Sprejel sem odločitev, da bom vsaj 183 dni na leto potoval po svetu

Potovanja

Življenje je prekratko, da ne bi počel stvari, ki me neizmerno veselijo! Ko bom star 80 ali več let, ne želim obžalovati stvari, ki sem jih želel narediti, vendar jih nisem.

Zadnjih 30 let sem delal na polno. Delal sem dneve in noči, sobote, nedelje in praznike. Redki so bili meseci, ko sem delal manj kot 300 ur. Sedaj sem se odločil, da je tega dovolj.

Nisem se odločil, da bom nehal delati, ampak sem se odločil, da bom delal samo stvari, ki me veselijo. Vse, kar delam danes, me neizmerno veseli in imam to namen delati tudi v prihodnosti, vendar na malo drugačen način.

Kaj sploh delam? Moji področji dela sta predvsem optimizacija spletnih strani in socialna omrežja. Na področju optimizacije spletnih strani sem eden največjih strokovnjakov v Sloveniji. Na to temo sem napisal tudi knjigo z naslovom Kako do prvih mest na Googlu, ki je edina knjiga v slovenskem jeziku s tega področja.

Kaj sploh je optimizacija spletnih strani? To je postopek, s katerim neko spletno stran pripeljemo na ‘top’ uvrstitve na Googlu. Več o optimizaciji spletnih strani si lahko preberete v članku z naslovom SEO optimizacija spletnih strani je dobro plačano delo, ki ga najdete na www.tomazgorec.si/seo-optimizacija-spletnih-strani.

Verjetno sem na tem področju tako zelo uspešen, ker mi je optimizacija spletnih strani neke vrste hobi. Hobiju se človek ne odpove kar tako in tudi jaz se mu ne mislim. Vendar pa imam namen nekatere stvari malo spremeniti. Optimizaciji si želim še bolj posvetiti in na tem področju postati še večji strokovnjak. S tega področja želim napisati še kakšno knjigo in o tem izobraževati druge ljudi.

Če želim optimizaciji posvetiti več časa, to pomeni, da bom moral manj časa posvetiti neki drugi stvari. V mojem primeru bo to pomenilo, da se ne bom več ukvarjal s prodajo storitev v našem podjetju in da bom SEO optimizacijo delal le za naše najboljše stranke, kjer je optimizacija najbolj zahtevna.

SEO optimizacija je tako delo, ki ga lahko opravljam kjerkoli na svetu. Potrebujem le prenosnik in internet.

Nekega dne se mi je utrnila ideja, kako super bi bilo, če bi se večkrat na leto za mesec ali dva preselil v neko državo in tam delal. Čisto vseeno namreč je, ali delam, spim, jem in hodim v lokale na kavice v Trebnjem ali v katerem koli drugem mestu na svetu. Življenje v nekem drugem mestu bi me stalo samo malo več, kot me stane življenje v Sloveniji. Če ne bi živel v hotelu mama, bi me življenje v nekaterih krajih stalo bistveno manj kot v Sloveniji.

Primarno bi se v neki kraj preselil zato, da bi tam delal, ob vikendih pa bi malo potoval in raziskoval deželo. Verjetno ne bi potovala samo dva dni v tednu, ampak več. Najbrž bi si čas organiziral tako, da bi 4 dni na teden delal po deset ur na dan. Verjetno bi deželo raziskoval med tednom, ko na turističnih krajih ni tako velike gneče, ob vikendih pa bi delal. Bil bi popolnoma svoboden.

Izkušnja bi bila neprecenljive vrednosti

Zakaj bi se kdo sploh odločil za kaj takega? Jaz osebno iz dveh razlogov. Prvi je ta, da mi je svet lep, zanimiv in ga rad raziskujem. Drugi razlog je ta, da je to neprecenljiva izkušnja, najboljša šola za človeka. Prepričan sem, da bi v nekaj letih, ko bi živel po različnih mestih in državah, videl cel kup poslovnih priložnosti, razmišljal bi bolj na široko in bil veliko večji svetovljan.

Zagotovo poznate kakšno osebo, ki je šla za nekaj let delati v tujino, se nato vrnila v Slovenijo ter odprla uspešen posel? Veste, zakaj gre skoraj vsem tem ljudem dobro v poslu? Zato, ker so v tujini videli toliko novih stvari in se toliko naučili, da je nemogoče, da jim potem v Sloveniji ne bi šlo dobro, saj so tu vsaj dva koraka pred konkurenco.

Tudi moj oče je šel pred 60 leti delati v Nemčijo. Ko se je vrnil domov, je začel izdelovati betonske izdelke in v približno desetih letih je postal eden najbogatejših obrtnikov v občini Trebnje. Takih primerov, kot je moj oče, poznam še na desetine.

V katera mesta in dežele bi šel živeti?

Verjetno bi se najprej odpravil na Balkan, ki je meni najljubši in se tu tudi najbolje znajdem. Najbrž bi si za prvo mesto, v katerega bi se preselil za en mesec, izbral Beograd. V Beogradu bi se zagotovo super počutil, ker so mi balkanska mentaliteta, hrana in zabava blizu.

Zagotovo bi bilo eno prvih mest, v katerega bi se brez težav preselil za en mesec, tudi meni ljubo Sarajevo. V naslednjem letu bom v Sarajevu bival nekaj časa, ker sem se pred časom odločil, da bom naslednje leto začel pisati turistični vodnik o Bosni in Hercegovini. Več o tem mojem projektu si lahko preberete na www.tomazgorec.si/turisticni-vodic-bosna-in-hercegovina.

Kam bi še šel živeti za en mesec ali malo več?

 • V eno izmed baltskih držav, najbolj se nagibam k Litvi.
 • Nekam v Maroko, kjer je poceni in drugače.
 • Pozimi bi šel na enega od kanarskih otokov, da si skrajšam zimo. Verjetno bi šel na Tenerife.
 • Nekam v ZDA, kjer bi se verjetno največ naučil in dobil tudi največ izkušenj. Razmišljal sem o San Franciscu, ker je to tehnološko središče sveta. Tu sta Google in Facebook. Sicer me je to malo minilo, ko sem videl cene najema stanovanja, ampak vedno se najde neka rešitev in se bo tudi za to.
 • Portugalska, kjer še nisem bil, vendar imam občutek, da je zanimiva dežela.
 • Carigrad, ki je metropola in relativno poceni.
 • Malta, ker je to majhna in zanimiva turistična destinacija in bi mi bila kot blogerju zanimiva.
 • Tajska, ki je menda raj za digitalne nomade.
 • Črna gora, ker ima čudovite naravne lepote.
 • Šrilanka, kjer še nisem bil, je pa lepa in poceni.
 • Kitajska, ki je gospodarska velesila in bi tam zagotovo dobil kakšne dobre ideje za posel.
 • Ekvador ali Peru, ker sem v teh dveh državah že bil pred več kot 20 leti in mi je bilo tam zelo všeč.
 • Singapur, ker pravijo, da se tam cedita med in mleko.

Naslednje leto bom zagotovo 183 dni od doma

Naslednje leto bom zagotovo zdoma vsaj 183 dni, ker se bom lotil pisanja turističnega vodnika za Bosno in Hercegovino. To pomeni, da moram Bosno in Hercegovino prepotovati po dolgem in po čez. Predvidevam, da bom za to potreboval vsaj pol leta. Več o tem projektu si lahko preberete na www.tomazgorec.si/turisticni-vodic-bosna-in-hercegovina.

Tudi predstavljate si ne, kako se tega projekta veselim in kako bom užival v njem!

Življenje je lepo, če se ga lotimo na pravi način!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja