Izterjava, izvršba, terjatev,…

Obstajajo dela, ki jih rad opravljam. Obstajajo pa tudi taka dela, ki jih ne opravljam rad in mi jemljejo živce, voljo….. Med slednja dela vsekakor spadajo izterjava dolgov, od tistih, ki bi že zdavnaj morali plačati pošteno prisluženi denar. Ker mi je izterjava dolgov neprijetno opravilo z izterjavo terjatev predolgo časa odlašam. Podjetništvo bi bilo veliko lepše, če se nebi bilo potrebno ukvarjati z tem problemom.

Izvršba je dobra rešitev za reševanje terjatev v primeru, če se dolžnik nanjo ne pritoži. Če je izvršba podana preko interneta je strošek le te samo 36 evrov. Problem nastane, če se dolžnik na izvržbo pritoži. V tem primeru postopek lahko traja več let in to podjetje že propade. Podoben primer imam jaz z lastniko diskoteke Lipa Tomažom Zavašnikom. Tako, da izvršba ni vedno najboljša rešitev.

Da dobimo poplačano svojo pošteno prislužene terjatev lahko poiskusimo še nekatere druge načine. V mislih imam popolnoma legalne načine izterjave. Čeprav me kdaj zamika, da bi komu razbil nos, se takih metod zadržim, ker niso te barabe vredne, da bi jaz hodil po sodišču, bil zaprt,…. Denar tudi ni vse!

Kako pri meni poteka izterjava? Najprej kličem dolžnika in lepo prosim, če bi mi plačal, ker rabim denar, imam nekaj za plačat,….. Ko mi ene trikrat obljubi in je terjatev še vedno odprta se ponavadi zgodi, da se mi ne oglaša več na telefon. Potem ga jaz kličem vsak dan štirinajst dni! Po štirinajstih dnevih ga kličem iz drugega telefona in se oglasi. Tokrat zadnjič poizkusim z prošnjo. Potem spet kličem in se ne oglasi. Ko ga pokličem z ene tretje številke se oglasi in tokrat ‘znorim’ na polno. Povem mu, da je baraba, prevarant,…. Potem ga začnem obiskovati na domu. Ponavadi proti večeru ali pa ob desetih zvečer. Mislim, da obisk pozno zvečer deluje najbolje. Če ga ni doma obiščem še bližnje sosede in jih povprašam, če kaj vedo kje je njihov sosed. Ko jih sprašujem sem resen, malo nervozen,… tako da si sosedje mislijo zakaj se gre.

Če izterjava še vedno ni uspešna poizkušam stopiti v stik z kakšnim njegovim prijateljem in mu povem najino zgodbo.

Nič vas ne stane, če na policiji podate kazensko ovadbo za sum storitve kaznivega dejanja. Kazenske ovadbe se ponavadi zaključijo pri tožilcu, ki jih zavrne. Vendar, če ne drugega, naredimo dolžniku težave, saj ga obiščejo policaji, ki ga zaslišujejo,…. Na koncu ti prijazen tožilec pošlje pismo, v katerem predlaga civilno tožbo – izvršba.

Ima kdo kašne boljše ideje kako se da priti na lažji način, do svojega pošteno prisluženega denarja?

17 komentarjev

 1. to je res, vendar se za 36e ne splača it za 15 let v zapor.. v efektu je to najboljša izterjava, na dolgi rok se pa zagotovo ne splača.

 2. Strganec 🙂
  Ampak svaka ti čast! Res poskriš da bi svoje muke dobil poplačane! Še kako dobro idejo mi daj, mam nekaj terjetev odzun 😀

 3. Mislim da vsak korak pri izterjavah nekaj pomeni. Ko smo mi terjali dolžnike pri enih zaleže lepa beseda, pri enih dodatne informacije o opravljeni storitvi, pri enih opomin pred tožbo itd.

  Predvsem pa si je potrebno za neplačnike vzeti dovolj časa…vztrajnost je še vedno najboljša tehnika po mojem mnenju.

 4. Najprej obisk psihiatra.

  Za bogih 136? si ga hodil obiskovat na dom.

  Resno svetujem obisk psihiatra, potem pa izterjavo dolga po normalnih poteh.

 5. Zakaj bi pustil, da se nekdo dela norca iz mene? Hvala bogu imam toliko ‘jajc’, da se upam kogarkoli obiskat na domu,…. Eni nimajo tega poguma!

  Če imaš recept za izterjavo dolga, ki prinaša rezultate povej!

  Za psihiatra, pa bi bili zreli tudi tisti, ki anonimno pišejo komentarje po blogih, z verjetno lažnim imenom in neveljavnim email naslovom! Ali ne?

 6. Zdravo,
  tudi jaz imam vsak mesec v povprečju 3-4 dolžnike, ki mi zamujajo s plačili več kot 3 mesece in samo obljubljajo in obljubljajo…
  Glede na porabljeno energijo, moje živce, stroške in učinek se najbolj splača zadeve predati družbi, ki se profesionalno ukvarja z unovčevanjem terjatev – izterjavo dolgov.
  Imajo dosti več znanja in izkušenj z izterjavo, pa tudi vez, kot pa mali podjetniki, ki imamo na prvem mestu vse kaj drugega.
  V večini primerov provizijo zaračunajo samo v primeru uspešne izterjave zato so motivirani, da izterjajo, če se le da (ker v nasprotnem primeru ostanejo brez provizije – denarja), ne gre pa pričakovati, da bo vsak dolžnik izterjan.
  Če je totalno zadolžen nima nikjer denarja in nič nase pisano tudi take družbe težko kaj izterjajo.
  Po mojih izkušnjah se provizija giblje med 10 in 20% od vrednosti terjatve.
  Nekaj takih družb: http://www.dvt.si , http://www.izterjave.net
  Drugače pa je bolje preventiva kot kurativa? se pravi 3x preverit komu prodajaš, s kom sodeluješ ali posojaš denar!!!
  Kdo ve kako priti do denarja, če je človek že totalno zadolžen? pred tabo pa še 6,7 upnikov?
  Lp, Tine

 7. Pozdravljeni

  Tudi sami imamo veliko dolžnikov v podjetju katere smo na začetku izterjevali sami, samo smo ugotovili, da nam nastajajo preveliki stroški zato smo se poslužili izterjevalnih agencij z katerimi pa smo imeli na začetku velike probleme, saj nekatere agencije naredijo samo del izterjave pol pa če ne izterjajo denarja po parih klicih in poslanih opominih vrnejo zadevo nazaj, s tem pa so nam vzeli veliko časa. Ali pa ponujajo storitev katere sploh ne izvedejo to se nam je tudi zgodilo z agencijo katero omenja Tine says ( http://www.izterjave.net – toplo priporočam stran od njih ). Po več menjanjih agencijah in detektivskih agencijah trenutno sodelujemo z IZTERJAVO d.o.o. http://www.izterjava.com katera nam je ponudila celoten proces izterjave. Morem reči da za 1x smo zadovoljni z njihovim reakcijskim časom, nikoli pa ne smemo nikoga hvalit, da se ne pokvari.

  lp

 8. Pozdravljeni.

  G.Mitja elektronsko izvršbo pa res lahko vložimo sami preko portala COVL in si tako ne povzročamo nikakršnih dodatnih stroškov z svetovanjem, ali pa gremo v odvetniško pisarno, da nam poda sklep, saj bo v takšnem primeru sodišče priznalo stroške postopka izvršbe.

  Ali je pri vas kaj drugače?

  lp

 9. Haj

  Mitja koliko jaz vem lahko sklep o izvrsbi vložimo sami in za to nerabimo plačevati svetovanja.

  Tako da…..

  Ali imaste vi kakšen drugačen pristop?

  Itak pa kar 75 % predlogov katere vložimo v sodno izterjavo dobi ugovor in se tam tudo zavleče, vsaj v našem podjetju je tako!

  Luka

 10. pozdravljeni!
  mene pa zanima kot kaj se lahko navede vzroka za kaznivo dejanje–če prijavimo koga, ki nam je dolžnik? je treba kaj posebej izpostaviti? ker policistom je zagotovo treba marsikaj povedati?
  hvala za info, lp
  m.

 11. se opravičujem, če sem bila nejasna, zanima me za prijave na policiji za kazensko ovadbo za sum storitve kaznivega dejanja

 12. Pozdravljeni,

  z opominjanjem dolžnika je potrebno pričeti čimprej po zapadlosti računa. V blogu sem prebral, da vaš postopek izterjave obsega le telefonske klice. Iz izkušenj povem (delal sem v podjetju, ki ni bilo najboljši plačnik), da podjetja telefonski klic ne jemljejo tako resno kot pisne opomine. Prišlo je namreč do tega, da je podjetnik, ki je poslal opomin pred izvršbo (navaden opomin s prilagojeno vsebino), bil poplačan takoj po prejemu opomina, medtem ko podjetnik, ki nas je kontaktiral najmanj 10x v treh mesecih najverjetneje tudi do danes še ni prejel plačila.

  Glede izvršbe pa tako. Izvršba je zelo učinkovita, ugovori se namreč pojavijo le v okoli 20% izvršb. Očitno ima Luka to nesrečo, da je posloval s slabo stoječimi podjetji. Seveda pa vsi dolgovi niso izterljivi. Pred vložitvijo izvršbe je zato smotrno pridobiti čimveč podatkov o finančnem stanju dolžnika. Že samo z obiskom na strani bizi.si lahko preverite ali je dolžnikov račun odprt ali blokiran.

  Kot sta napisala Maja in Luka lahko seveda vložite predlog za izvršbo sami na strani covl-a, brez plačevanja kakršnegakoli svetovanja. Postopek je sila enostaven. So pa podjetja, ki se ukvarjajo z vlaganjem izvršb veliko bolje pripravljena na morebitne ugovore in vam lahko svetujejo o nadaljnih postopkih.

  Zdaj pa še malo reklame:
  Tukaj lahko popolnoma brezplačno opravite postopek izvensodne izterjave: http://izterjava-po-meri.si/ponudba/izterjaj-si-sam/
  Tukaj lahko vložite predlog za izvršbo na podlagi verodostojne listine: http://izterjava-po-meri.si/izvrsba/

 13. Pozdravljeni vsi!

  Najboljše je, da izterjavo prepustite profesionalcem. Zakaj? 1. ker ste verjetno sami že poskušali, a brez uspeha,2. ker ste sami poskušali, ste porabili svoj čas za nekaj, ko smo drugi lahko bolj uspešni, vaše delo pa je zaostalo, 3. provizijo plačate samo ob uspešnosti, ki pa je vnaprej dogovorjena. to so samo nekateri razlogi.. več si preberite na http://www.converta.si

  Kot alternativna rešitev tudi obstaja prodaja zapadlih terjatev (odkup terjatev). Pokličite in vam bomo svetovali.

  lp, Mario

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja