Sestavine: 500g pirine moke, 15g kvasa, 5g sladkorja, 10g soli, 1dl olja, 2dl tople vode
Pira je modni hit. Recept za pirin kruh pa preprost. Za pripravo potrebujete: 500g pirine moke, 15g kvasa, 5g sladkorja, 10g soli, dl olja, 2dl tople vode. Skledo za testo, leseno kuhalnico in pekač. Sestavine naj imajo sobno temperaturo, topla voda pa nekje 40 stopinj.
Pa se lotimo dela. V skledo stresemo pirino moko in v sredini moke naredimo jamico. Vanjo nadrobimo kvas. Posujemo ga s sladkorjem in zalijemo z decilitrom tople vode. Po robu moke posujemo sol. Vse skupaj pustimo, da kvasec naredi lepo gobico. Lepa gobica je takrat, ko vse puhti v bogatih mehurčkih. To se zgodi nekje v 15-ih minutah. Vse je odvisno od temperature sestavin in prostora.
Dodamo olje in še en deciliter tople vode. Z leseno kuhalnico vse lepo pomešamo. Nato pa testo še dobro pregnetemo. Skledo pokrijemo s pokrovom ali čisto krpo. Pustimo, da vzhaja. Narasti mora za trikratno količino, da bo pirin kruh dovolj puhast. Testo pregnetemo in oblikujemo. Oblikujemo ga lahko v poljubne oblike kruha. Hlebček, štruco, ciabate, korenine, žemljice. Po želji z malo domišljije.
Oblikovano testo damo na pekač, ki smo ga predhodno obložili s peki papirjem. Pustimo, da ponovno vzhaja. Med tem prižgemo pečico in jo ogrejemo na 250°C. Ko je testo naraslo za še eno količino, damo pekač v pečico. Zmanjšamo temperaturo na 220°C. Kruh pečemo od 15 do 40 minut. Vse je odvisno od velikosti. Za žemljice je dovolj 12 minut. Kruh v modelu pa potrebuje 40 minut peke. Pečen pirin kruh zvrnemo na rešetko in pustimo, da se vsaj malo ohladi.
Recept, kako oblikujemo pirine žemljice
Iz testa oblikujemo 10 kroglic. Enakomerne naredite tako, da testo stehtate in potem to težo delite z deset. Toliko naj tehta posamezna kroglica. Kroglice oblikujete s stiskanjem obeh dlani. Lahko tudi z vrtenjem dlani po testu na podlagi. Kroglice položite na pekač, ki ste ga predhodno obložili s peki papirjem. Kroglice po sredini prerežete z nožem tako, da postavite nož na sredino kroglice in ga potisnete dol do pekača. Kroglica se razpoči. In razpočnica je pravilni slovenski izraz za žemljico. Žemljice pustimo, da vzhajajo. Za to potrebujejo približno pol ure.
Pečico segrejemo na 230°C. Pekač z žemljicami damo v vročo pečico in pečemo 12 minut. Pekač s pečenimi žemljicami vzamemo iz pečice in žemljice takoj obrnemo okrog. Tako se bodo lažje in lepše ohladile. Predvsem pa hitreje kot pirin kruh.
Pira ni samo modna muha. Je vračanje nazaj k slovenski kulturi prehranjevanja. Pira je staro slovensko žito. Gojili so ga že pred več tisoč leti. Recepti iz tistega čas pa niso ohranjeni. Podobno je pšenici. Bistvena prednost pire pred pšenico je v zrnju in odpornosti. Zrnje tudi po žetvi ostane v lupinici. To je potrebno odstraniti strojno. Tako je pirino zrnje odporno proti škodljivcem in zunanjim vplivom. Tudi pred raznimi škropivi.
Zrnje se potem uporablja naprej tako kot pšenično. Lahko ga stisnemo v kosmiče, kuhamo kot kašo ali pa zmeljemo v moko. Na tržišču se pojavljata dve vrsti pirine moke. Navadna pirina moka in polnozrnata pirina moka. Navadna vsebuje več lepka. Polnozrnata pa manj. Pirine luščine pa so odlično polnilo za vzglavnike.
Recept za pirin kruh iz polnozrnate pirine moke
Za pripravo tega kruha potrebujemo: 500g polnozrnate pirine moke, 15 g kvasa, 5g sladkorja, 10g soli, deciliter olja in 3dl tople vode. Skleda za gnetenje, lesena kuhalnica, model za kruh. Moko damo v skledo. Na sredini moke naredimo jamico in vanjo nadrobimo kvas. Posujemo ga s sladkorjem in zalijemo z decilitrom tople vode. Po robu moke potresemo sol. Pustimo, da kvas naredi gobico. Dodamo olje in 2dl tople vode.
Testo vmesimo z leseno kuhalnico. Pokrijemo skledo in pustimo, da testo vzhaja. Model za kruh dobro namažemo in pomokamo ali obložimo s peki papirjem. Ko testo naraste na trikratno količino, ga obrnemo v model. Pustimo, da ponovno vzhaja. Med tem ogrejemo pečico na 250°C. Ko je testo narastlo za še eno količino, postavimo model v ogreto pečico. Znižamo temperaturo na 220°C in pečemo 40 minut.
Pečen pirin kruh iz modela stresemo na rešetko ali čisto krpo. Pustimo, da se ohladi. Dokaj preprost recept za obilo užitkov.
Kakšna razlika je med navadno in polnozrnato moko?
Pri polnozrnati moki zmeljejo celo zrnje. Pri navadni pa prvi in drugi ovoj, otrobe in povrhnjico, odpihnejo in nato do konca zmeljejo zrnje.
Zakaj se je pira pojavila šele v zadnjem času, če pa je to žito tako staro?
Pšenica ima boljši hektarski donos, zato se je gojenje pire po drugi svetovni vojni povsem opustilo. Šele potreba po bolj uravnoteženem prehranjevanju, je spodbudila ekološke kmetovalce k ponovni setvi te starodobnice.
Kaj je lepek?
Beljakovina, ki lepi. To je snov v žitu, ki omogoča lepše raztezanje testa iz tega žita. V pšenici je to gluten.
Koliko časa je potrebno za pripravo pirinega kruha?
Veliko je odvisno od temperature prostora in sestavin. Časovnica si sledi nekako takole. Vzhajanje kvasa 15 minut. Mešanje in gnetenje 10 minut. 2. vzhajanje 40 minut. Gnetenje in oblikovanje 10 minut. 3. vzhajanje pol ure. Pečenje 40 minut. Hlajenje 3 ure. Nekje približno 5 ur in pol, da ga lahko pojemo.