Recept za koruzni kruh

Sestavine: 200g koruzne moke, 300g bele moke, 20g kvasa, 5g sladkorja, 10g soli, 1dl koruznega olja, 1 jajce, 3dl toplega mleka

Koruzni kruh z maslom in domačo marmelado. Slastno. Recept pa se glasi. Pripravi 200g koruzne moke, 300g bele moke, 20g kvasa, 5g sladkorja, 10g soli, dl koruznega olja, 1 jajce, 3dl toplega mleka. Potrebujmo pa še skledo za gnetenje, leseno kuhalnico in pekač ali model za kruh. Koruzno in belo moko stresemo skupaj v skledo. Na sredini moke naredimo jamico. Vanjo nadrobimo kvas in ga posujemo s sladkorjem. Prilijemo deciliter toplega mleka. Pustimo, da kvas naredi gobico. Ko je gobica puhasta, prilijemo koruzno olje in 2dl toplega mleka, dodamo jajce.

Z leseno kuhalnico premešamo sestavine z moko. Testo še malo pregnetemo in pustimo, da vzhaja. Skledo prekrijemo s pokrovom ali čisto krpo. Zaradi narave koruzne moke bo testo za koruzni kruh na pogled, kot da poka. Nič hudega. Testo naj naraste v trikratno količino. Ko je dovolj vzhajano, ga ponovno dobro pregnetemo. Potem vlečemo testo preko testa iz leve proti desni in pri tem obračamo posodo. Pustimo, da ponovno vzhaja. Tokrat za še eno količino.

Nadaljujemo recept. Pripravimo pekač ali model. Obložimo s peki papirjem. Vzhajano testo ponovno pregnetemo in prevlečemo. Oblikujemo hlebček ali štručko in damo na pekač. Ali v model. Pokrijemo s čisto krpo. Pustimo, da ponovno vzhaja. Med tem prižgemo pečico in jo segrejemo na 250°C. Ko je testo dovolj vzhajalo in je pečica vroča, potisnemo pekač ali model v pečico. Pečemo 10 minut. Potem pa znižamo temperaturo pečice na 200°C. Pečemo še pol ure. Kruh v modelu pa še 40 minut. Ko je koruzni kruh pečen, ga vzamemo iz pečice in postavimo na čisto krpo ali rešetko. Kruh v modelu vzamemo iz modela ven.

Večkrat v recept napišem čisto krpo. To je povsem logično. Seveda je. Je pa tukaj ena past. Za kruh in pecivo uporabljamo krpe, ki so oprane brez mehčalca. Zakaj? Iz dveh razlogov. Krpa oprana brez mehčalca nima posebnega vonja. Kruh iz krpe zelo rad potegne vonj. In na tekmovanjih v peki kruha velikokrat odlične kuharice dobijo zelo slabo oceno kruha, ker ga skrbno zavijejo v krpo oprano z dišečim mehčalcem. Kruh potegne vonj mehčalca in izgubi prepotrebne točke za vonj in okus. Drugi razlog pa je, da krpe oprane z mehčalcem slabše pijejo vlago, ki jo oddaja sveže pečen kruh.

Recept za koruzni kruh z močnejšim okusom

Priprave tega kruha se lotite, ko imate že nekaj izkušenj s peko kruha. Pa tudi v primeru, da vam močnejši okus koruzne moke ustreza. Vsekakor pa je lahko lep in okusen okras na mizi v košarici za kruh. Za pripravo tega kruha pa potrebujete 300g koruzne moke in 200g bele moke. Potem pa še 20g kvasa, 5g sladkorja, 10g soli, dl koruznega olja, jajce, žlico kurkume in 3 dl mleka. Koruzno moko skuhate na slanem mleku in jo ohladite do te mere, da jo z lahkoto gnetete. V posodico volumna vsaj 3 dl, raje več, nadrobite kvas in dodajte sladkor. Primešajte še žlico bele moke. Sestavine bodo naredile puhasto zmes. V posodo za gnetenje vsujte belo moko in kurkumo, dodajte kuhano koruzno moko, olje, jajce in puhasto kvasno zmes imenovano kvasec. Z roko sezite pod belo moko in vgnetite vse skupaj s koruzno moko in kvascem. To bo trajalo kar nekaj časa. Seveda si lahko pomagate tudi s strojem za gnetenje. Ko je testo za koruzni kruh dobro pregneteno in so se vse sestavine povezale, posodo pokrijemo s pokrovom ali čisto krpo. Pustimo, da vzhaja. To lahko traja kar nekaj časa, ker recept za to testo vsebuje več težkih sestavin. Testo naj naraste na trikratno količino. Vzhajanje bo hitrejše, če bo prostor bolj ogret. Pripravimo model za peko kruha. Obložimo ga s peki papirjem. Vzhajano testo ponovno pregnetemo in damo v model. Pokrijemo s krpo in pustimo, da ponovno vzhaja. Pečico zagrejemo na 220°C. Ko je testo dovolj vzhajano, damo model v pečico. Pečemo 50 minut. Sveže pečen koruzni kruh vzamemo iz pečice in iz modela ter ga položimo na rešetko ali čisto krpo. Pustimo, da se popolnoma pohladi. Kruh postrežemo k narezkom ali poleg naredimo sveže domače namaze.

Ali lahko dam testo vzhajat v ogreto pečico?

Raje ne, ker lahko hitro pride do previsoke temperature in se bo testo posušilo, kvas pa izgubil moč.

Kako velik naj bo model?

Volumna vsaj 3l. Testo vzhaja tudi še v pečici.

Kako toplo naj bo mleko?

Toliko, da vas ne speče, ko potisnete prst vanj.

Kje kupim stroj za gnetenje kruha?

Najbolje na spletu. Najmanj komplikacij. Lahko pa tudi v prodajalnah z gospodinjskimi aparati. Naj ima pa moč vsaj 1000kW.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja