Izvir Kamniške Bistrice

S Tomažem sva se na čudovito sobotno dopoldne iz Slovenia Eco Resorta odpravila proti izviru Kamniške Bistrice. Od vasi Stahovica pri Kamniku, nas cesta v objemu gora skozi dolino pripelje do Doma v Kamniški Bistrici, kjer se pot z avtomobilom konča. Vožnja traja približno 20 minut iz Kamnika. Pri Domu je veliko parkirišče, kjer lahko brezplačno parkirate, toda ob vikendih in praznikih boste težko našli parkirno mesto, zato je bolje, da ga poiščete nekoliko nižje ob cesti, kjer sva parkirala tudi midva. Nato sva se sprehodila nekaj sto metrov nazaj proti Domu pri izviru, kjer že takoj iz glavne ceste lahko vidiš čudovito umetno jezero Kamniške Bistrice, kjer se reka za kratek čas ustavi. Majhna potka tik ob jezeru pelje do samega izvira, kjer boste lahko posneli čudovite fotografije. S Tomažem sva želela priti do same točke kjer voda priteče na dan, a pot se tam konča. Nekaj minut sva občudovala vodo, kako si utira svojo pot, posnela nekaj fotografij, nato pa sva se odpravila nazaj proti Domu. Videla sva tri fante, kako so se po napornem kolesarjenju ohladili v jezeru, kar se mi je zdela dobra ideja, a bolj v tistih dneh, ko temperatura preseže 30 stopinj.

Kako je videti izvir Kamniške Bistrice, si poglejte v spodnjem videoposnetku, ki ga je posnel Tomaž.

Če vam je bil videoposnetek všeč, predlagam, da kliknete https://www.youtube.com/user/tomazgorec/videos in se naročite na Tomažev Youtube kanal. Tam najdete še veliko zanimivih videoposnetkov z različnih lepih krajev.

Ustavila sva se pri tabli z zemljevidom, kjer sva si pogledala kam lahko greva naprej. Želela sva videti sotesko Predaselj, zato sva se sprehodila ob reki navzdol, in po nekaj minutah hoje, sva prečkala most čez Kamniško Bistrico. Iz mostu se na obe strani super vidi globoka soteska, ki te ob pogledu navzdol kar malo zmrazi. Višina tam je gotovo 25 metrov. Pogled na strme in ozke stene ter turkizno zeleno reko globoko spodaj je fascinanten. Hotel sva narediti nekaj fotk same soteske, a nisva našla primernega in varnega dostopa, ponagajalo pa nama je tudi sonce, ki za fotografiranje ni bilo na pravi strani. Ker sva bila malo omejena s časom, sva se od soteske poslovila, in se odpravila proti slapu Orglice, o katerem si lahko več preberete na www.tomazgorec.si/slap-orglice.

Če si izberete obisk izvira Kamniške Bistrice kot celodnevni izlet, je zagotovo najbolj priljubljena Koželjeva pot. Pot se začne pri zapuščenem kamnolomu, in traja približno 2 uri in 45 minut, če pa želite nekoliko krajšo verzijo te poti, pa lahko parkirate pri spodnji postaji nihalke za Veliko planino, kjer je veliko brezplačno parkirišče, do samega izvira pa boste potrebovali približno 45 minut. Pot vas bo skoraj veš čas vodila ob Bistrici, večinoma je nezahtevna in dokaj položna, razen na nekaterih mestih je potrebno malo več previdnosti. Proti koncu pot vodi tudi skozi sotesko Predaselj, ki predstavlja najlepši del poti in kjer boste zagotovo uspeli narediti nekaj fotografij. Pot se zaključi pri Domu v Kamniški Bistrici, kjer se boste lahko odpočili in si privoščili okusen obrok in osvežilno pijačo.

Koželjeva pot je primerna tudi za majhne otroke, saj ni zahtevna, potrebna je le pazljivost na nekaterih delih, če so tla mokra, zato je priporočljivo, da otrokom pomagamo z nošenjem.
Obisk izvira Kamniške Bistrice je primeren izlet za vso družino, saj lahko pot prilagodimo svojim sposobnostim. Parkirišče je povsod brezplačno, in tudi v dneh, ko je večja gneča, bomo zagotovo našli parkirno mesto.

Kje lahko parkiram avto? Ali se lahko pripeljem do samega izvira?

Z avtom se je mogoče pripeljati do Doma pri izviru Kamniške Bistrice, kjer je veliko parkirišče. Izvir je v neposredni bližini, oddaljen nekaj 10 metrov.

Ali je parkiranje brezplačno?

Parkiranje je brezplačno na celotnem območju, če je parkirišče pri Domu zasedeno, lahko parkirate vzdolž poti, kjer boste zagotovo našli parkirno mesto.

Ali je obisk izvira Kamniške Bistrice primeren za otroke?

Obisk izvira Kamniške Bistrice je primeren za obisk z otrokom. Koželjeva pot do izvira je položna in nezahtevna, prav tako pa se lahko do samega izvira pripeljemo z avtom.

Kateri letni čas je najbolj primeren za obisk izvira Kamniške Bistrice?

Obisk je primeren v vseh letnih časi, le pozimi in v deževnih dneh je potrebna nekoliko večja pazljivost zaradi spolzkih kamnov. Vsekakor pa bo v največji poletni vročini zelo prijala ohladitev ob mrzli reki.

Ocenite to stran

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.