pa da temu ne bi smelo biti tako in si bi za ogled cerkve morali vzeti čas. Je pa cerkev iz 16. stoletja. Ogledate si jo lahko od zunaj in tudi notri, sama si jo notri nisem ogledala, ampak kot sem gledala po slikah je čudovita tudi od znotraj. Od zunaj pa lahko na njej vidite kar nekaj kipov in drugih čudovitih podrobnosti.

  • Dum u Minuty

Praga skriva tudi stavbe oziroma hiše s freskami. Zagotovo nekaj kar si le oglejte, ker je ta hiša res čudovita, vsaj meni. Ni nujno seveda, da so freske všeč vsem, ampak če ste ljubitelji le tega, pa te hiše ne izpustite. Njena fasada je črna in gor so potem bele freske. Je pa to meščanski renesančni slog.

  • Prašna brana

Mestna vrata, ki so bila zgrajena že v 15. stoletju. Lahko kar rečem, da je to nek začetek Prage, kjer boste potem prišli do tistih pravih in najbolj obiskanih znamenitosti. Je pa sam stolp visok kar 65 metrov.

  • Vltava

Sprehod ob reki Vltavi je lahko pomirjajoč. Včasih od mestnega vrveža prav paše, da gremo nekam kjer je mirno in reka Vltava je to. Tukaj je tudi pot ob sami reki. Če ne drugače lahko tukaj le posedite in se naužijete mira in lepote reke Vltave. Sem pa že prej omenila, da se pa po reki lahko peljete tudi z ladjico. Če se prav spomin je cena za eno urno vožnjo nekje 10 EUR. Ni tako drago in se zagotovo splača. Na tak način lahko Prago doživite v drugačni luči.

Kje spati?

Praga je veliko mesto in prav tako ima veliko prenočišč. Med samim obiskom Prage sem sama spala v Hotel Top. Sam hotel je ven iz mesta, ampak vozi do tja tudi javni prevoz. Peš se od tega hotela zagotovo ne splača hoditi, ker je hoje lahko kar za dve uri. Zato le izberite javni prevoz, ki vas ne bo stal preveč denarja. Ne daleč vstran od hotela je tudi avtobusna postaja. Od tukaj peljejo številke 125, 136 in 213. Potem pa morate prestopiti tudi na tramvaj, da boste prišli do samega središča, kjer se v Pragi nahaja tudi največ znamenitosti. Seveda pa lahko izberete kakšno drugo prenočišče, ki bo bližje samemu središču. Jaz vam lahko samo povem za ta hotel, s katerim sem bila zadovoljna. V okviru hotela je tudi bazen.

Kje jesti/piti?

Že vodička, ko smo hodili z njo nas je opozorila naj ne jemo ravno blizu glavnih znamenitosti. Seveda morate tam pričakovati visoke cene same hrane. Midva z bratom, ko sva obiskala Prago sva jedla hitro prehrano, ker potem večerjo smo tako imeli v hotelu. Hitra prehrana je za naju bila najcenejša možnost, se pa takšnih stvari po Pragi skriva veliko. Če ste ljubitelji hitre prehrane vam priporočam, da poiščete eno restavracijo s hitro prehrano. Drugače pa smo tudi naslednji dan jedli njihove tradicionalne Kruhove knedelče in golaž. To smo pa jedli v Pivovar U Medvidku. Tukaj imate res dobre knedelčke in zraven si naročite tudi vrček piva. Od samega središča je do sem samo 7 minut hoje. Drugače pa imate veliko drugih restavracij, kjer lahko jeste. Sama sem od prijateljice tudi dobila priporočilo za Klub Lavka. Nahaja se v okolici Karlovega mosta.

Praga je zagotovo mesto, ki ga obiščite čim prej. Pozimi je še vse bolj čudovito, ko je vse odeto v božične lučke in, ko lahko vidite vse tiste božične tržnice. Seveda gneča je skozi celotno leto, saj je mesto znano. Meni se je sama Praga res vtisnila v dober spomin in jo bom še kdaj obiskala. Zagotovo je potreben več kot samo vikend, da bi si lahko v miru ogledali celotno mesto, čeprav nimam nič proti, da sem sama tam preživela samo dva dni.

Več o nasvetih za izlet si lahko preberete na: www.potuj-z-nami.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja