Kruh brez gnetenja, preprosto enostavno

kruh

Kruh brez gnetenja lahko pečemo vsak dan sproti. Če se znamo dobro organizirati, nam bo to vsak dan krasno uspelo. Poleg vsega pa lahko jemo čisto vsak dan drugačen kruh.

Sestavine: moka, olje, sol, pecilni prašek in tekočina

Osnovne sestavine so moka, olje, sol, pecilni prašek in tekočina. Na 100g moke žlica olja, 2g soli, noževo konico pecilnega praška in 1dl tekočine. Pečico zagrejemo na 180°C. Sestavine preprosto zmešamo. Vlijemo v namaščen ali s peki papirjem obložen model in damo peči. Pečemo približno pol do ene ure. Vse je odvisno od višine in velikosti kruha. Za kontrolo ga prebodite z iglo. Če izvlečete ven čisto, je kruh pečen.

Kruh brez gnetenja takoj po peki stresemo na rešetko ali čisto krpo. Skorjica bo tako ostala hrustljava in hitreje se bo ohladil. Najbolje je da kruh spečete zvečer. Za zajtrk bo ravno pravšnji. Lahko ga pripravite med večerno rutino. Preden se odpravite v kopalnico, ga dajte v pečico. Pred spanjem bo gotovo pečen. Zjutraj pa bo kuhanja še vsa v vonjavah sveže pečenega kruha. Tako sploh ne boste več našli izgovora, da ne bi zajtrkovali. Poleg si postrezite le še s kakšnim dodatkom. Ali pa si pripravite okusen sendvič po vašem okusu.

Za kruh brez gnetenja uporabite belo, polnozrnato, riževo ali pirino moko. Za vse ostale vrste kruha priporočam mešanico z osnovnimi mokami. Ajdovo in koruzno moko dodajte v razmerju 3 dele ajdove ali koruzne moke in 7 delov osnovne moke. Razmerje z rženo moko je pol pol. Z ovseno in ječmenovo moko pa 4:6 v korist osnovne moke. Za ostale vrste mok upoštevajte navodila proizvajalca.

kruh

Za dodatek olje lahko uporabite katerokoli. Lahko tudi kokosovo mast, maslo, svinjsko mast. Skratka maščobo. Maščoba rahlja testo in ohranja dalj časa svež kruh. Določena aromatična olja pa kruh tudi dodatno odišavijo. Bučno olje kruh tudi simpatično obarva.

Kruh brez gnetenja rahljajo tudi rahljalna sredstva. Najbolj poznan je gotovo pecilni prašek. V zadnjem času je v trgovinah na voljo tudi vinski kamen, ki po kvaliteti prav nič ne zaostaja za pecilnim praškom. Malokdo pa ve, da tudi soda bikarbona odlično rahlja testo. To pa imamo doma skoraj vsi na zalogi.

Kaj lahko uporabimo za tekočino: gazirana mineralna voda, voda, mleko, rastlinsko mleko, kokosova voda,…

Za tekočino je najbolj primerna gazirana mineralna voda. Nič pa ni narobe, če uporabite katerokoli drugo tekočino. Vodo, mleko, rastlinsko mleko, kokosovo vodo. Vse je prepuščeno vaši domišljiji in okusu. Pa seveda zalogi v domači shrambi ali omari.

V testo za kruh brez gnetenja pa lahko dodate tudi razne vrste semen ali celo mešanico le teh. Približno poravnano čajno žličko na 100g. Zanimiv in zelo okusen kruh je z dodatkom zdrobljenih bučnih semen in oljčnim oljem. Če to dodamo v polnozrnato ali belo moko, bo kruh simpatično zeleno obarvan. Prav tako lahko dodamo tudi oreščke. Naj bodo zdrobljeni ali mleti. Lahko so tudi rezani na lističe. Nekatere vrste prodajajo tudi v trgovinah. Prav tako lahko po vrhu testa posujemo semena ali oreščke. Le rahlo ga navlažimo z vodo, da se bodo prijeli.

Kadar pečemo kruh za posebne priložnosti, ga lahko okrasimo. Iz papirja v velikosti kruha izrežemo želeni motiv in ga položimo na testo. Moko damo v gosto cedilo in na rahlo poprašimo po papirju oziroma testu. Papir previdno odstranimo. To s papirjem je le najpreprostejša ideja. Lahko se znajdete in naredite šablone po svoje. Ali pa še kakšna tretja izbira. Pustite domišljiji prosto pot.

Še tako nevešča gospodinja lahko speče kruh brez gnetenja po svojem receptu. Preprosto in enostavno iz sestavin, ki jih ima v svoji kuhinji. Dober kruh pa naredi tudi dobro gospodinjo. Vsaj v glavah lačnih ust. Zato kar pogumno.

Vsem vam pa želim obilo užitkov pri pripravi in jedi odličnega kruha.

Kaj pa uporaba kvasa?

Za kruh se sicer običajno uporablja sveži ali suhi kvas. Vendar je pri njima potreben čas za vzhajanje. Če imate čas, dodate 3g svežega ali 1,5g suhega kvasa. Pecilni prašek pa izpustite. Potem testo pred peko vzhajajte toliko časa, da naraste za še enkrat.

Koliko moke naj uporabim za eno peko?

Odvisno od tega, koliko ga pojeste. Iz 100g moke pride približno 150g kruha. Povprečen kos kruha pa tehta nekje od 40 do 70g.

Ali lahko dodam za tekočino pivo ali vino?

Brez problemov. Alkohol med peko izhlapi. Okus pa ostane. Tako na primer Teranov kruh z dodatkom oljčnega olja odlično popestri obrok. Če ga dodate beli moki pa dobi zanimivo rdečo barvo. Alkohol testo naredi tudi še bolj rahlo.

Ali lahko mešam več vrst moke?

Raje ne. Ena ali dve bosta čisto dovolj. Vsaka moka se namreč obnaša po svoje in kaj lahko se zgodi, da bo iz pečice namesto kruha prišla opeka. Tega si pa prav nihče ne želi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja