Sveti Peter nad Begunjami in Sankaška koča

Sveti Peter je priljubljen hrib nad Begunjami na Gorenjskem, ki vas nagradi s čudovitimi razgledi na dolino in Julijske Alpe. V otroštvu smo ga zelo pogosto obiskovali, tako z družino kot v sklopu šole. Med Gorenjci je zagotovo le peščica tistih, ki na Svetem Petru še niso bili, saj je bil vedno med prvimi na seznamu, ko smo se na sončen vikend odločali kam na izlet.

Tisti, ki na Svetem Petru še niste bili, pa ste morda kdaj med vožnjo mimo Radovljice po Gorenjski avtocesti opazili prikupno cerkvico na vzpetini ob vznožju Karavank.  

Kako do tja?

Na avtocesti proti Gorenjski boste izbrali izvoz Lesce – Bled, nato pa sledite tablam za Begunje. Ko se pripeljete v vas Begunje pot nadaljujete naravnost mimo Avsenikove gostilne na desni in Psihiatrične bolnice na levi. Takoj za bolnišnico zavijete levo, in po nekaj sto metrih boste na levi strani zagledali ogromno parkirišče, kjer lahko brezplačno parkirate. Med vikendi in za praznike se zna zgoditi, da je parkirišče polno, tako, da boste morali mesto najti nekje ob cesti.

Krpin – zapuščeno smučišče

Prej omenjeno izhodišče in parkirišče je v Krpinu, točno tam, kjer je bilo nekoč priljubljeno smučišče Krpin. To smučišče smo zelo pogosto obiskovali, ko sem bila še otrok, pred več kot dvajsetimi leti. Prav tukaj sem se naučila smučati, ko sem bila še tako majhna, da nisem smela na vlečnico, in sta me starša vlekla po hribu navzgor, da sem potem lahko smučala. Nepozabni in zelo lepi spomini, ki jih ne bom nikoli pozabila. Najbolj mi je v spominu ostalo otroško igrišče tik ob vzpetini smučišča, na katerem smo se igrali ure in ure. Na srečo je to igrišče danes še vedno tam, tako da tudi sedaj vsem tistim, ki se z otroci odpravljajo na Svetega Petra, nudi veliko veselja. Ob igrišču je tudi manjši bar, kjer smo pozimi med smučanjem vedno pili čaj. Če sem iskrena ne vem, ali ta bar še obratuje.

Pot na Svetega Petra

Pot iz Krpina na Svetega Petra vodi tik ob smučišču oz. sedaj pašniku. Poleti je zelo zanimivo za otroke, saj je na pašniku ogromno krav in konjev, ki vam popestrijo pot na vrh. Po približno 10 minutah hoje pridete do fitnesa na prostem, kjer se lahko preizkusite v telovadbi. Pot se nadaljuje naravnost, kmalu preide v manjši gozdiček, nato pa vas čaka še zadnji del vzpona pred cerkvico Svetega Petra. Za pot iz Krpina do cerkve boste potrebovali približno 45 minut hoje, če greste sami in da ste v dobri kondiciji, pa boste na vrh prišli že v slabe pol ure.

Poti na Svetega Petra je seveda več, jaz sem največkrat šla po prej omenjeni. Zelo je priljubljena tudi Petrova pot, ki vodi iz centra Begunj, izhodišče je pri gasilskem domu, do vrha boste potrebovali približno 40 minut.

Obe opisani poti sta lahki in nezahtevni, lahko ju prehodijo tudi manjši otroci, saj je vzpon kratek.

Cerkev Svetega Petra

Cerkev Svetega Petra se nahaja na nadmorski višini 839 metrov. Okoli cerkve so pašniki, v bližini je tudi vzletišče za padalce. Na travnatem pobočju je super mesto za malico, kjer boste lahko posedeli in  uživali v razgledu. Pod cerkvico je hiša, ki je čisto neopazna, če pridemo iz smeri Krpina. Priznam da do nedavnega tudi sama nisem vedela, da se tam nahaja, in da v njej živi izredno prijazna gospa Milka, ki vam bo postregla z domačimi dobrotami in zanimivo zgodovino. Pravi užitek je posedeti na klopci in opazovati kako lepo urejen vrt in okolico ima.

Sankaška koča

Ko že nekateri mislijo da je to vrh in konec vzpona, vas malo naprej čaka še nekaj zanimivega. Vsekakor priporočam, da se odločite in sprehodite še slabih deset minut naprej po klancu, ki se le rahlo vzpenja. Tam se nahaja Sankaška koča, ki vas bo navdušila s čudovitim razgledom na Blejsko jezero in okoliške kraje ter na Julijske Alpe. V Sankaški koči nudijo izvrstno domačo hrano in pijačo, v kateri boste lahko uživali na lepi sončni terasi, otroci se bodo medtem lahko zabavali na toboganu, poskrbljeno pa je tudi za naše kosmatince.

Pohod na Svetega Petra in Sankaško kočo je odlična ideja za družinski izlet v vseh letnih časih, saj je ravno prav naporen za otroke, ki jim bo zagotovo ostal v lepem spominu.

Kaj obiskati v okolici?

Iz Begunj se lahko odpravite v smeri proti Žirovnici in naprej do Završnice, po prijetni cesti, ki vodi skozi vasi pod Stolom. Po dobrih 8 kilometrov oziroma 15 minutah vožnje boste prišli do doline Završnice. Završnica  skozi celo leto nudi ogromno možnosti za aktivno preživet dan in veliko zanimivosti, o katerih si lahko več preberete na povezavi www.tomazgorec.si/zavrsnica.

V bližini si lahko ogledate še en slovenski biser, to je Blejski vintgar, ki je izredno priljubljena izletniška točka. Obisk Blejskega Vintgarja je primeren le v poletnih mesecih, saj je čez zimo zaprt.

Koliko časa se hodi na Svetega Petra in Sankaško kočo?

Za najkrajšo pot boste do cerkve Svetega Petra potrebovali 40 minut, in nato še 10 minut do Sankaške koče.

Kje lahko parkiram, in ali je parkirnina brezplačna?

Najbolje je parkirati v Krpinu, kjer je veliko brezplačno parkirišče. V Begunjah takoj za bolnišnico zavijete levo, in po nekaj sto metrih pridete v Krpin.

Ali je vzpon na Svetega Petra primeren za manjše otroke?

Vzpon je primeren tudi za majhne otroke, saj pot ni zahtevna in dolga, tako, da jo z nekaj postanki lahko premagajo tudi triletniki.

Ali je vrhu mogoče kaj pojesti in popiti?

Od Svetega Petra, 10 minut naprej, je Sankaška koča, kjer vam nudijo okusne domače jedi in pijačo.

5/5 - (1 vote)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.