Marmorni kolač za k popoldanski kavi

Marmorni kolač je zelo preprosta sladica, ki paše k popoldanski kavi. Naredimo jo pa takole.

Sestavine: 4 jajca, 6 žlic sladkorja, 6 žlic olja, 6 žlic mleka, sol, pecilni prašek, 12 žlic ostre moke, 3 žlice kakava, 2 žlici mleka

Pečico zagrejemo na 180°C. Model za kolač namastimo in posujemo z ostro moko ali drobtinami. Jajca stepamo skupaj s 6 zvrhanimi žlicami sladkorja. Stepamo toliko časa, da postane masa puhasta. Mešamo počasi in dodajamo 6 žlic olja in nato še 6 žlic mleka. Solimo s ščepcem soli. 12 zvrhanih žlic moke zmešamo z eno malo žličko pecilnega praška. Narahlo umešamo v maso. Polovico mase zlijemo v model. V ostalo polovico mase narahlo umešamo 3 žlice kakava in 2 žlici mleka. Zlijemo na belo maso. Model postavimo v ogreto pečico in pečemo približno 40 minut. Marmorni kolač je pečen, ko ga prebodemo z zobotrebcem in ga izvlečemo suhega. Čas pečenja je namreč odvisen tako od pečice, kot od modela in ne nazadnje tudi od sestavin.

Jajca naj bodo L velikosti. To pomeni nekje okrog 65g. To znese skupaj 260g. Če imate večja ali manjša jajca, njihovo količino prilagajajte receptu. Sladkor ima včasih večje, včasih manjše kristale. To vpliva na čas stepanja. Olje se dodaja rastlinsko. Vsa ostala vplivajo na okus. In če vam odgovarja, ga lahko nadomestite z njimi. Mleko je lahko navadno, lahko ali rastlinsko. Marmorni kolač bo ravno tako dober. Sol obogati pecivu okus. Vendar je mora biti res samo v sledovih. Pecilni prašek lahko nadomestimo z vinskim kamnom ali sodo bikarbono. Ostra moka naredi pecivo veliko bolj puhasto kot gladka. Tudi pirina ali polnozrnata moka bosta v redu. Kakav uporabite tisti, ki ga uporabljate na splošno v vašem gospodinjstvu. Če pa ga boste kupovali ravno za ta namen, priporočam čim temnejšega s čim manj sladkorja. Tako bo zanimivejši barvni učinek. Pa mogoče malo bolj grenkast okus. Vendar bo to tista prijetna grenkoba. Sol bo naredila svoje.

Marmorni kolač s skuto

Za to potrebujemo poleg osnovnih sestavin, ki so opisane zgoraj še pol kilograma skute, 3 jajca, žlico moke in 3žlice sladkorja. Skuta naj bo drobljena. Nič ne bo narobe, če bo pretlačena. Vse skupaj dobro zmešamo. V model nalijemo osnovno maso za marmorni kolač. Po sredini nalijemo polovico zmesi iz skute. Prelijemo s polovico kakavove mase. Prelijemo z ostalo zmesjo iz skute in potem še ostalo kakavovo maso. Damo peči v prej ogreto pečico. Kolač pečemo eno uro. Vzamemo iz pečice in pustimo kolač v modelu, da se ohladi. Skuta se mora namreč povezati s testom. Za večji barvni učinek lahko naredimo osnovno maso samo rjavo.

 

Marmorni kolač z jogurtom

Marmorni kolač z jogurtom je zelo sočen in osvežujoč. 4 jajca stepamo z enim jogurtovim  lončkom sladkorja in enim vaniljevim  sladkorjem. Masa naj se pošteno speni. Počasi dodajamo en jogurt in pol jogurtovega lončka olja. Naribamo limonino lupinico. Samo rumeni del. Bel je grenak. Dodamo masi. 3 jogurtove lončke moke zmešamo z polovico pecilnega praška. Dodamo masi in narahlo umešamo. Maso vlijemo na pomaščen in pomokan model. Pečemo na 180°C 40 minut. Če je pečen, preverimo z zobotrebcem.

Marmorni kolač z Nutello

Maso pripravimo po osnovnem receptu. V drugi del mase pa namesto kakava umešamo 3 žlice Nutelle. Tudi pečemo po osnovnem receptu. Ko je kolač pečen, še vročega zvrnemo na rešetko in po vrhu namažemo z Nutello. Ohlajenega postrežemo  s stepeno smetano. Za še večji užitek pa v osnovni masi zamenjamo dve jajci z dvema bananama. Okus banana Nutella je naravnost fantastičen. Tudi za premaz lahko stepemo banano z Nutello.

Marmorni kolač z maskarponejem

Marmorni kolač z maskarponejem je bolj sočna različica navadnega marmornega kolača. Mleko nadomestimo z tremi žlicami maskarponeja in žlico ruma. Kakavovi masi pa dodamo malo mletega cimeta. Kolač je tako še bolj aromatičen. Še vročega lahko zvrnemo na rešetko in oblijemo s stopljeno čokolado, ki smo ji dodali malo olja, da se lepše sveti in lažje reže. Za čisti popoldanski užitek ob kavi v hladnih dneh.

Ali lahko uporabim druga sladila?

Namesto sladkorja se lahko uporabijo tudi druga sladila. Le količine je potrebno prilagoditi. Rjavega sladkorja ne priporočam.

Se lahko marmorni kolač je topel?

Lahko. Vendar s skuto vseeno priporočam, da se ohladi, ker se sestavine še dodatno prepojijo in tudi reže se lažje hladen. Vse ostale vrste pa naj se vsaj malo ohladijo, ker bo rezanje bistveno lažje in rezine bodo lepše.

Lahko zamenjam olje z maslom?

Lahko. Vendar maslo le zmehčajte. Ne ga stopit, ker se bosta ločila mleko in maščoba. Pa tudi prevroče bo in se bo masa sesirila. Ena žlica olja je enakovredna 20g masla. Prav tako velja za kokosovo maslo.

Kako shranjevati marmorni kolač?

Marmorni kolač lahko shranimo narezan ali v kosu v zaprti posodi za nekaj dni. Osnovni zdrži nekaj več časa. Z dodatki malo manj. Shranjujete ga lahko na sobni temperaturi, na hladnem ali v hladilniku. Hladneje kot je, dalj časa zdrži. Pred postrežbo pa ga ogrejte na sobno temperaturo. Lahko ga tudi zamrznete, vendar se s tajanjem okus delno zgubi. Najboljše je, da ga spečete v dopoldanskem času in postrežete popoldne. V tem primeru bo najboljši. Ali popoldne za zvečer. V vsakem primeru pa bo prijetna popestritev ob klepetu z družino ali prijatelji.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja