Kako do uspešnega podjetja? Moraš si upati in moraš upati

Življenje nas vedno znova postavlja pred nove preizkušnje, kar pa tudi ni tako slabo. Tako smo primorani iskati rešitve, če seveda ne želimo obstati na neki točki, kjer se smilimo samemu sebi. Včasih bi bilo to najlažje, vendar ne najboljše. Vemo, kako težko je dandanes s službami. Tudi nekdo, ki želi delati, ima težave pri iskanju le-te. Problem nastopi že, če nimaš dovolj izkušenj. Te pa je težko dobiti, če ti ne dajo priložnosti. Če si ženska in v teh letih, ko bi naj postala mamica, skrbi delodajalca, da boš šla kmalu na porodniško. Skratka, težko je.

Imam višjo strokovno šolo, izšolala sem se za računovodkinjo, vendar ne delam v tej smeri, ker seveda nisem dobila službe. Posledično nimam dovolj izkušenj, to delo pa si zelo želim opravljati. Sedaj delam kot administratorka v javnem sektorju. Zaposlitev imam na Štajerskem, kjer tudi živim, partner pa je iz Dolenjske in želiva si, da bi lahko zaživela skupaj, da si ustvariva dom. Mislim, da je najina želja običajna, da si ne želiva preveč. Tukaj pa nastopijo težave, kajti vsakodnevna vožnja na Štajersko, bi bila prevelik zalogaj.

Partner je lansko leto menjal službo. Po izobrazbi je dipl. ing. strojništva in mag. ekonomije. Kljub dvema izobrazbama se je tudi on srečal s težavami pri menjavi le-te. Želel je početi nekaj drugega, želel si je napredovanja.

Odločila sva se, da vzameva stvari v svoje roke in odprla sva podjetje. Odločila sva se, da bova začela s popoldanskim s.p., saj sva oba zaposlena.  Seveda je bilo najprej potrebno razmisliti, kaj bi sploh midva počela, kakšni bodo potrebni vložki. Partner je prišel na idejo, da bi imela spletno trgovino z izdelki za podjetje in dom. Ideja se mi ni zdela slaba. Danes se ljudje veliko poslužujemo interneta, tudi sama sem veliko nakupov opravila preko spleta. Tako sva 27. maja 2019 tudi registrirala podjetje pod imenom TEHSi. Najprej sva se začela spopadati z našimi zakoni, z registracijo podjetja, ali morava biti davčna zavezanca, kakšen program kupiti za računovodstvo, kako sploh postaviti spletno stran in tako dalje. Vprašanj kar ni zmanjkalo. To za človeka, ki na tem področju nima izkušenj, ni mačji kašelj. Te stvari terjajo čas in živce. Vse je povezano tudi z začetnimi stroški, ki so bili zelo omejeni. Sicer je partner imel že nekaj izkušenj s postavitvijo strani, veliko sva si pomagala z internetom, vprašala kakšnega znanca za kakšno informacijo, ampak kljub temu je ostajalo še veliko stvari nejasnih. Včasih je bilo vse tako nejasno in megleno, da sva dobesedno obupovala. Vendar sva to prespala in šla naprej, saj sva vedela, da ne bo lahko, že, ko sva se spustila v to in da bo takšnih trenutkov še veliko.

Nato sva začela iskati dobavitelje in se dogovarjati za sodelovanje. Tudi tukaj ni šlo vse gladko. Na primer, bila sva že vse dogovorjena, dala izdelke na spletno stran, nakar se dobavitelj spomni, da ti izdelki itak ne bodo šli v prodajo (tudi njemu ne gredo) in da jih naj ne prodajava. Teh izdelkov ni bilo malo. In kaj sva hotela? Z malo slabe volje sva vse izdelke dala iz strani in iskala novega dobavitelja za podobne izdelke.

Kupila sva tudi knjigo Tomaža Gorca o optimizaciji spletnih strani. Optimizacija je zelo pomemben dejavnik pri spletni strani. Če te ni na prvi ali vsaj na drugi strani Googla, je težko verjetno, da te bodo ljudje videli. Ta knjiga nama je zelo pomagala. Udeležila sem se tudi seminarja gospoda Gorca o oglaševanju na facebooku in na spletu. Vsi, ki imamo privaten facebook profil mislimo, da ga poznamo. Pa temu ni tako. Izvedela sem veliko novega in zanimivega. S knjigo in seminarjem sva dobila veliko koristnih informacij, ki nama zelo pomagajo pri izdelavi spletne strani, saj vse delava sama. Partner se sedaj večinoma ukvarja z optimizacijo, kar ni mačji kašelj, jaz pa z izdelki na strani.

To je bilo za naju nekaj novega, a hkrati tudi navdihujoče, polno upanja. Prišli so dnevi, ko sva bila čisto obupana in se spraševala, kako bova to izpeljala, saj sva naletela na veliko ovir. Že na začetku sva se odločila, da se bova bolj osredotočila na slovenski trg in da bova delala na kvaliteti, ne na kvantiteti. Upam si trditi, da imava dobre in kakovostne izdelke. Na trgu je veliko že uveljavljene konkurence, ampak to nama predstavlja izziv.

Zadnjih nekaj mesecev najina romantika izgleda tako, da sediva vsak za svojim računalnikom in na spletno stran vnašava izdelke, za katere sva dobila dovoljenje. Toda sva skupaj in delava, delava za naju, za najino prihodnost. Najina želja je, da bi najin projekt obrodil sadove, da bi bil to edini vir dohodka vsaj za enega. Verjamem, da nama lahko uspe, z veliko truda in dobre volje. Jasno, ne gre čez noč, zato bdiva nad vsem, kar lahko pripomore k boljši prodaji.

Tako je sedaj po skoraj enem letu truda (in financiranja) spletna stran toliko urejena, da je primerna za obratovanje. Najino podjetje TEHSi sedaj zastopa kar nekaj podjetij, s tem pa je tudi asortima precej pester. Zajema električno in akumulatorsko orodje, delovne pulte, vozičke, stole, omare, pisarniško pohištvo, pisarniške in konferenčne stole, zaščitno opremo in tako dalje. Prodaja poteka predvsem preko spletne trgovine, nekaj pa tudi fizično.

Ljudje včasih preveč razmišljamo, preveč se obotavljamo in sprašujemo. Tudi midva sva takšna, vendar kot sem že zgoraj omenila, včasih moraš postaviti neke meje in, če ne drugega, preizkusiti samega sebe. Moraš si upati in moraš upati.

1 komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja