Jezersko – edinstvena alpska dolina, kjer čas teče drugače

Jezersko

Besede Iga Murija in Rudolfa Andrejka, ki sta jih pred približno stoletjem zapisala v prvi stavek knjižice o Jezerskem, držijo še danes. Jezersko, ta čudovita alpska dolina, ki leži približno na 900 metrih nad morjem, je posebna in na svoj način skrivnostna še danes.

Četudi je Jezersko ena najmanjših slovenskih občin, saj po podatkih iz leta 2019 šteje (le) 634 prebivalcev, pa je v svojem bistvu resnično pravi raj na zemlji. Čudovito v vseh letnih časih, Jezersko ponuja neštete možnosti za sprostitev in (aktivni) oddih. Obdani z mogočnimi gorami in prostranimi gozdovi boste na Jezerskem lahko zares začutili pristni stik z naravo in samimi sabo, ki pa se bo še posebej okrepil v jasnih zvezdnih nočeh, ki tu zasijejo še močneje, saj se po 23. uri ugasne vsaj javna razsvetljava, nad vami pa se razpne mogočno zvezdno nebo.

Na Jezersko na popoln oddih, ki napolni telo in duha

Danes je Jezersko pravi gorski raj za vse, ki si želijo napolniti baterije, se odpočiti od prenatrpanega vsakdana in se naužiti neokrnjene narave pod mogočnimi vršaci Kamniško-Savinjskih Alp. Iz Ljubljane boste do Jezerskega potrebovali le približno uro vožnje.

Sicer Jezersko obiskovalcem ponuja raznolike možnosti za aktiven in z naravo povezan oddih: Po Jezerskem je speljanih veliko sprehajalnih in pohodniških poti, na svoj račun pa seveda vedno pridejo tudi zagrizeni gorniki, saj je Jezersko odlično izhodišče za vse ljubitelje osvajanja tistih najvišjih vrhov. Jezersko je prava meka tudi za gorsko kolesarjenje in plezanje, ko pa dolino prekrije debela snežna odeja, se Jezersko spremeni v ogromen poligon za tek na smučeh, ki meri tudi do 18 kilometrov in vsem ljubiteljem te športne discipline ponuja nepozabno doživetje.

Poleg tega, da je Jezersko odlična ideja za enodnevni izlet, saj ponuja številne možnosti za aktivno preživljanje časa, pa se v zadnjih letih pospešeno razvija tudi v priljubljeno počitniško destinacijo. Tisti, ki želijo svoj dopust preživeti prav na Jezersko, imajo na voljo vedno več različnih tipov nastanitev, tako da bo vsak, željan gorskega oddiha, našel nekaj zase. Tistim, ki cenijo pristni stik z naravo in jim veliko pomeni, da bivajo v zelenem in mirnem okolju, priporočamo Cvet gora, ki se nahaja tik ob glavni cesti in ga zato ne morete zgrešiti. Nudijo vam raznoliko paleto nastanitev, saj lahko tu kampirate, bivate v eni od ljubkih lesenih hišic oziroma glampov ali pa izberete nastanitev v eni od dveh družinskih sob. Vsi, ki si želite še več miru in intime, pa lahko najamete čudovito kočo, ki nosi ime Skriti biser, saj ponuja popoln pobeg in odklop vsem, ki se želijo spočiti, se umakniti od ponorelega sveta in poleg tega uživati še v enem najlepših razgledov na Jezerskem.

Še ena od naravnih znamenitosti, mimo katere ne sme noben obiskovalec Jezerskega, pa je jezerska slatina, zdravilna mineralna voda, o kateri je pisal tudi znameniti slovenski raziskovalec in polihistor Janez Vajkard Valvasor. Jezerska slatina je polna manganovih in amonijevih snovi, zato jo še posebej priporočajo pri boleznih srca in ožilja, hkrati pa pozitivno vpliva tudi na prebavo. Priporočajo, da na dan popijemo do 2 decilitra te vode. Izvir mineralne vode se sicer nahaja približno 10 minut hoda od Ankove domačije, vendar pa je občina jezersko slatino leta 2013 zaradi boljše dostopnosti speljala v bližino glavne ceste. Kadarkoli boste torej obiskali Jezersko, obvezno zavijte še do velikega lesenega korita in se odžejajte so to edinstveno mineralno vodo.

To območje pa je izjemno bogato tudi z rastlinjem in zdravilnimi zelišči, saj tu uspeva več 1000 rastlinskih vrst, kar je vedel že sam pater Ašič, ki naj bi dejal, da je čaj z Jezerskega poseben in ima večjo vrednost od čajev z drugih območij. O moči zdravilnih zelišč se lahko prepričate tudi v Cvetu gora, kjer izdelujejo celo paleto različnih zeliščnih izdelkov, od naravnih zeliščnih mil, čajev, sirupov pa do slastnih marmelad. Še posebej znani pa so po edinstvenih zeliščnih likerjih, ki jih je izpod rok lastnice Tanje Rebolj do zdaj nastalo že več kot 20. Tanja je še posebej ponosna na svojo Jezersko Pehto, saj ta vsebuje kar 102 zelišč in čisto vsa so nabrana v neokrnjeni naravi jezerskih vršacev. Pehta si zato brez kančka skromnosti lahko zasluži naziv zeliščna kraljica. Sicer se v Cvetu gora radi ustavijo tudi pohodniki, kolesarji in motoristi ter posedijo na njihovi terasi ter se posladkajo s katero od domačih sladic, odžejajo z zeliščnim sirupom ali pa poskusijo katerega od zeliščnih likerjev.

Razburkana zgodovina in prvi prebivalci Jezerskega

Jezersko je za marsikoga še danes zelo skrivnostni in še vedno se poraja veliko vprašanj, kdaj in od kod so v to alpsko dolino prišli prvi prebivalci. Radovednost, kdo je odkril to čudovito dolino, tako še vedno (vsaj do neke mere) ostaja nepotešena.

Kot v Jezerski kroniki piše Andrej Karničar, naj bi se po ustnih izročilih na planotah ob velikem jezeru naselili posamezniki, ki so iskali mir in zavetje pred nenasitnimi graščaki. Obstajajo tudi ugibanja, da naj bi tu obstali tudi divji lovci, saj je bilo to neobljudeno okolje polno divjačine. Številna ustna izročila pa pravijo tudi, da so Jezersko začeli naseljevati bližnji Tržičani z zahoda in Kaplanci s severa, saj so tu našli mir in svobodo pred jaro gospodo.

Sicer stari zapiski oglejskega patriarha kažejo, da so tukajšnji prebivalci že leta 811 na mestu današnje stare cerkve postavili manjšo kapelo. H kapeli so pozneje zgradili še manjšo lopo za vernike in leseno hišico, ki je služila za prenočevanje, pozneje pa so jo uporabili za mežnarijo. Poleg kapele je bilo urejeno tudi pokopališče.

V letih 1198 in 1216 so prebivalci postavili že večjo cerkev, ki pa jo je napol podrl močan potres, ki je leta 1348 kar 40 dni tresel tla. V jezersko dolino naj bi v tistem času pribežalo veliko ljudi iz drugih krajev, saj so se v hribih počutili bolj varne. V času 40-dnevnega tresenja tal se je zrahljala pregrada na zahodnem delu Makekove Kočne in tako je začelo odtekati veliko jezero, ki je prej polnilo jezersko dolino in v stoletjih, ki so sledila, prebivalcem ponudilo nove obdelovalne površine.

Jezersko pa ni ušlo niti napadom in pustošenju Turkov, ki naj bi skozi dolino prihrumeli leta 1473, 1476 in 1483. Andrej Karničar navaja, da naj bi nekoliko izropali cerkev, a jih je priganjal čas, saj jih je na bližnjem Koroškem čakal bogatejši izplen.

V 80-ih letih 17. stoletja je to območje prizadela kuga, v istem času pa so se razširile tudi črne koze.

Navkljub pestri zgodovini in številnim izzivom se prebivalci Jezerskega niso dali, in v tej čudoviti dolini vztrajajo še danes. Verjetno so tudi zato Jezerjani še danes tako posebni, trdoživi in samosvoji ljudje, ki so nadvse ponosni na svojo dolino.

Jezersko danes

Danes gospodarstvo Jezerskega temelji predvsem na gozdarstvu živinoreji in turizmu. Prav slednji se predvsem v zadnjih letih čedalje bolj krepi in počasi dosega raven iz preteklosti.

Predvsem v času pred drugo svetovno vojno je bilo namreč Jezersko pravo turistično središče. Kot navaja Jezerska kronika, je tukajšnje turistično društvo pred drugo svetovno vojno razpolagalo s 520 posteljami in 7 penzioni. Po drugi vojni turističnega razcveta kraja ni bilo mogoče povrniti in šele v 70-ih letih prejšnjega stoletja se je stanje počasi začelo spreminjati, a se raven turistične ponudbe ni mogla niti malo primerjati s tisto pred drugo svetovno vojno.

Jezersko zaradi ugodne klime velja za klimatsko zdravilišče in tu je od leta 1953 do leta 1982 delovala bolnišnica za očesne bolezni, v kateri so zdravili predvsem očesno tuberkulozo in druga vnetna obolenja, bolniki pa so prihajali iz vse tedanje Jugoslavije. Žal je kranjska občina, pod katero je v tistem času spadalo Jezersko, bolnišnico leta 1982 zaprla, kar je povzročilo ponovno nazadovanje jezerskega turizma.

V zadnjih letih pa si Jezersko spet bolj in bolj utrjuje svoje mesto na domačem, pa tudi na tujem turističnem zemljevidu. Današnji hitri tempo življenja v dolino privablja obiskovalce od blizu in daleč. Na Jezerskem čas namreč teče drugače, počasneje. Obiskovalci se lahko tu nadihajo čistega gorskega zraka, se naužijejo čudovite gorske kulise Kamniško-Savinjskih Alp ter imajo možnost, da zares slišijo tišino, kar je v velikih mestih in drugih strnjenih naseljih popolnoma nemogoče.

Na Jezerskem se vedno kaj dogaja in ta čudovita alpska dolina ponuja vse, kar si prezaposleni sodobni človek lahko zaželi. Neokrnjena narava, pester nabor možnosti za aktivno preživljanje časa, edinstveni lokalni proizvodi ter še veliko naravnih in kulturnih znamenitosti – to je kombinacija, na katero stavijo Jezerjani. Med drugim tudi pravijo, da čisto vsak, ki obišče to dolino, domov odide drugačen ? predvsem bolj pomirjen in v stiku s svojo pravo naravo. Morda pa je čas, da se o tem prepričate kar sami.

1 komentar

  1. Sva bila v glampingu z mijim dragim in je bilo čudovito. Prelepo!!!!! Toplo priporočam…????….Ksenija& Marjan

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja