Recept za kruh

In to tisti zares domači. Sestavine so poceni in za ta recept za kruh potrebujemo moko, kvas, sol, sladkor, olje, vodo. Količine so naslednje. Na 100%  moke, 3% kvasa, 2%  soli, 1% sladkorja, 10% olja, 70% vode. Količina vode se spreminja glede na vrsto moke. 70% velja za navadno belo moko. V praksi to pomeni: 1kg moke, 30g kvasa, 20g soli, 10g sladkorja, deciliter olja in 7dl vode. Potrebujete še posodo za testo z vsaj 5l prostornine in velik pekač. Vsaj 40x35x8 cm.

Sestavine: 1kg moke, 30g kvasa, 20g soli, 10g sladkorja, 1dl olja, 7dl vode

Pa se lotimo dela. Recept za kruh se nadaljuje takole. V posodo za testo damo moko. Z leseno kuhalnico naredimo jamico. Vanjo nadrobimo kvas. Posujemo ga s sladkorjem. Po robu moke potresemo sol. Kvas in sladkor prelijemo z dva decilitra tople vode. Pustimo, da kvas naredi gobico. To traja kakšnih petnajst minut. Odvisno, kako topel je prostor.

Ko kvas naredi gobico, dodamo deciliter olja in pol litra tople vode. Vse skupaj dobro zmešamo z leseno kuhalnico. S čistimi rokami poberemo s kuhalnice testo in nadaljujemo z gnetenjem. Pognetemo le toliko, da se sestavine povežejo. Pokrijemo posodo in pustimo, da testo za kruh vzhaja. Sama sem si kupila posodo, ki je namenjena za vzhajanje testa. Ima plastični pokrov. Drugače pa lahko posodo pokrijete tudi s krpo. Testo vzhaja nekje približno eno uro. Ko je naraslo približno za dvakratno količino, ga oblikujemo.

Testo za kruh lahko oblikujemo različno. Najbolj enostaven recept je, da ga zvrnemo naravnost v pekač. Lahko pa iz testa oblikujemo hlebčke. Testo zvrnemo na pomokano površino in še enkrat pregnetemo. Z nožem ali slaščičarsko lopatico zrežemo testo na poljubno velike kose. Vsakega še enkrat dobro pregnetemo in oblikujemo hlebčke. Iz testa prav tako lahko oblikujemo štruce, štručke.

Za korenine testo razvlečemo in ga vrtimo po pomokani površini z vsake strani v nasprotno smer. Z leve gor, z desne dol. Korenine damo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Če želimo velik hlebec, testo dobro pregnetemo in damo v pomokano košarico za vzhajanje ali nazaj v pomokano skledo. Oblikovano testo naj vzhaja tako dolgo, da naraste za še enkrat. To traja od 15 minut, do pol ure. Odvisno od oblike in temperature prostora.

Pečico zagrejemo na 250°. Vzhajano in oblikovano testo za kruh postavimo v pečico in temperaturo zmanjšamo na 220°C. Pečemo od 12 do 20 minut. Odvisno od velikosti oblikovanega kruha. Testo za kruh, ki smo ga samo zvrnili v pekač, pečemo 40 minut. Če želimo speči lep hlebec kruha, pa moramo v pečico predhodno dati tudi pekač. Ta se mora močno ogreti.

Iz vroče pečice ga vzamemo ven in na vročega zvrnemo testo iz košarice ali posode. Moko pustimo na njem. Jo bomo kasneje pometli. Pekač takoj vrnemo v vročo pečico in zmanjšamo temperaturo na 220°C. Ko po vrhu naredi malo skorjice, ga lahko dekorativno porežemo po vrhu. To naredimo z zelo ostrim nožem ali žagico za kruh. Pečemo ga 40 minut.

Ko je kruh pečen, ga zvrnemo na rešetko in pustimo, da se ohladi. Če noče iz pekača, ga pustimo stati pet minut in ga nato zvrnemo.

Triki pri pripravi domačega kruha

Sestavine naj imajo sobno temperaturo. Tako bo testo vzhajalo dosti hitreje in lepše. Voda naj ima okoli 40 stopinj. To je le malo več, kot je naša telesna temperatura. Ko vas začne voda ?peči?, je dovolj topla.

Za lepšo in bolj hrustljavo skorjico dajte med pečenjem v pečico kovinski lonček poln vode. Ali pa kruh po vrhu pomočite z mokrimi rokami.

Namesto peki papirja lahko pekač tudi pomokate. Moka se bo sicer okoli kruha zažgala, vendar na okus kruha ne bo vplivala. Po končani peki kruh le ?pometite?.

Testo lahko po vrhu tudi pomažete z jajcem in posujete s semeni. Vendar pozor. Semena nujno prej malo na suho popražite na ponvi.

Ajdovo in koruzno moko prej poparite in malo ohladite. 100g moke s 100g vrele vode.

Opisala sem osnovni recept za pripravo domačega kruha. Obstajajo pa še številni drugi recepti za kruh.

Vsaka vrsta moke ima svoje zahteve. Ajdova, koruzna in prosena moka so povsem brez glutena. To pomeni, da se zelo težko oblikujejo in potem, ko so pečene, pecivo razpade. Za kruh priporočam, da jih dodajate v razmerju 30% te moke in 70% bele moke. S tem, da potrebujejo te moke 100% vode. Torej si izračunamo. 300g moke in 3dl vode plus 700g bele moke in 490ml vode (lahko zaokrožite na pol litra). Polnozrnata moka potrebuje 80 do 90% vode. Pirina le 50%. Ržena 100%. Ostale sestavine ostanejo v istem razmerju.

Sledijo še recepti za kruh iz omenjenih  vrst moke

Recept za beli kruh z dodatki 

S testom za beli kruh lahko čaramo na tisoč in en način. Presenetite svoje najdražje ali goste. Pustite domišljiji prosto pot.  Kako, pa si preberite na www.tomazgorec.si/beli-kruh-recept.

Recept za krompirjev kruh 

Krompirjev kruh ostane dalj časa svež in puhast. Za pripravo ni zelo zahteven. Potrebujemo pa malo več časa za pripravo. Prepričajte se na www.tomazgorec.si/krompirjev-kruh.

Recept za ajdov kruh z orehi 

Brez njega preprosto ne gre. Zelo okusen in nasiten. Če pa mu dodate še kakšno malenkost ste na robu kulinarične evforije. Pripravite ga po sledečem receptu www.tomazgorec.si/ajdov-kruh-z-orehi.

Recept za koruzni kruh 

Poleg pa domača marmelada. So se vam pocedile sline. Brž v akcijo. Potrebujete samo voljo, čas in www.tomazgorec.si/koruzni-kruh-recept.

Recept za kruh iz ovsene moke

Lahek in posebnega okusa. Poleg pa skodelica domačega kislega mleka. Lahek obrok za večerjo. Več o tem pa na www.tomazgorec.si/ovseni-kruh-recept.

Recept za polnozrnat kruh

Nasiten in lahko prebavljiv. Enostaven in zanimiv. Kot nalašč za uravnotežen obrok. Ne verjamete. Poglejte na www.tomazgorec.si/polnozrnat-kruh-recept.

Recept za pirin kruh

Pira je starodavno, že skoraj pozabljeno slovensko žito. Vrnili so nam ga ljudje, ki jim je mar za našo kulturo prehranjevanja in ohranjanje tradicije. Pirin kruh to vsekakor je. Recept za pripravo pa na www.tomazgorec.si/pirin-kruh-recept.

Recept za ržen kruh

Težek, zbit, pa vendar nadvse okusen. Samo še kakšen dober namaz in zajtrk bo popoln. Siti pa bomo kar nekaj časa. Tu je recept za njegovo pripravo www.tomazgorec.si/rzen-kruh-recept.

 

Kje lahko kupim posodo za vzhajanje testa?

V vseh večjih trgovinah ali na oddelku za gospodinjstvo v trgovinah s tehničnim materialom.

Če nimam rešetke, na kaj naj ga zvrnem?

Na čisto krpo. Nujno je, da ga zvrnete, ker bo le tako ostal hrustljav. Če ostane na pekaču, bo po dnu moker zaradi vlage.

Kdaj namažem oblikovano testo po vrhu, pred ali potem, ko je vzhajan?

Najbolje prej. Ni pa nujno.

Katera moka je najboljša za kruh?

Z domačega mlina. V Sloveniji jih imamo kar nekaj. Striček Google vse ve.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja