Recept za ržen kruh

Sestavine: 400g ržene moke, 100g bele moke, 15g kvasa, 5g sladkorja, 10g soli, 1dl olja, 3dl tople vode

Ržen kruh zna malo zakisat, je pa izredno dober in zdrav. Recept pa ni tako kompliciran. Za pripravo rženega kruha potrebujemo 400g ržene moke, 100g bele moke, 15g kvasa, 5g sladkorja, 10g soli, dl olja in 3dl vode. Poleg živil pa še skledo za gnetenje, leseno kuhalnico in pekač. Pa se lotimo dela.

V skledo natehtamo rženo moko in belo moko. V moko naredimo vdolbinico in vanjo nadrobimo kvas. Posujemo ga s sladkorjem in zalijemo z decilitrom tople vode. Po robu moke potresemo sol. Pustimo, da kvas naredi gobico. To lahko traja nekaj časa. Če so sestavine imele sobno temperaturo in je prostor dobro ogret traja krajši čas. Ko kvas naredi gobico, mu dodamo olje in tri decilitre tople vode. Vse skupaj zmešamo z leseno kuhalnico. Testo dobro pregnetemo. Ržena moka je malo bolj ostra in se zna testo prijemat za roke. Nič hudega. Kolikor lahko, postrgamo z žlico testo z rok. Pokrijemo posodo in pustimo, da vzhaja. To traja približno eno uro. 

Nadaljujemo recept. Med tem pripravimo pekač za ržen kruh. Dobro ga namastimo in posujemo z moko ali pa obložimo s peki papirjem. Testo mora narasti na trikratno količino. Ponovno vzhajano testo pregnetemo in preložimo v pekač. Pečico ogrejemo na 250°C. Ko je testo naraslo za še eno količino, postavimo model v pečico. Pečico zmanjšamo na 200°C. Kruh pečemo 40 minut. Pečenega vzamemo iz pečice in iz modela stresemo na rešetko ali čisto krpo. Kruh pustimo, da se dobro ohladi. Najbolje čez noč. V nasprotnem primeru bo pocast in se bo drobil.

Če želite kruh v obliki hlebčka, vzhajano testo pregnetite tako, da testo vlečete preko testa od leve proti desni in obračate skledo. Pustite, da ponovno vzhaja. To ponovite še dvakrat. Ko testo zadnjič vzhaja, prižgite pečico na 250°C. Vanjo istočasno dajte tudi širši pekač. Ko je testo dovolj vzhajalo in je pečica vroča, vzemite vroč pekač iz pečice in nanj obrnite testo. Takoj vrnite pekač v pečico in pecite še 15 minut. Potem temperaturo pečice zmanjšajte na 200°C in pecite še pol ure. Ržen kruh vzamete iz pečice in ga položite na rešetko ali čisto krpo. Recept za pripravo pa je isti. Tudi hlebček se mora temeljito ohladiti.

Kruha pa je lahko tudi lepo darilo. V tem primeru ga lahko tudi okrasimo. Preden testo postavimo v pečico, ga dekorativno posujemo z moko. Za to uporabimo mini cedilo. Vanj vsujemo moko in potresemo moko po testu za kruh. Iz papirja lahko oblikujemo razne šablone preko katerih posujemo moko. Drug primer krašenja pa je izrezovanje. V vzhajan kruh naredimo zareze z zelo ostrim nožem ali britvijo. Tako testo pa mora biti temeljito pregneteno.

Rž spada med krušna žita in je iz družin trav. Prav tako kot pšenica in ječmen. V Sloveniji je drugo najbolj pomembno žito. Takoj za pšenico. Je pa bistveno bolj odporna. V glavnem se uporablja za prehrano. Pa tudi za živalsko krmo, pri proizvodnji alkoholnih pijač in v fitofarmaciji. Rž meljejo v moko ali delajo iz nje kosmiče. Prav tako pa je odlična ržena kaša ali sveži rženi kalčki. Rž vsebuje tudi večjo količino mineralov, kot so fosfor, kalij, magnezij, mangan in selen. Ržen kruh ostane tudi dalj časa svež. Je pa veliko lažje prebavljiv in bistveno bolj nasiten od pšeničnega. Kruh je odlična podlaga za obložene kruhke in razne kanapeje z namazi.

Kje naj dobim rešetko?

Iz kakšnega starega štedilnika. Jo je možno pa tudi kupiti v marketih, založenih z gospodinjskimi pripomočki. Pa ni pretirano draga.

Lahko svež kvas zamenjam s suhim?

Lahko. Potem ni potrebna izdelava kvasne gobice. Sestavine samo premešate med seboj. Vzhajanje s suhim kvasom pa je bistveno daljše. Ena vrečka kvasa (7g) zadostuje za pol kilograma moke.

Zakaj je ržen kruh včasih kisel?

Ker je najboljši narejen z drožmi, ki pa rahlo zakisajo. Droži so bolj naravna različica kvasa. Priprava kruha z njimi pa je malo bolj zahtevna.

Kakšno moko uporabim za krašenje?

Navadno belo moko.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja