Slap Orglice

Slap Orglice ali Slap Orličje, kot ga nekateri imenujejo sva s Tomažem obiskala, ko sva se vračala od izvira Kamniške Bistrice. Velja za enega izmed najlepših slapov v dolini Kamniške Bistrice.

Izhodišče za slap je neposredno ob glavni cesti, med spodnjo postajo nihalke za Veliko Planino in Domom pri izviru, na desni strani. Izhodišče je lepo označeno s tablo, kjer lahko brezplačno parkirate.

Pot do slapa je nezahtevna in zelo primerna za družine z majhnimi otroci, saj je dokaj položna. Čas hoje je približno 50 minut, midva s Tomažem pa sva potrebovala 40 minut, ker sva malo hitela, saj sva si želela ogledati čim več stvari. Skupina , ki pa je štartala istočasno kot midva, in ki so imeli kar nekaj majhnih otrok, pa so hodili približno 1 uro in 10 minut. Če boste slap Orglice obiskali spomladi vas bo skozi celotno pot spremljalo šumenje reke, v času najinega obiska pa je bila le prazna struga. A pot zato ni bila nič manj zanimiva. Kljub vročini v dolini, naju je spremljal svež gorski zrak, ki je poskrbel, da nama ni bilo prevroče, med hojo pa sva se najedla gozdnih jagod. Proti koncu sva opazila tablo za partizansko bolnico Bela, ki pa si je žal nisva ogledala, čeprav je do nje dobrih 5 minut hoje.

Malo pred vrhom v slap Orglice je pot bolj strma, a le nekaj metrov. Nato prideš do manjših tolmunčkov, iz katerih gledajo ven velike skale na katerih se je pravi užitek sončiti. Navdušili sta me dve družini, ki sta si tam naredili piknik, prinesli so hrano, pijačo, odeje, nekaj otrok se je igralo v vodi, eden izmed njih je skupaj s kužkom spal na pesku tik ob vodi, mamici sta se sončili na skalah, očeta pa sta ob pivu z nogami v vodi klepetala. Popolno preživet družinski dan, in super ideja za izlet. Od tukaj pa ozka pot po skalah vodi prav do slapa, kjer je tudi najlepši razgled nanj. Tukaj se je moja pot končala, Tomaž pa je preplezal še nekaj skal, in prišel direktno pod slap, kjer je tudi čudovit tolmun. 40 metrov visok slap in ogromne skalnate stene, ki ga obdajajo so prava atrakcija za fotografiranje.

Če vam je bil videoposnetek všeč, predlagam, da kliknete https://www.youtube.com/user/tomazgorec/videos in se naročite na Tomažev Youtube kanal. Tam najdete še veliko zanimivih videoposnetkov z različnih lepih krajev.

Eden od rednih obiskovalcev nama je povedal, da ima pozimi, ko slap zamrzne, obliko orglic, od koder izhaja tudi njegovo ime. 

Obisk slapa Orglice je primeren skozi celo leto, a za družine z otroci je morda bolje, da ga obiščejo spomladi in poleti. Priporočljivo je, da v tem času vzamemo s seboj kopalke in brisačo, saj nas bo gotovo zamikalo da se malo namočimo v prelepih tolmunčkih. Obisk slapa je primeren tudi za naše pasje prijatelje, saj bodo zagotovo tudi oni uživali v čofotanju po vodi.

Zadovoljna sva se odpravila nazaj proti avtu, hoja navzdol je bila malo hitrejša in je trajala približno pol ure. Že med potjo sva se odločila, da se bova odpravila proti Zgornjem Tuhinju in se peljala na Menino planino. Kako sva se imela tam in kaj vse sva videla si preberi na www.tomazgorec.si/menina-planina.

Celotna pot do slapa Orglice nam bo vzela slabi dve uri, je primerna za majhne otroke in pasje prijatelje, je dobro označena pot, zato ni strahu, da bi se izgubili, parkirišče pa je ob samem izhodišču, in je brezplačno.

Ali je pri izhodišču za slap Orglice mogoče parkirati?

Parkirišče je neposredno ob izhodišču za slap, je brezplačno, parkirna mesta pa so tudi vzdolž glavne ceste.

Ali je pot do slapa primerna za majhne otroke?

Pot je nezahtevna, dokaj položna, dobro označena, in je vsekakor primerna za majhne otroke, le pri samem vrhu slapa je potrebno malo več pazljivosti.

Koliko časa potrebujemo od parkirišča do slapa?

Z normalno hojo boste potrebovali cca. 40 ? 50 minut, z otroci pa približno 1 uro in 10 min.

- Kdaj je najbolj primeren čas za obisk slapa Orglice?

Primeren čas za obisk je skozi celo leto, pozimi je morda potrebna malo večja previdnost, v poletnih dneh pa bo osvežitev ob hladni vodi zagotovo prijala

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja