Ali so moški, ki živijo pri mamah, res nesamostojni in nesposobni?

Ko moški išče žensko za resno ali malo manj resno zvezo, bo žensko, ki jo osvaja, najbolj razočaral in odbil s tem, če ji bo povedal, da živi pri mami. To, da malo starejši moški še vedno živi pri mami, gre ženskam zelo na živce. Take moške imajo navadno za nesamostojne in nesposobne ter nikakor primerne za resno zvezo. Točno to, kar sem napisal, sem v pogovorih z ženskami slišal že neštetokrat.

Ko sem na zmenke hodil malo pogosteje, sem ugotovil , da če sem bil kakšni ženski všeč, me je na koncu prvega zmenka zelo previdno in zvito vprašala, kje živim. Ko sem povedal, da živim pri starših, sem na obrazu punce takoj opazil veliko razočaranje.

Ko sem ugotovil, kako zelo negativno je za punce to, da živim pri starših, sem se preprosto zlagal, da imam v Trebnjem svoje stanovanje, v katerem živim. In moja uspešnost na zmenkih se je drastično izboljšala.

Drugače sem človek, ki ne laže. Prvič, ne lažem zato, ker se mi to zdi ponižujoče do samega sebe. Drugič, zato, ker vem, da ima laž kratke noge in te slej ko prej razkrinkajo. Tretjič pa zato, ker to ni prav. Kam bi prišli na tem svetu, če bi vsi lagali! Priznam pa, da sem ženskam dostikrat lagal. Zakaj sem to delal? En slab izgovor bi bil ta, da sem na koncu ugotovil, da so ženske lagale še bolj kot jaz.

Smo moški, ki živimo pri mamah, res tako nesamostojni in nesposobni? Ne vem, kako je to pri drugih, zase pa lahko z gotovostjo trdim, da ni tako. Dostikrat mi je kakšna ženska rekla, da ne bi znal živeti sam, ker pač živim pri mami. Če grem lahko na enomesečno potovanje v neko državo tretjega sveta in če se tam znajdem, potem ni niti najmanjše bojazni, da ne bi znal živeti sam.

Brez težav znam delati tudi vsa ženska opravila. No, likati in prati ne znam, ker mi to nikoli ni bilo treba, vendar če bi bilo treba, se to naučim v enem dnevu. Znam dobro kuhati, še bolje peči sladice, pomivati posodo … Znam tudi plesti, kvačkati, šivati in delati gobeline. V ‘štrikanju’ sem celo tako dober, da znam narediti peto na nogavici. Tiste ženske, ki znate plesti, veste, da je to pri pletenju najtežje.

Glede na zgoraj našteto sem prepričan, da v nobenem primeru nisem nesamostojna in nesposobna oseba, čeprav še vedno živim pri mami.

Da bi se preselil na svoje, za zdaj ne vidim nobenega razloga. Že zato ne, ker veliko potujem in sem vsaj 100 dni na leto od doma odsoten. V naslednjem letu imam plan, da bom od doma odsoten vsaj 183 dni. Več o tem sem napisal na www.tomazgorec.si/potoval-bom-183-dni-na-leto. Kadar ne potujem, veliko delam (tudi po 16 ur na dan, sobote in nedelje), da naredim čim več ur in grem lahko spet čim prej na potovanje. Ko nisem na potovanjih, hodim domov samo spat. Tako da trenutno res ne potrebujem svojega stanovanja ali hiše.

V primeru, da dobim resno žensko, s katero bi si ustvaril družino, bi si pa na enem hribčku, nekje na samem, ob gozdu, naredil majhno leseno hiško.

Kakšno je vaše mnenje o malo starejših moških, ki še vedno živijo pri svoji mami?

Preberite si tudi moj prispevek z naslovom Nisem razvajen mamin sinko, ki živi v hotelu mama. Najdete ga na www.tomazgorec.si/razvajen-mamin-sinko.

20 komentarjev

 1. Prava ženska te bo imela rada takega kot si. Vse ostalo so samo preračunljivke. Pomisli. Nisi slabo situiran. Veliko potuješ. Sponzoruš pa cel kup. Na zmenku pa ji jasno povej. Želim žensko, ki bo sprejela mene takega kot sem. Za mene pa boš princeza in bom tako tudi ravnal s tabo. Sicer sem pa še vedno mnenja, da ti bo padla v naročja direktno z neba, če razumeš. To, da živiš pri starših je popolnoma nepomembno. Za njiju pa zelo pomembno. Vzajemno si pomagate.

   1. Samo najemnino, nič drugo, zaenkrat pametna odločitev, da ostanete, tako kot do zdaj…. Nič narobe…. To so samo negativna razmišljanja, drugače mislečih, ker ni lepšega, če se z družino Oz starši razumeš, če je dovolj prostora v skupnem gnezdu, zakaj bi šel na najemnino, sedaj ko se ni družine….. Ampak ja, ko bo prišla prava ženska, bo tudi razumela, če živite pri mami. Tudi mnogo žensk živi pr mami, ampak potem niti za družino ne znajo poskrbeti, ko pride do tega, osebno sem vzgojila dva sina, pa znata vsa ženska opravila….. Več kot marsikatera ženska, to je samo stvar posameznika, kdor ljubi in spoštuje, ne gleda teh stvari tako zato, srečno vam na vadi poti, z spoštovanjem staršev

 2. Bom komentirala na podlagi izkušenj. Moj oče je do 40. leta živel pri starših, nato sta se z ženo preselila skupaj v hišo. Veliko je potoval, tiste čase je tudi veliko žural, domov je hodil samo spat. Zdaj pravi da sploh ne ve kako je lahko toliko časa živel pri starših, če bi še enkrat bil mlajši bi se že zdavnaj odselil na svoje. Sem ga vprašala zakaj, če je pa imel vedno mir pa pravi da je tako veliko boljše,ko greš stran od staršev, da si samosvoj. To lahko tudi jaz potrdim iz svoje izkušnje, enostavno je drugače, se ne da opisati. Enkrat ko si odrasel, je čas da se ločiš od staršev.
  To nima nobene veze s tem da je oseba nesposobna biti sama. Ko si na svojem dobiš neko novo raven samozavesti. Dejstvo je da nam starši dajo določene vzorce obnašanja, povzročili so nam tudi dosti bolečine. In če živiš pri njih, se vedno znova travmatiziraš. Ko se odseliš stran, pa je to priložnost da odkriješ sebe na novo.
  Pa tudi to lahko komentiram da ne povsod gradijo hiše tako da sta dva stanovanja v eni hiši, to je v Sloveniji neka normala, kar pa ni ok. Živim v Avstriji in nimajo takega sistema.
  Jaz gledam iz tega vidika, na tvojem mestu bi se bolj posvetila sebi, ne pa toliko tem ženskam. Očitno tudi privlačiš določen tip ženske. Tudi to se da spremeniti.

  1. Najlepša hvala Staša za tak obširen odgovor.
   Zagotovo nekatere stvari držijo, kar ste napisali. Mogoče kaj tudi ne.
   Pa je oče povedal, zakaj bi se prej odselil?
   Glede samozavesti, popolnoma vem kaj želite povedati. Tudi jaz se malo bolj samozavestno počutim, ko grem sam na potovanje.
   Za to, da se posvetim sam sebi, imam jaz potovanja, na katere se vse pogosteje odpravim sam, ker mi to zadnje čase najbolj odgovarja.
   Zagotovo se zaenkrat ne bom preselil na svoje, razen, če bi dobil kakšno resno žensko s katero bi se dobro ujela,… Potem bi mogoče razmišljal o tem.
   Sem pa pred časom prišel do ene dobre ideje. Glede na to ,da imam tako delo, da ga lahko opravljam od kjerkoli, razmišljam, da bi se večkrat na leto, za en mesec preselil v neko mesto in tam živel in delal. Začel bi z meni ljubim Balkanom, nadaljeval kje v Baltskih državah, kjer mi je tudi zelo všeč. Potem pa nadaljeval v Evropskih državah in dudi v ZDA bi šel.

 3. Moški ki živo z mamo po 40 je mamina maza. Res je vsakdo dela kar hoče, ampak ne pričakuj, da boš srečal žensko , ki te bo z veseljem sprejela. Četudi potuješ , delaš 24/7 , to še ni razlog da si ne najameš male poceni garsonjere (v kolikor ti to zadostuje) in si na svojem. Da ti mama lika in pere pri teh letih, zvečer te pokrije in poboža, no – go. Ženske ne marajo pomehkuženih tipov, ki se bojijo sami zaživeti.

   1. Tomaž, napisal sem na splošno in ne mislim da si ti pomehkužen. A vendar če bi imel svoj dom, kamor lahko povabiš tudi žensko , je čisto nekaj drugega, ko pa da ji rečeš da živiš z mamo.:) Verjemi, da si zavrti svoj film.

  1. Nikoli vec k starsem -ne svojim in ne partmerjevim.. se vedno sem pri njih in ce bi lahko zavrtela film nazaj nikoli vec te napake..

    1. Tole je absurd. V preteklosti sta pod eno streho živeli dve, celo tri generacije, ki so si med sabo pomagale. Ne vem, kdaj je večina staršev postala tako groznih, da je nujno ob prvi priliki zbežati od njih.
     So sicer primeri, kjer med starši in mladimi konflikti, ampak tako splošno pa menda to spet ni. Če pa nekdo ne more zdržati s partnerjevimi starši (kljub temu, da ni konfliktov), se je pa treba vprašati, kdaj bo dotičnega tudi pri partnerju začelo kaj motiti. Morda ni problem v sobivanju, temveč posamezniku, ki si je zamislil neko utopijo in bo zdaj gnjavil vsakogar, ki mu tega ni omogočil.

     Pač… oblikovalci javnega mnenja bi radi, da se dva zakreditirata za 30 let in kupita precenjeno stanovanje. Drugega pametnega razloga ne vidim.

 4. Pozdravljen,
  iskala sem nekaj o Klevevškem vrelcu in naletela na vašo spletno stran…prebrala in pogledala Klevevž…pa zagledam potovanja po Balkanu, ki je prečudovit kot narava in še bolj so čudoviti ljudje (bila v vseh bivših republikah)…in sedaj prav z zanimanjem “obdelujem” vse kar tukaj piše 🙂 ….tudi zapise…osebno, ne vidim nič slabega če je nekdo (še) pri starših…na koncu konca, najbrž tudi marsikatera ženska ni izjema v tem…vsaka služba ne omogoča dovolj, da bi si privoščil svoj kotiček, pa tudi kreditno veliko krat nismo sposobni…in ker gre v dvoje lažji (vsaj pravijo tako) si bomo prej ali slej izpolnili to željo po svojem domu…večji izziv (za oba) vidim kasneje – takrat, ob ustvarjanju novega doma…roko na srce, marsikdaj smo, kot rečejo – kamot doma, saj preden pridemo, starši marsikaj postorijo in se nam ni treba ubadati z vsem, pravzaprav – dostikrat nam je samoumevno…se pa tudi zna se zgoditi, da smo zatopljeni v svoj svet, misli o delu in niti ne opazimo kaj vse je postorjeno…in nato odhod na svoje…naenkrat bo treba postoriti tudi tisto, kar so dosedaj starši…kdo bo to storil…kako si bosta partnerja razdelila delo…to bo tisti pravi izziv za zvezo…takrat ni na preizkušnji nesamostojnost ali nesposobnost – takrat je na preizkušnji odgovornost do zveze…partnerja…z vsako skupno izkušnjo (sploh uspešno), pa pridobivata na samozavesti in s tem tudi na sposobnosti in samostojnosti…kot posameznika in kot par – če sta le resnično povezana…prijeten dan še naprej

 5. Ženska se lahko ustraši vpliva, ki ga potencialno lahko imam mama na vajin odnos in tako trpi samostojnost in kvaliteta partnerstva. Vsi napisi o tem da te bo ženska imela rada taksnega kot pač si, so iluzorni in daleč od resnice, ki je danes kontroverzna. Ženska ima rada moški potencial, kar lahko postane, kaj on dejansko je, postane sekundarnega pomena.

 6. Dandanes je to nekaj normalnega. Za starše je še boljše. Sicer je ta odločitev, da ostaneš pri starših stvar prioritet. Denar porabis za potovanje kakor za kredit za novo stanovanje, ki bi samevalo … dobra odlocitev. Hiska na hribu v naravi pa je mamljiva, verjetno bos imel veliko ponudb. Vendar ne pričakuj od mladenk 🙂

 7. Sama s fantom ziviva v veliki hisi pod mojimi starsi. Imava svoje stanovanje. Strinjam se s tem, da bi morali it vsi na svoje ko enkrat odrastemo. Je drugace,sigurno. In mi je vcasih zal, da sva si tu uredila stanovanje. Z mojimi starsi se lepo razumemo, vendar kot vsaka generacija imamo drugacno mnenje. Imava tudi drugacen nacin zivljenja in mene osebno moti, da starsi vse vidijo in slisijo (kdo pride na obisk, ko se skregas,itd…). Edini razlog, ki naju zacasno zadrzuje je denarni. Da bi sla nekam v najem oz. se zakreditirala bi potem dosti slabse zivela. Ker tudi sama veliko potujeva. Trenutno ziviva v 4 sobnem stanovanju, privoscila pa bi si lahko kaksno garsonjero za nakup. To je pa problem, ker so cene stanovanj nenormalno visoke. Imava pa v dolgorocnem nacrtu it nekam na svoje. Ce vam pa pase bit pri starsih zakaj ne. To sam najbolj veste, meni je bilo super tam do 30. Zdaj pa mi je vse odvec.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja