Menina planina je lepa izletniška točka za ljubitelje narave in planin

S Tomažem sva se po obisku izvira Kamniške Bistrice in slapa Orglice v popoldanskih urah odločila, da obiščeva še Menino planino, o kateri sva slišala, da je zelo lepa izletniška točka, a še nikoli nisva bila tam. Imela sva veliko srečo z vremenom, saj je bil zelo lep in vroč sončen dan.

Če si želite doživeti pristno planinsko življenje, se sprehajati po neskončnih pašnikih, med kravicami, nabirati zdravilne rožice, in biti v tesnem stiku z naravo, kjer tudi telefon izgubi svoj signal, je Menina Planina prava izbira za vaš izlet.

Medtem, ko sva se vozila, sem izkoristila čas, in nama prebrala nekaj koristnih in zanimivih informacij o Menini Planini.

Menina Planina je predalpska zakrasnela planota, ki leži v občini Gornji Grad. Planina je ime dobila po menihih, kateri so imeli celotno ozemlje v lasti. Menina planina leži med dolino Drete, Tuhinjsko in Motniško dolino, prelazom Črnivec in prevalom Lipa. V dolžino meri približno 20 kilometrov, v širino pa nekje 10 kilometrov. Severni del planine pokrivajo gozdovi, na južnem pa prevladujejo pašniki in polja. Ker je Menina sestavljena iz apnenčastih kamenin in dolomita, je na njej mogoče najti vrtače in brezna. V bližini doma se nahaja tudi največje brezno, ki se imenuje Jespa. Njegov premer meri 40 metrov, v globino pa seže kar 30 metrov. Zanimivo je, da se tam celo leto obdrži sneg.

V času vojne so se na območju Menine zadrževale partizanske enote. Prav tukaj so imeli mesto za sprejem in shranjevanje opreme, ki so jo spuščali s padali. Zato še danes tam potekajo spominske slovesnosti.

Po skoraj eno urni vožnji iz smeri Kamnika, sva prišla do vasi Zgornji Tuhinj, in kmalu zatem sva pri manjši bencinski črpalki zavila levo. Ker nisva poznala poti, sva si v telefon vnesla naslov in sledila navodilom navigacije. Ta naju je takoj za črpalko usmerila levo, čeprav je na tem križišču oznaka, da se gre za dom na Menini Planini tudi naravnost. Midva sva upoštevala navodila telefona, a ta izbira morda ni bila najboljša, saj je cesta nekoliko slabša, kot pa če bi šla naravnost in skozi vas Češnjice. Pot, ki nama jo je predlagala navigacija, je daljša in se veliko bolj vleče, kot tista, če upoštevaš table. A kot je rekel Tomaž, nazaj bova šla po drugi poti, saj na ta način vidiš več stvari.

Po približno pol ure vožnje sva prišla do Biba planine, in najprej nisva vedela, kam morava zaviti. V tistem se je mimo pripeljal zelo prijazen starejši gospod, s svojim kužkom, ki nama je prijazno povedal, da če želiva priti do doma na Menini planini, da morava kar naravnost. Seveda bi bilo bolj primerno, če bi parkirala na parkirišču pri Biba planini, od koder je kakšne pol ure hoje do vrha, a ker je bilo že kar precej pozno, morala sva se vrniti nazaj v Eco Resort ob 18.uri in ker sva želela narediti čim več fotografij, sva se odločila, da se do vrha zapeljeva z avtom.

Po nekaj minutah vožnje se pred nami začne odpirati čudovita planota. Menina planina ima izravnano višino od 1200 metrov do 1450 metrov nadmorske višine, zato je pogled na planoto polno kravic res fantastičen. Makadamska pot, ki se vije pa planoti, je pravi raj za kolesarske navdušence. Sama sicer ne obožujem ravno kolesarjenja, a po tej poti, med zelenimi travniki, pašniki in kravicami bi se z veseljem vozila s kolesom. Kmalu prispeva do končne točke, doma na Menini planini. Dom je izredno lep, pred njim se razprostira ogromen travnik, kjer so tudi otroška igrala in nogometno igrišče. Veliko otrok je na igrišču igralo nogomet in se podilo po travniku, kar mi je dalo še poseben občutek domačnosti. To je res primeren kraj za družine z otroci vseh starosti, saj se bodo brezskrbno lahko podili po ravnini, ki se razprostira okoli doma. Pri domu je tudi veliko parkirišče, na katerem lahko brezplačno parkirate. Dom je med poletno sezono odprt vsak dan, zato vam ni treba skrbeti, da boste lačni ali žejni, Na vrhu je bilo prijetno hladno, temperatura v dolini je bila tisti dan 28 stopinj, na vrhu pa le kakšnih 20. Tako da kakšna dodatna jopica, tudi poleti ne bo odveč.

Kapelica, posvečena Mariji Snežni – Menina planina

Nasproti doma se čez cesto na travniku nahaja manjša kapelica, posvečena Mariji Snežni, kjer sva s Tomažem posnela kar nekaj fotografij. Od kapelice sva se povzpela še višje, na najvišji vrh planote, Vivodnik, ki leži na nadmorski višini 1508 metrov. Do vrha sva hodila približno 10 minut, na vrhu pa je razgled fenomenalen na vse strani. Ker sva bila že malo pozna, sva se odpravila nazaj proti avtu, in se počasi peljala nazaj proti dolini. Vmes sva se ustavila, ker je Tomaž želel slikati čredo krav, ki je bila tik ob cesti. Sama se jim nisem upala preveč približati, Tomaž pa je napravil kar nekaj odličnih fotografij prisrčnih kravic in teličkov. Spotoma sva si ogledala še majhno jezero Biba, ki je dolgo 40 metrov, in široko 30 metrov. Za pot nazaj sva izbrala drugo opcijo, tako da sva se peljala skozi vas Češnjice, in tudi to pot bolj priporočava, saj je lepše urejena in bolj široka.

Menina planina je super ideja za izlet. Če se boste na izlet odpravili za cel dan, zelo priporočam da s seboj vzamete kakšno odejo za piknik, saj vas bo pravljičen planinski ambient kar klical, da se ustavite, pogrnete odejo, se uležete, vdihnete svež gorski zrak in uživate v prekrasnem pogledu na pašnike, krave in čudovite gorske rožice.

Pazite le, da se boste preventivno zaščitili proti klopom, ter da se boste doma temeljito pregledali, saj so posebno v tem času klopi zelo aktivni.

Navdušena nad planinskim svetom sva se odpravila nazaj v dolino, in po eno urni vožnji sva se vrnila nazaj v Eco Resort pri Kamniku, kjer naju je čakala odlična večerja. Kakšna je bila hrana si lahko pogledaš na www.tomazgorec.si/slovenia-eco-resort.

Ali se na Menino planino da priti z avtom?

Dostop z avtom je mogoč vse do doma na Menini planini.

Ali je na Menini planini urejeno parkirišče?

Parkirate lahko na parkirišču pri Biba planini (30min peš do vrha), ali pa na vrhu pri domu.

Ali je parkiranje brezplačno?

Parkiranje je na obeh parkiriščih brezplačno.

Ali je obisk Menine planine primeren za otroke?

Menina planina je zelo primerna za otroke, saj so poti na vrhu popolnoma nezahtevne in položne.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja