SEO optimizacija spletnih strani je dobro plačano delo

Tisti, ki že dlje časa berete moj blog ali me spremljate na Facebooku, se verjetno sprašujete, s čim se ukvarjam, da imam toliko časa in tudi denarja za moja pogosta potovanja po svetu.

Glavno področje, s katerim se ukvarjam, je SEO optimizacija spletnih strani. To pomeni, da delam to, da neko spletno stran pripeljem na top pozicije na iskalniku Google. Da bo vse skupaj bolje razumljivo, bom to v nadaljevanju obrazložil na konkretnem primeru.

Neko podjetje, ki prodaja okna in vrata, ima skoraj zagotovo spletno stran. Če je nima, to pomeni, da podjetje ne gre v korak s časom. Danes je namreč skoraj nujno potrebno, da  ima vsako podjetje svojo spletno stran. Za to podjetje je zelo pomembno, da se njihova spletna stran pojavlja visoko na Googlu, če nekdo v tem iskalniku išče besede, kot so okna, vrata, pvc okna, montaža oken, vhodna vrata, notranja vrata, lesena okna in podobno. Ljudje, ki iščejo naštete izraze, namreč kupujejo okna in vrata in so potencialne stranke za omenjeno podjetje.

Ko iščemo nekaj na Googlu, običajno skoraj nikoli ne gremo na drugo stran zadetkov Googla, ampak pogledamo samo nekaj prvih zadetkov. To pomeni, da je za podjetje, ki prodaja okna in vrata, zelo pomembno, da se pojavi na prvih mestih na Googlu, če nekdo išče nekaj v zvezi z okni in vrati. To so za omenjena podjetja potencialne stranke, ki bi pri njih mogoče kupile za več tisoč evrov oken in vrat.

Podjetje, ki prodaja okna in vrata, zagotovo ne zna samo pripeljati svoje spletne strani do visokih uvrstitev na Googlu, zato potem najamejo naše ali katero drugo podjetje, da to naredi zanj.

SEO je kratica za ‘search engine optimization’, kar v slovenskem jeziku pomeni optimizacija spletnih strani. Pogosto pa se pri nas uporablja tudi izraz SEO optimizacija.

S tem področjem se ukvarjam že več kot 14 let. To delo me neizmerno veseli in v njem res uživam. Verjetno sem tudi zaradi tega tako zelo uspešen na tem področju. Če delaš nekaj, kar te veseli, si zagotovo bolj uspešen, kot če delaš nekaj, kar te ne veseli.

Na temo SEO optimizacija sem tudi napisal knjigo z naslovom Kako do prvih mest na Googlu. To je edina knjiga o tej temi v slovenskem jeziku.

Moje delo mi je všeč zaradi naslednjih stvari. Prvi razlog je ta, da moje delo obsega veliko raziskovanja. Veliko stvari moram namreč testirati, da ugotovim, kako deluje Googlov algoritem. Vse skupaj je še toliko bolj zapleteno, ker Google svoj algoritem ves čas spreminja. Velikokrat se zgodi, da s testiranji nekaj ugotovim, čez meseca ali dva pa Google to že spremeni. Ampak, ker rad raziskujem, v tem uživam.

Drugi razlog, da mi je všeč moje delo, je ta, da ga lahko opravljam od kjerkoli na svetu. Potrebujem samo prenosni računalnik in internet. Zato tudi lahko toliko potujem. Tisti, ki me spremljate, mogoče zmotno mislite, da na svojih potovanjih samo uživam. Vmes tudi zelo veliko delam.

Tretji razlog je ta, da sem za svoje delo zelo dobro plačan. Moja redna cena za 1 uro svetovanja na temo SEO optimizacije je 90 evrov plus davek na dodano vrednost. Seveda priznam kakšen popust, če kdo vzame več ur skupaj. Seveda v našem podjetju ne nudimo samo svetovanja, ampak tudi delamo optimizacijo spletnih strani za podjetja. Trenutno imamo dela čez glavo in nam gre res dobro. Letos bomo imeli rekorden dobiček.

Bi se tudi vi želeli naučiti SEO optimizacije in s tem delom dobro služiti?

Sam menim, da se lahko SEO optimizacije spletnih strani nauči skoraj vsak. Najpomembnejši pogoj, da postanete strokovnjak na tem področju, je zagotovo to, da vas to delo veseli. Če vas to ne veseli in bi to delo radi opravljali samo zato, ker je to dobro plačano delo, potem imate bolj malo oziroma skoraj nič možnosti, da na tem področju postanete strokovnjak. Mislite, da bi Luka Dončić bil tako zelo uspešen, če mu košarka ne bi bila daleč največje veselje na svetu?

Če ste stari od 20 do 35 let, potem ne boste imeli nobene hude težave postati strokovnjak na tem področju. Če ste stari od 35 do 50 let, pa boste potrebovali malo več veselja in zagnanosti kot tisti mlajši. Če ste stari nad 50 let, boste morali vsemu skupaj posvetiti še malo več energije. Pogosto se namreč zgodi, da so mladi bolj dovzetni za novosti in jim gredo te hitreje v glavo. Sam pri tem nisem nobena izjema.

Kako začeti?

Vsem, ki se želijo naučiti SEO optimizacije, svetujem, da si za začetek preberejo mojo knjigo z naslovom Kako do prvih mest na Googlu. Nato naj začnejo pisati svoj blog in v praksi trenirajo, kar so prebrali v moji knjigi. Če hočemo v neki stvari postati dobri, moramo trenirati. Veliko trenirati! Ni druge. Tudi Luka Dončić in Tina Maze sta morala zelo veliko trenirati, da sta dosegla tako velike uspehe, kot sta jih.

Vsem, ki se želijo naučiti SEO optimizacije, smo v našem podjetju pripravljeni pomagati. Če vas zanima, mi pišite na tomaz@gorec.si in vam pošljem več informacij.

1 komentar

  1. Taksen, ki ga potrebujes in kinsi ga zmozen vzdrzevati.
    Glede specifikacij vpises v iskalnik Google in ce so spletne strani optimizirane s kljucnimi besedami, nas bo iskanje pripeljalo na spletno stran prodajalca avtomobilov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja