Recept za polnozrnat kruh

Sestavine: 500g polnozrnate moke, 15g kvasa, 5g sladkorja, 10g soli, 1dl olja, 3dl tople vode

Polnozrnat kruh je odličen za tiste, ki pazimo na svojo prehrano. Tu je recept. 500g polnozrnate moke, 15g kvasa, 5g sladkorja, 10g soli, deciliter olja, 3dl tople vode. Polnozrnato moko damo v skledo in na sredini moke naredimo jamico. Vanjo nadrobimo kvas in ga potresemo s sladkorjem. Na rob moke posujemo sol. Kvas in sladkor zalijemo z decilitrom tople vode. Počakamo, da kvas naredi lepo gobico. Za to potrebuje približno 15 minut. Dodamo še olje in vse skupaj zalijemo z 2dl tople vode. Z leseno kuhalnico vse skupaj dobro premešamo. Testo nato še dobro pregnetemo. Pokrijemo skledo s pokrovom ali čisto krpo. Pustimo, da vzhaja. Narasti mora na trikratno količino. To traja približno eno uro.

Ko je testo za polnozrnat kruh dovolj naraslo, ga ponovno pregnetemo in oblikujemo. Testo damo v vzhajalne košarice ali v pekač. Priporočam, da pekač obložite s peki papirjem. Če nimate vzhajalnih košaric, jih lahko nadomestite s skledo ali več njih. Obložite jih s čistimi krpami in dobro pomokajte. Pa nadaljujmo recept. Oblikovano testo naj vzhaja vsaj še pol ure. Odvisno od velikosti. Testo je dovolj vzhajano takrat, ko pritisnete s prstom na testo in se testo vrne v prvotno stanje. Med tem prižgite pečico na 250°C. Istočasno potisnite v pečico še prazen pekač. Samo v primeru, če ste dali testo vzhajat v vzhajalne košarice. Ko je pečica dovolj vroča in testo dovolj vzhajano, potisnemo pekač  s testom v pečico.

Če imamo testo v vzhajalnih košaricah, ga na hitro obrnemo na vroč pekač in damo peči. Zaradi odvečne moke se ne obremenjujte. Zažgala se bo. Vendar ne toliko, da bi s tem pokvarila okus kruhu. Pečici takoj zmanjšamo temperaturo na 220°C. Polnozrnat kruh pečemo od 15 do 40 minut. Vse je odvisno od velikosti. Če testo naraste za 3 cm, je dovolj 15 minut. Na primer žemljice. Cel hlebec ali štruca pa se pečeta 40 minut. Korenine, nekje od 20 do 25 minut. Tudi kruh v modelu bo potreboval nekje 40 minut. Zopet odvisno od modela. Vsekakor je dobro, da si to zabeležite v recept.

Ko je kruh pečen, ga vzamete iz pečice in obrnete na rešetko. Kruh na rešetki se bo hitreje in lepše shladil. V modelu bi se navlažil. S tem pa obstaja veliko tveganje za zakisanje ali plesen.

Recept za polnozrnat kruh s semeni

300g polnozrnate moke, 10g kvasa, 3g sladkorja, 6g soli, pol decilitra aromatičnega olja, 30g semen, 2dl tople vode in jajce. Polnozrnato moko damo v skledo. V moko naredimo jamico in vanjo nadrobimo kvas. Kvas posujemo s sladkorjem in zalijemo z decilitrom tople vode. Po robu moke posujemo sol. Pustimo, da kvas naredi gobico. Med tem na ponvi na suho popražimo semena. Malo jih prihranimo za posip pred peko. Lahko jih nato stresemo v olje. Olje bo potegnilo še več okusa iz semen in še malo se bo pogrelo. Ko kvas naredi lepo gobico, dodamo še semena, olje in deciliter vode.

Z leseno kuhalnico vse dobro zmešamo. Testo nato še dobro pregnetemo. Skledo pokrijemo z pokrovom ali čisto krpo in pustimo da vzhaja. Ko naraste na trikratno količino, ga ponovno pregnetemo in damo v pekač. Po vrhu testo premažemo z jajcem in posujemo s semeni. Pustimo, da ponovno vzhaja. Med tem prižgemo pečico in jo ogrejemo na 250°C. Ko je testo naraslo za še eno količino, postavimo pekač v ogreto pečico. Pečici takoj znižamo temperaturo na 220°C. Polnozrnat kruh  s semeni pečemo pol ure. Pečenega vzamemo iz pečice in zvrnemo na rešetko. Pustimo, da se ohladi.

Za vse sestavine, ki jih omenjajo recepti, je super, če so čim bolj iz domačega okolja. V Sloveniji je vse več majhnih, domačih mlinov, ki sproti meljejo moko. Mogoče pa je kupiti tudi namizni mlinček za moko. Tako kupujemo le še zrnje in moko meljemo sproti sami doma. Taka moka ima visoko hranilno vrednost, saj je čas hlapenja okusov veliko krajši. Pri nakupu ostalih sestavin pa malo pomislite tudi na slovenske proizvajalce in jim privoščite kakšen evro zaslužka. Saj veste, skupaj smo močnejši.

Polnozrnat kruh vsebuje ogromno vlaknin. Tisti s semeni pa še več. Vlaknine so pomembne za presnovo hranil v telo, saj vsebujejo kup dobrih stvari, ki pomagajo pri tem. Te dobre stvari so encimi. Encimi razkrajajo hrano na hranilne snovi, ki jih potem telo posrka tam kjer jih potrebuje. Vlaknine pa so tudi metla v črevesju. V črevesju imamo namreč drobne resice, ki pobirajo še zadnja pomembna hranila za telo. Te resice s tako ali drugačno slabo hrano včasih malo zapackamo. Vlaknine pa jih očistijo in prečešejo. Vse neuporabne snovi pa poženejo naprej proti izhodu.

Katero olje je aromatično?

Laneno, sezamovo, olje črne kumine.

Zakaj je potrebno semena popražiti?

Iz dveh razlogov. Da popokajo lupinice in se izločijo zdravilne sestavine. Da izvabimo iz njih pravi okus.

Koliko moke potrebujem za kilogram polnozrnatega kruha?

750g. Nekaj vode v kruhu ostane, nekaj je izhlapi.

Ali lahko dam v kruh tudi oreščke?

Lahko. Priporočam pa, da jih prej poparite in sesekljate. Najboljše pa je, če jih dan prej namočite. Izločile se bodo neželjene snovi, ki delajo jedi z oreščki težke.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja