Recept za ovseni kruh

Sestavine: 300g ovsene moke, 200g bele moke, 20g kvasa, 5g sladkorja, 10g soli, 1dl olja, 3dl tople vode

Ovsena moka se sicer redko uporablja, ampak ovseni kruh je pa odličen. Recept pa ne prezahteven. Za ovseni kruh potrebujemo: 300g ovsene moke in 200g bele moke, 20g kvasa, 5g sladkorja, 10g soli, deciliter olja, 3dl tople vode. Potem pa še skledo za gnetenje, leseno kuhalnico in pekač. Za sestavine je super, če imajo sobno temperaturo.  Voda pa nekje od 30 do 40 stopinj.

Sedaj pa se lotimo dela. V skledo odtehtamo obe moki. Lahko ju zmešamo ali pa tudi ne. Na sredini moke naredimo jamico in vanjo nadrobimo kvas. Posujemo ga s sladkorjem in zalijemo z decilitrom tople vode. Po robu moke potresemo sol. Pustimo, da kvas naredi lepo, puhasto gobico. To traja približno 15 minut. Potem mu dodamo olje in 2dl tople vode. Vse lepo pomešamo z leseno kuhalnico. Testo za kruh iz ovsene moke še na hitro pregnetemo. Posodo pokrijemo z pokrovom ali čisto krpo. Pustimo, da vzhaja. Približno 40 minut. Narasti mora na tri količine.

Med tem pripravimo pekač. Za ta recept je najbolje kar model. Vsebuje naj vsaj 3 l volumna. Obložimo ga s peki papirjem. Ko je testo dobro naraslo, ga še enkrat pregnetemo in damo v model. Pokrijemo in pustimo, da ponovno vzhaja. Približno pol ure. Čas vzhajanja je zelo odvisen od številnih dejavnikov. Skoraj vsi pa so povezani s temperaturo. Tako zraka, kot sestavin in posode. Vendar pa moramo paziti. Tako prenizka temperatura, kot previsoka, lahko preprečita vzhajanje. Idealna temperatura prostora za pripravo kvašenega testa je med 22 in 24°C. Sestavine za kruh iz ovsene moke pa naj bodo v tem prostoru nekaj časa pred pripravo. Kvas je lahko iz hladilnika, ker ga tako potem pogreje topla voda.

O svežini sestavin pa ne bi izgubljala besed. Vsakomur je jasno, da bolj kot so sveže, boljše so. Med zadnjim vzhajanjem prižgemo pečico na 220°C in jo segrejemo. Ko je testo naraslo v dvojno količino, model postavimo v segreto pečico. Pečemo 40 minut. Ko je ovseni kruh pečen, ga vzamemo iz pečice in stresemo iz modela na rešetko. Pustimo, da se dobro ohladi. Najboljše čez noč.

Recept za ovseni kruh s kosmiči

Ta pa je nekaj posebnega. Je pa krasen za malico ali prigrizke. Zanj potrebujete 200g ovsene moke, 200g bele moke in 200g ovsenih kosmičev, 20g kvasa, 5g sladkorja, 12g soli, deciliter aromatičnega olja in 4dl ovsenega mleka. V skledo odtehtajte moki. V moko naredite jamico. Vanjo nadrobite kvas. Posujte s sladkorjem. Deciliter mleka malo pogrejte. Približno 30 do 40°C. Z njim polijte kvas. Po robu moke potresite sol. Pustite, da kvas naredi gobico.

Med tem na suho popražite ovsene kosmiče. Za dve žlici jih dajte na stran. Ostale stresite v preostalo mleko. Ko kvas naredi lepo, puhasto gobico, mu dodajte olje in kosmiče z mlekom. Vse dobro zmešajte in testo še narahlo pregnetite. Pokrijte posodo in pustite, da vzhaja. Med tem pripravite model za kruh iz ovsene moke ali večji pekač. Obložite ga s peki papirjem. Ko je testo naraslo za tri količine, ga še enkrat pregnetite in daste v model. Po vrhu testo malo namočite in potresete z praženimi ovsenimi kosmiči. Pustite, da vzhaja. Vsaj še za eno količino.

Med tem ogrejte pečico na 200°C. Ko je pečica dovolj vroča in testo vzhajano, postavite model v pečico in pečete 50 minut. Pečen kruh vzamete iz pečice in ga stresete iz modela. Postavite ga na rešetko ali čisto krpo. Pustite, da se dobro ohladi. Najboljše čez noč.

Lahko pa ta recept za ovseni kruh uporabite tudi za prigrizke. Drugič vzhajano testo na večjem pekaču razvaljajte za prst na debelo. Čisto na tanko pomočite z vodo in posujete z praženimi ovsenimi kosmiči. Lahko tudi s semeni, ki ste jih prav tako popražili na suho. Z nožem ali slaščičarsko lopatko ga razrežite na kocke ali pravokotnike. Testo pustite vzhajat. Naraste naj za še eno količino. Med tem prižgite pečico in jo zagrejte na 230°C. Pekač s testom daste v vročo pečico in pečete 20 minut. Pečen kruh vzamete iz pečice in po možnosti obrnete na čisto krpo. Če tega niste vešči, se ne lotevajte. Lahko se grdo opečete. Naj se pohladi kar na pekaču. Obrnete ga pozneje, ko je še topel. Potem pa ohlajen kruh samo še razlomite in postrežete ali shranite v zaprti posodi.

Mora biti nujno lesena kuhalnica?

Ne. Lahko je tudi plastična. Vendar les boljše vpliva na hrano kot plastika. Morda nepomembno, pa vendar?

Kaj naj naredim, če nimam peki papirja?

Vzamete drug čist papir in ga na tanko premažete z oljem. Drugi način pa je, da model namastite in posujete z ostro moko ali drobtinami.

Lahko v testo dodam semena?

Seveda. In oreščke prav tako. Le na suho jih prej popražite.

Kje se dobi ovsena moka?

V vseh bolje založenih trgovinah. Predvsem v supermarketih in specializiranih prodajalnah. Jaz ga občasno dobim tudi v Kmetijski zadrugi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja