maroko

Maroko je za potovanje zelo zanimiva, drugačna in poceni dežela

Maroko je med slovenskimi popotniki ena najbolj zaželenih destinacij za potovanje. Za večino slovenskih popotnikov je to običajno prvo potovanje zunaj Evrope in prva res prava popotniška izkušnja. Velikokrat sem že slišal, da je človek, ki potuje po Evropi, turist, ko pa gre enkrat v Maroko, postane popotnik. S to trditvijo se sam sicer ne strinjam, se pa strinjam, da je bistveno lažje potovati po razvitih evropskih državah kot po tej afriški državi.

Maroko je tudi dežela, po kateri se da zelo poceni potovati. Cene letalskih kart do Marakeša ali Fesa so v večini terminov smešno nizke. Povratno letalsko karto iz Trevisa lahko v nekaterih terminih dobite že za dobrih 40 evrov. Za to ceno imate lahko s sabo samo osebno prtljago. Doplačilo za dodatno prtljago ni visoko, običajno se giblje okoli 28 evrov za 24 kilogramov dodatne prtljage v eno smer. Če potujete v dvoje, imata 2 osebi 24 kilogramov prtljage zagotovo dovolj. Imel sem že primere, ko smo si trije delili 24 kilogramov prtljage.

Cene v Maroku so relativno nizke, zelo solidno prenočišče boste našli že za 10 evrov na osebo. Če imate za potovanje zelo omejen proračun in gledate na vsak evro, boste lahko prenočišče našli že za 6 evrov, obstaja pa možnost, da ga dobite še ceneje. Zanimivo je, da cene prenočišč v zelo turističnih mestih, kot sta Marakeš in Fes, niso popolnoma nič višje kot v manj turističnih mestih in vasicah.

Tudi hrana je v Maroku zelo poceni. V preprostih, vendar čisto dobrih popotniških restavracijah se boste dobro najedli že za približno 3 evre. Obstajajo tudi restavracije, kjer boste za obrok odšteli bistveno več. Da vas v kakšni restavraciji cene ne bi negativno presenetile, pa vam predlagam, da jih vedno preverite vnaprej.

Potovanje po Maroku je najbolj enostavno, če najamete avto, saj vam ta omogoča zlasti svobodo. Potovanje z najetim avtom je veliko hitrejše kot z javnim prevozom. Videli boste veliko več, saj se lahko ustavite, kjerkoli želite, kadarkoli se lahko zapeljete na stransko cesto in si pogledate zanimive stvari, ki si jih v primeru potovanja z javnim prevozom ne bi mogli. Vem, da ima potovanje z javnim prevozom tudi svoj čar, vendar sem kljub temu zagovornik, da se bolj izplača najeti avto. Če boste potovali z najetim avtomobilom in ste človek, ki je malo bolj pustolovske narave, boste lahko kdaj prespali tudi v šotoru. Z avtom se namreč lahko odpeljete na kakšen lep in samoten kraj, kjer bo kampiranje v naravi pravo doživetje.

Tudi cena najema avtomobila je v Maroku zelo nizka. Ravno sem preveril, koliko na letališču v Fesu stane najem avtomobila za en teden. Moje naslednje potovanje v Maroko bo namreč v Fes, ker sem bil v Marakešu že dvakrat. Cena najema avtomobila Citroen C3 za en teden s tako imenovanim 'full' zavarovanjem stane 98 evrov, kar je okoli 14 evrov na dan. Trenutna cena za liter bencina v Maroku je malo manj kot 1 evro.

Še ena prednost potovanja z najetim avtom je ta, da vam z letališča do mesta ne bo treba najeti taksija. Taksisti te v takšnih primerih namreč radi 'nategnejo'. Ko sem bil nazadnje v Maroku, je bila cena prevoza s taksijem z letališča v Marakeš točno trikrat višja kot na koncu iz Marakeša na letališče. Če boste avto prevezeli na letališču in ga na koncu tja tudi vrnili, boste s tem prihranili vsaj 20 evrov.

Znamenitosti v Maroku, ki se jih izplača ogledati

Maroko je zelo velika država in ima veliko zanimivih stvari, ki si jih lahko ogledate. Da si boste lažje predstavljali, za kako veliko državo gre, naj povem, da je po površini 22-krat večja od Slovenije. Sam sem to deželo obiskal dvakrat in videl kar nekaj znamenitosti. Zavedam pa se, da bi potreboval vsaj dva meseca, če bi hotel videti večino najbolj znanih znamenitosti.

Marakeš

Marakeš je eno najbolj znanih turističnih mest v Maroku. Kot vstopno točko za Maroko si Marakeš izbere večina popotnikov in turistov iz Slovenije. Prvi razlog za to je zagotovo ta, da je Marakeš dobro izhodišče za potovanje po Maroku. Leži namreč na pragu gorovja Atlas in tudi do morja ni tako zelo daleč. Drugi razlog je verjetno ta, da letalski družbi Ryanair in Easyjet tja letita iz Benetk.

Marakeš je zanimivo mesto, v katerem se skoraj 24 ur na dan oziroma od jutra do pozne noči veliko dogaja. Najbolj zanimiva znamenitost za popotnike in turiste je glavni trg, ki se imenuje Jemaa el-Fnaa. Tukaj bodo na svoj račun prišli vsi, ki jim je všeč nakupovanje, saj je tu na stotine trgovinic in stojnic. Jemaa el-Fnaa je zanimiv tudi po tem, da tu vidite različne ulične umetnike. Cel kup je tako imenovanih krotilcev kač, ki turistom in popotnikom nudijo, da se z njimi fotografirajo. Te stvari se mi sicer ne dopadejo, ker menim, da je to mučenje živali. Vse, ki boste šli v Marakeš, zato pozivam, da se ne slikate s kačami in tako ne spodbujate tega posla. Če se s kačami nihče ne bi želel fotografirati, bi tudi krotilci kač od tu kaj kmalu izginili.

Čeprav nisem ljubitelj nakupovanja, mi je Jemaa el-Fnaa všeč. Rad se sprehodim po starih ozkih uličicah in opazujem dogajanje in ljudi. Rad se usedem v kakšen lokal in za smešno nizko ceno spijem naravni pomarančni sok ter opazujem dogajanje v okolici.

Na trgu Jemaa el-Fnaa vas bodo zagotovo hoteli pri kakšni stvari tudi prinesti okoli. Spomnim se, da nas je že prvi dan hotel 'nategniti' prodajalec pomarančnega soka. Hotel nam ga je prodati za še enkrat višjo ceno od dejanske. Na Jemaa el-Fnaa so nas kar dobro prinesli okoli zvečer na stojnici s hrano, saj je bil končni račun vsaj petkrat večji, kot smo pričakovali. Ker smo bili 100-odstotno odločeni, da se tako grdo ne bomo dali 'nategniti' in smo se za to pripravljeni tudi stepsti, smo na koncu plačali pol manj, vendar še vedno veliko več od dejanske cene. Tako da previdno! Pogosto opažam, da je veliko popotnikov in turistov 'nategnjenih', vendar tega sploh nikoli ne ugotovijo.

V Marakešu se izplača pogledati še mošejo Koutoubia, ki se nahaja v neposredni bližini Jemaa el-Fnaa, palačo Bahia in botanični vrt Menara.

Puščava

Puščava se mi ni zdela nič posebnega, dokler je nisem dejansko obiskal. Od svojega prvega obiska puščave sem nad njo navdušen, to pa opažam tudi pri drugih popotnikih. Ko smo januarja šli v Oman, nas je vodič na koncu potovanja vprašal, kaj nam je bilo najbolj všeč. Vsaj 80 odstotkov nas je odgovorilo, da puščava.

V Maroku je veliko možnosti in različnih krajev, kjer lahko obiščete puščavo. Ko sem pred dvema letoma obiskal Maroko, smo izhodišče za obisk puščave izbrali vasico Mhamid, ki je od Marakeša oddaljena 451 kilometrov. Pot poteka prek mest Ouarzazate in Zagora. Za pot boste z lastnim avtom potrebovali okoli 8 ur, če se ne boste ustavljali. Pot pelje čez gorovje Atlas s čudovitimi razglednimi točkami, na katerih se boste zagotovo ustavljali, zato lahko traja bistveno dlje.

Od vasice Mhamid smo se v pravo puščavo odpeljali s terenskim avtom. Pot niti ni bila tako slaba, verjetno bi nam uspelo tja priti celo z najetim kombijem.

Med potjo do sipin smo se ustavili v neki oazi in tudi pri eni od družin, ki živi v puščavi. Še posebej obisk družine mi je bil zelo zanimiv.

Ko smo prišli do sipin, sem se takoj odpravil na najvišjo. Tam se je v meni prebudil otrok in odločil sem se, da se po najbolj strmem delu sipine spustim v dolino. Kako je bilo in kako sem užival, si lahko ogledate na: https://youtu.be/H3PGsZkMIho

Če vam je bil moj videoposnetek všeč, predlagam, da kliknete https://www.youtube.com/tomazgorec in se naročite na moj Youtube kanal. Tam najdete še veliko zanimivih videoposnetkov z različnih lepih krajev.

Proti večeru smo se s kamelami odpravili na eno od mnogih sipin in tam opazovali sončni zahod. Težko je opisati, kako zelo lepo je v puščavi opazovati sončni zahod. To je treba preprosto doživeti.

V puščavi smo eno noč prespali v šotorih, ki jih domačini pripravijo za popotnike in turiste. Res je bilo zelo mrzlo, vendar vseeno super. Če boste šli v puščavo in v njej prespali, se zato dobro oblecite.

Zjutraj sem vstal eno uro pred sončnim vzhodom in se odpravil na najvišjo sipino, kjer sem počakal na to posebno doživetje, čeprav je še lepše od vzhoda opazovati sončni zahod.

Gorovje Atlas

Verjetno bi bil Maroko brez gorovja Atlas vsaj pol manj zanimiv. Zanimive so ceste, ki so speljane prek visokih cestnih prelazov. Na poti lahko uživaš v čudovitih razgledih. Eden najbolj znanih cestnih prelazov v Maroku je Tizi n' Tichka.

Vasica Bou Tharar

Ko sem zadnjič obiskal Maroko in smo šli z najetim kombijem proti puščavi, smo namerno izbrali daljšo stransko cesto, ki nas je vodila čez vasico Bou Tharar. Tam smo prenočili, in sicer v čudovitem kasbahu, ki si ga lahko ogledate na http://bit.ly/2NaSYY0.

Čeprav smo imeli za ogled vasice Bou Tharar in okolice zelo malo časa, sem bil nad vasico in okolico popolnoma navdušen. V vas še ni prišel množičen turizem, zato so tu ljudje popolnoma pristni in zelo veseli vsakega popotnika ali turista. Še bolj fasciniran sem bil nad okoliškimi hribi, ki so preprosto osupljivi. Hribi so čudovitih oblik in zelo lepih barv. Vstal sem zgodaj zjutraj in se šel sprehajati, žal pa sem imel samo kakšne tri ure časa. Dobil sem občutek, da bi se človek tu lahko sprehajal več dni skupaj.

Kako je tu lepo, pove zgornja fotografija, ki je nastala s terase kasbaha, v katerem smo prenočili.

Telouet

Telouet je zanimiva gorska vasica, ki leži na nadmorski višini 1800 metrov.  Znana je predvsem po zelo velikem kasbahu, ki ga vidite na spodnji fotografiji.

Vasica Telouet je zelo prijetna, okolica pa zelo zanimiva za pohodništvo. Zagotovo se vam v tej vasi izplača vsaj enkrat prespati.

Slap Ouzoud

Slap Ouzoud sem obiskal ob svojem prvem obisku Maroka, kar je bilo pred več kot 10 leti. Spomnim se, da je slap od daleč zelo lep za fotografiranje, od blizu pa žal ne tako, saj je v vodi plavalo nešteto plastenk in drugih smeti. Kot sem rekel, je od mojega obiska minilo že več kot 10 let, kar pomeni, da so v tem času morda malo bolj začeli gledati na okolje in nehali metati plastenke v reko.

Spomnim se tudi, da smo tukaj prespali in da nas je lastnica prenočišča malo prinesla okoli. Z njo, ki je bila 'hudič v človeški preobleki', smo se kar pošteno sprli. Kljub vsemu je na koncu obveljala njena in smo plačali več, kot smo bili dogovorjeni. Hvala bogu, da danes obstaja Booking in smo prikrajšani za take goljufije.

Kljub temu da nimam najlepših spominov na ta kraj, ga vseeno priporočam za ogled.

Sidi Ifni

Sidi Ifni je lepo in zanimivo obmorsko mestece ob Atlantskem oceanu, ki je znano po lepih in zanimivih plažah. Sidi Ifni sem obiskal pred več kot desetimi leti, ko sem prvič šel v Maroko. Žal ne najdem nobene svoje lepe fotografije tega res lepega kraja, zato predlagam, da v Google vpišite 'Sidi Ifni' in boste našli kup zelo lepih fotografij.

Čeprav je Atlantski ocean malo hladnejši, se lahko v njem brez težav kopatie, paziti morate le na močne tokove. Opozorila reševalca iz vode sam nisem vzel najbolj resno in bi se vse skupaj lahko končalo tragično. Zaplaval sem namreč predaleč v morje, tam pa me je začel močan tok vleči še bolj na odprto. Verjetno sem to ugotovil v zadnjem trenutku in tako sem z zadnjimi atomi moči priplaval do obale.

V Maroko se imam še namen vrniti

Ker je Maroko velika in zelo zanimiva dežela za potovanje, se bom tja zagotovo še vrnil. Zavedam se, da sem je videl in doživel samo en manjši delček. Ko grem naslednjič tja, grem vsaj za 14 dni. Če greš za manj časa, je vse skupaj čisto prekratko. Samo hitiš, vse vidiš površno in to ni tisto pravo doživetje, kot bi bilo, če bi imel na voljo res dovolj časa.