Kolesarska pot Jureta Robiča

Že nekaj let je bila moja želja, da grem s kolesom po najlepši in najdaljši kolesarski poti na Gorenjskem, od Mojstrane do Belopeških jezer. Nikoli prej nisem veliko kolesarila, saj je bila moja najljubša aktivnost hoja. Letos pa sem se po poškodbi kolena, bolj posvetila kolesarjenju, in tako je prišla na vrsto moja dolgoletna želja.

Kolesarska pot Jureta Robiča, ki se imenuje po našem, žal preminulem kolesarju, poteka po nekdanji železniški progi vse od Jesenic, mimo Mojstrane, Gozd Martuljka, Kranjske Gore, do Rateč, in naprej proti Italiji do Belopeških jezer in Trbiža. Če boste pot začeli na Jesenicah, je do mejnega prehoda Rateče 28 km. Kolesarska pot po Gornjesavski dolini se rahlo vzpenja, a tega vzpona ne boste niti čutili, saj vas bodo prevzeli čudoviti pogledi na Julijce. Raznolika pot, ki preči mnogo mostov čez reko, in starih železniških mostov je zelo zanimiva, tako da je vožnja po njej pravi užitek. Iz Mojstrane do Rateč boste premagali 255 metrov višinske razlike. Kolesarska pot Jureta Robiča je v celotni asfaltirana in poteka ločeno od cestnega prometa, kar je še posebej primerno za družine z manjšimi otroci, saj bodo tako starši bolj brez skrbi.

Osnovne informacije o kolesarski stezi dobite, če si ogledate moj spodnji video posnetek.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tomaž Gorec (@tomazgorec) on

Na celotni poti so počivališča, in na vsakih nekaj kilometrov je mogoče najti okrepčevalnico, kjer boste lahko nekaj pojedli in popili. Zelo všeč mi je to, ker lahko svojo kolesarsko turo poljubno prilagodimo, glede na svoje zmožnosti in trenutno razpoloženje. Za izhodišče lahko izberete Jesenice, Mojstrano, Kranjsko Goro ali pa kateri drugi kraj. V Mojstrani lahko parkirate pri počivališču Topolino, tik ob glavni cesti, kjer je sicer potrebno plačati parkirnino, a je tukaj zelo lep postanek, kjer lahko ob reki Savi spijete kavico in se sprehodite po čudoviti turkizni reki. Jaz sem se tukaj ustavila, da sem posnela nekaj fotografij, nato pa sem se z avtom peljala do jezera Jasna, kjer je bilo moje izhodišče za kolesarjenje. Meni je ta izbira najbolj všeč zato, ker lahko pri jezeru Jasna brezplačno parkiramo, in če je naš kolesarski izlet v poletnih mesecih, se lahko po vrnitvi nazaj, ohladimo v čudovitem jezeru Jasna.

Če se boste po Kolesarski poti Jureta Robiča odpravili iz Mojstrane do Belopeških jezer boste prevozili 53 kilometrov.  Jaz sem se iz jezera Jasna odpravila proti Kranjski Gori, kjer je obvezen postanek v samem centru mesta, saj me je turistični utrip v idilično urejen mestnem jedru zares navdušil. Pot sem nadaljevala proti Ratečam. Pred Ratečam lahko zavijete levo proti Planici, na ogled skakalnic, do kamor je še slab kilometer. Jaz sem nadaljevala pot proti Italiji, čez mejni prehod, ki je označen le s tablo in mejnim kamnom. Le kakšen kilometer od meje nas table usmerijo levo, za Belopeška jezera. Tik preden dosežemo prvo jezero je nekaj vzpona, a ko prikolesarimo do cilja, je ves trud pozabljen. Čudovito jezero modre barve, prelepa narava in veličasten pogled na Mangart so razlogi, da se pri jezeru tudi ustavim za nekaj časa, se uležem na travo in občudujem okolico, in se na hitro vržem v zame kar ledeno vodo. Nekaj sto metrov višje je še drugo jezero, katerega sem si na hitro ogledala, nato pa sem se odpravila naprej proti Trbižu. Čakalo me je še 14 kilometrov zanimive kolesarske poti po Italiji, ki prav tako poteka po nekdanji železniški progi. Na hitro sem se zapeljala po mestnem jedru Trbiža, in se počasi odpravila nazaj. Po povratku na izhodišče pri jezeru Jasna, se je več kot prilegel skok v hladno jezero.

Zame je sicer takšna kolesarska tura najbolj primerna v poletnih mesecih, a verjamem, da je za tiste, ki nimajo problemov z mrazom, zelo zanimivo tudi v ostalih letnih časih. Kolesarsko pot lahko kombinirate tudi z mnogimi pohodniškimi potmi, na poti se lahko ustavite tudi v Zelencih, kjer si lahko ogledate izvir Save Dolinke, ali pa se zapeljete le na kakšno kavico in sladoled, da izkoristite prijetno s koristnim. Kolesarska pot Jureta Robiča je primerna za vse generacije, saj ni zahtevna, vzponi so majhni, in jih skorajda ne občutimo, pot pa je v celoti ločena od cestnega prometa. Kolesarjenje po kolesarski poti Jureta Robiča do Kranjske Gore in naprej do Italije je odlična ideja za enodnevni izlet.

Koliko dolga je Kolesarska pot Jureta Robiča iz Mojstrane?

Kolesarska pot Jureta Robiča poteka vse od Jesenic do Rateč, dolžina je odvisna od izhodišča. Od Mojstrane do Belopeških jezer in nazaj je 54 km.

Ali je Kolesarska pot Jureta Robiča iz Mojstrane do Kranjske Gore zahtevna?

Kolesarska pot ni zahtevna, brez večjih vzponov, cesta je asfaltirana.

Kateri letni čas je najprimernejši za kolesarjenje po Gornjesavski dolini?

Kolesarjenje je primerno skozi celo leto ob lepem vremenu, v poletnih mesecih pa lahko izlet združite s kopanjem v bližnjih jezerih.

Ali je na izhodiščih pri kolesarski poti parkiranje brezplačno?

Na nekaterih delih se parkirnina plača, a je na voljo kar nekaj točk, kjer je parkiranje brezplačno.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja