Je s samskimi osebami res nekaj zelo hudo narobe?

Samski moški in ženske

Zadnje čase dobivam občutek, da je z nami, ki smo samski, nekaj zelo hudo narobe.

Sam sem samski že dlje časa. Pač nisem uspel najti osebe nasprotnega spola, s katero bi se ujela, razumela in se imela rada. Tega, da sem samski, ne skrivam. Ne vidim namreč nobenega razloga, zakaj bi to skrival ali se tega celo sramoval. Vedno po pravici povem, da sem samski, in tudi to, da živim pri starših. O tem, da živim v ‘hotelu mama’, sem že pisal na www.tomazgorec.si/moski-ki-zivijo-pri-mamah.

Pred nekaj dnevi sem v komentarju na Facebooku napisal, da sem samski. Od nekega life coacha sem v komentarju takoj dobil ponudbo, da mi lahko pomaga. Ponudbo sem prijazno zavrnil. Napisal sem, da trenutno ne iščem partnerice, ker sem z življenjem, ki ga trenutno živim, popolnoma zadovoljen. Nato je sledil še daljši komentar neke ženske, ki mi je hotela povedati, da je z mano nekaj zelo narobe. Nisem sicer razumel, ali zaradi tega, ker sem samski, ali zaradi tega, ker sem rekel, da ne iščem partnerice.

Glede na to, da sem samski moški, in to pri mojih letih, dobim veliko negativnih in včasih tudi nesramnih komentarjev na Facebooku. Zaradi takih komentarjev se sicer ne obremenjujem, ker mi je čisto vseeno, kaj si drugi mislijo o meni. Pomembno je, kaj si o sebi mislim sam.

Kljub temu, da mi mnenja drugih niso mar, sem se začel spraševati, ali je z nami, ki smo samski, res kaj narobe. Velikokrat sem že bral, da so ljudje, ki živijo v zvezi ali so poročeni, veliko bolj srečni od tistih, ki so samski. Tisti, ki so v zvezi ali poročeni, naj bi celo živeli par mesecev dlje.

Večkrat sem tudi prebral, da smo ljudje socialna bitja, ki potrebujemo nekoga ob sebi.

Z obema zgornjima trditvama se popolnoma strinjam, vendar se hkrati tudi sprašujem, če smo vsi ljudje popolnoma enaki. Ali je res možno, da samska oseba ne more biti srečna in zadovoljna? Sam poznam osebe, ki preprosto ne morejo biti brez partnerja. Če se z enim razide, ima čez dva tedna že novega. Poznam pa tudi osebe, ki s partnerjem preprosto ne zdržijo in so zato raje samski. Poznam tudi ljudi, ki imajo partnerja in z njim ne zdržijo, vendar so z njim zaradi otrok in skupnega premoženja. Tem je po mojem v življenju še najtežje.

Še pred nekaj leti sem menil, da mora vsak normalen človek imeti partnerico. Zaradi svojega razmišljanja sem bil občasno tudi malo aktiven v iskanju partnerice. Zelo aktiven nisem mogel biti, ker sem v svojem podjetju vedno imel veliko dela. Kar nekajkrat se je zgodilo, da sem s kakšno žensko šel dlje od prijateljstva, vendar sem kmalu ugotovil, da zveza ni zame. Ženske, s katerimi sem bil, so hotele, da si bom dnevno izmenjal po nekaj deset SMS-sporočil, da jih bom dvakrat na dan poklical in se z njimi pogovarjal. Jaz za te stvari žal nimam ne volje ne časa. Enkrat sem sicer imel eno, ki je razumela, da si nimam časa ves dan dopisovati preko SMS-sporočil in se klicati nekajkrat na dan. Žal z njo nisva imela skupne želje do izletov in potovanj. Ona bi bila samo doma, jaz pa gledam, da sem doma čim manj. Dve tako različni osebi ne moreta biti skupaj.

Pred nekaj leti sem sam sebi priznal, da ne najdem osebe nasprotnega spola, s katero bi bil srečen in zadovoljen, zato sem se odločil, da ne bom več iskal ženske, ter se nehal obremenjevati s tem.

Danes sem samski in lahko vam zatrdim, da mi popolnoma nič ne manjka. Niti malo nisem osamljen. Menim celo, da v današnjem času ni nobenemu treba biti osamljen. O tem sem celo napisal članek, ki si ga lahko preberete na www.tomazgorec.si/osamljenost. Če ste kdaj osamljeni, vam predlagam, da si članek preberete, ker sem prepričan, da je v njem nekaj zelo dobrih nasvetov, kako osamljenost premagati.

Menim, da z nami, ki smo samski, ni popolnoma nič narobe. Zase lahko trdim, da se v življenju še nikoli nisem imel tako zelo dobro, kot sem imam sedaj. Kljub temu, da sem samski, iskreno pa priznam, da bi se v primeru, če bil še enkrat mlad, do 25. leta poročil in imel otroke. Več o tem sem napisal na www.tomazgorec.si/ce-bi-bil-se-enkrat-mlad.

Glede samskega življenja nimam za naslednjih 25 let nobenih skrbi. Me pa zelo skrbi, kako bo na stara leta. Starosti se namreč bojim kot hudič križa. Zagotovo je na stara leta lepše, če imaš ženo, s katero se razumeš in jo imaš rad, otroke ter vnuke, kot pa da si sam.

7 komentarjev

 1. Zdaj pa nekaj ne razumem… Si si samski, si moraš to priznat, če bi bil še 1x mlad, bi imel otroke, trenutno si srečen, nekaj mesecev nazaj v depresiji… Glej, zame si car, ne pa mi, ki se držimo svojih služb, družin, sedežne, VW,… Tudi nam bi koristil kak “skok čez plot” in to tak, da ne veš kje točno po skoku pristaneš.

  1. Ne vem zakaj bi morali vsi živeti po istem obrazcu. Vsak je sam svoje sreče kreator. Samski stan ima pluse in minuse, kot tudi zakonski. Imeti otroke nikakor ni pravljično, zahteva veliko žrtev, ki ni nujno da so vredne vsega skupaj. Mislim, da naj vsak najde svoj način. Veliko ljudi v zvezah je tudi popolnoma nesrečnih. Splošnega recepta pač ni.

  2. Ja, samski stan ima svoje pluse in svoje minuse ravno tako v zakonu… Ne mislim razpravljati o tem. Zadnje čase pa razmišljam in se poglablja v to, kako ne slišimo sebe… Bom raje govorila v svojem imenu…, kako enostavno dajamo prednost vsem drugim stvarem okrog sebe, pozabimo pa sebe! Jaz osebno se počutim, kot ujetnica in ko to pišem me zaboli, kot da s tem povem, da nimam rada svoje družine, otrok…, sama bi pa rada zbežala… Ne vem, kot da me nihče ne razume… Rada bi odkrila svet… Ker si ne predstavljam, da bom svoje življenje preživela tukaj v tej dolini… In to je to..! Rada bi počela stvari, ki me veselijo, rada bi plesala, se smejala, odkrivala vse mogoče… Skratka… Kaj hočem povedati je, da ne glede na to ali si vezan ali ne… Si nekateri ne upamo početi stvari, ki nas razveseljujejo ali osrečujejo…, da prideš do te točke si po moje res srečen in je čisto ne pomembno v kaki vezi si in s kom… Zato…, kapo dol, ker preprosto uživaš in si srečen ??

   1. Že velikokrat sem prebral in slišal, da mora človek vedno na prvo mesto postaviti sebe.

    Če vas imajo družina in otroci radi, potem vas bodo razumeli in podpirali pri tej odločitvi. poizkusite jim to enkrat na lep način povedati.

    Moja mama ima podoben problem. Ona bi rada videla svet, oče pa je najraje doma. Večkrat jo silim, da naj gre z mano kam, pa se ne upa doma pustiti očeta,… Pa bi ga morala!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja