Završnica – dolina jezera, slapov in mnogih izhodišč za okoliške hribe

Završnica je ‘neodkriti’ raj, ki skriva ogromno naravnih znamenitosti. Neodkriti zato, ker verjetno velika večina vas, ki ne prihajate iz gorenjske, za Završnico še ni slišala, po drugi strani pa tudi mi, domačini, ne poznamo vseh čudes, ki jih ta čudovita dolina premore. Završnica leži v občini Žirovnica, in je poznana predvsem po istoimenskem jezeru, rekreacijskem parku ter izhodiščnih točkah za obisk hribov.

Žirovnica je moj rojstni kraj, in kraj kjer sem preživela večino mojega življenja, zato sem tudi Završnico obiskovala že od malih nog. Ravno zaradi tega, pa mi je kar malo nerodno priznati, da sem šele pred kratkim obiskala dva slapova, ki sta dokaj blizu jezera, ob katerem smo v otroštvu preživeli ogromno časa, saj smo skoraj vsako nedeljo med poletjem tam imeli piknike, na katere imam nepozabne spomine. To so bili časi, ko so bili pikniki na neurejenih prostorih še dovoljeni. Danes to ni več mogoče, lahko pa najamete urejen prostor, kjer lahko uživate v objemu narave.

Završnica nudi ogromno aktivnosti za vse generacije. Od Bleda je oddaljena le 10 kilometrov, in je vsekakor prijaznejša izbira za obiskovalce, saj je parkiranje brezplačno, prav tako pa ni pretirane gneče, tako da smo tudi domači gostje v dolini Završnice vedno dobrodošli. V bližini je tudi zelo poznani Blejski vintgar, o katerem si lahko več preberete na www.tomazgorec.si/blejski-vintgar.

Kako do Završnice?

Če se peljete po gorenjski avtocesti, izberete izvoz Bled-Lesce, in nato na krožnem križišču zavijete pri prvem izvozu za Vrbo. Nato se vseskozi peljete po glavni cesti, mimo Vrbe, kmalu nato prečkate križišče za Žirovnico, in nadaljujete naravnost čez viadukt, in nato nekaj metrov po koncu viadukta zavijete ostro desno. Po nekaj metrih boste videli tablo za Završnico in zavijete levo. Nadaljujete po glavni cesti, in po približno dveh kilometrih boste prišli do parkirišča pri jezeru, kjer lahko parkirate.  

Kaj lahko počnemo v Završnici?

Završnica je dolina v objemu Karavank, ki skriva veliko naravnih znamenitosti in nudi ogromno možnosti, tako za tiste, ki si želijo čas preživeti bolj aktivno, kot za tiste, ki uživajo ob lahkotnih sprehodih in poležavanju v čudoviti naravi.

Jezero Završnica

Najbolj atraktivna točka v Završnici je zagotovo akumulacijsko jezero, ki pa žal ni primerno za kopanje, toda sprehod ob njem je prava sprostitev in osvežitev. Hoja okrog jezera traja približno pol ure, vmes pa se boste lahko ustavili na lepo urejenem ‘polotoku’ in uživali ob pogledu na najvišji vrh Karavank – Stol. Hoja ni zahtevna in je primerna tudi za manjše otroke, če pa boste imeli s seboj pasjega prijatelja, bo neizmerno užival v čofotanju v potoku in jezeru.

Slap Hudič babo pere

Prvi slap, ki si ga lahko ogledate, je slap Hudič babo pere, do katerega je od parkirišča pri jezeru Završnica (n.v. 640 m) približno 20 minut hoje. Od parkirišča gremo po glavni cesti naprej cca. 50 metrov, kjer je tabla, na kateri je označen slap, tam zavijemo levo, nato se po gozdni poti vzpnemo malce v hrib. Ker pot v hrib traja nekje 10 minut, ni pretirano zahtevna, in je primerna tudi za tiste, z malce manj kondicije. Slap se najbolj splača obiskati po tistem, ko je padal dež, saj je takrat več vode in je slap veliko lepši. Voda po približno 20 metrov padca, pada na veliko skalo, in se potem nabira v manjšem tolmunčku, v katerem se lahko ohladite, potem pa teče naprej proti jezeru. Zanimivo je, ker je možno priti direktno pod slap, od koder boste lahko posneli lepe fotografije. Slap se nahaja na nadmorski višini 760 metrov.

Videoposnetek slapa si lahko pogledate v spodnjem videoposnetku.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Beautiful places of Slovenia (@slovenia_lovers) on

Slap pod Kurico

Drugi slap, ki ga skriva dolina Završnice je Slap pod Kurico, do katerega greste od parkirišča peš naprej po cesti, in nato čez približno kilometer, pri tabli zavijete levo v hrib. Pot je podobna kot do slapa Hudič babo pere, približen čas hoje pa je 35 minut. Slap pod Kurico pa je kar precej višji od prvega, saj pada kar 35 metrov globoko in se nahaja v zelo strmi grapi. Najlepši in največji pa je takrat, ko je več padavin ter zgodaj spomladi. Nahaja se na nadmorski višini 760 metrov.

Titova vas

Še ena zanimivost v Završnici, ki je primerna tudi za manjše otroke, je Titova vas, do katere je od jezera slaba ura hoje. Od parkirišča greste naprej peš po cesti, ki se rahlo vzpenja, do table, ki označuje Titovo vas, kjer zavijete desno. Po zanimivi in dobro označeni gozdni poti, ki vodi čez mostičke in brvi, boste kmalu prišli do cilja. Obnovljen partizanski tabor vas bo popeljal v zgodovinske čase 2. svetovne vojne, kar bo zanimiva izkušnja tudi za najmlajše. Nadmorska višina Titove vasi je 855 metrov.

Turška jama

Nad jezerom Završnica se v strmih skalah skriva Turška jama, do katere boste po ozki, strmi, gozdni poti hodili približno 40 minut, povzpeli pa se boste na nadmorsko višino 835 metrov. V Turški jami so se med turškimi vpadi skrivali otroci in ženske. Tudi sami boste lahko vstopili v jamo, in pokukali skozi kamnite reže. Zaradi strme in ozke poti do jame, vzpon z manjšimi otroci ne priporočam.

Ajdna

Za ljubitelje zgodovine bo zelo zanimiv tudi vzpon na Ajdno, ki je 1046 metrov visok hrib na južnem pobočju Stola. Od daleč po obliki spominja na zob. Ajdna je eno najbolj znamenitih poznoantičnih  arheoloških najdišč pri nas, v tistem času so se na Ajdno ob napadih zatekli tamkajšnji prebivalci. Najdišče je zavarovano s streho in na ogled obiskovalcem. Do Ajdne boste hodili približno 1 uro in 20 minut, razgled na vrhu pa je zares fantastičen.

Valvasorjev dom

Završnica je izhodišče še za en zelo poznan dom, to je Valvasorjev dom pod Stolom, ki se nahaja na 1181 metrov nadmorske višine. Do Valvasorjevega doma boste od parkirišča pri jezeru hodili približno 1 uro in 10 minut. Lahko se odločite za daljšo in manj zahtevno pot po cesti, ali pa se podate po eni izmed mnogih stranskih poti, ki so malce bolj zahtevne, a čudovite za opazovanje in raziskovanje narave. Do Valvasorjevega doma se je možno pripeljati z avtom, saj je to tudi eno izmed izhodišč za pohod na Stol.

Stol

Stol je z 2236 metri najvišji vrh Karavank, vzpon na tega dvatisočaka pa vam bo vzel približno 3 ure in pol v eno smer od parkirišča pri jezeru, če se boste pa pripeljali do Valvasorjevega doma, pa nekoliko manj. Iz Stola se lahko naprej odpravite na še kar nekaj zanimivih vrhov, med drugimi tudi na Vajnež in Vrtačo.

Vajnež

Vajnež je najvišji vrh v Jeseniški občini, z 2104 metri nadmorske višine. Za hojo boste od parkirišča pri jezeru Završnica potrebovali približno 3 ure in 40 minut, vmes pa boste lahko uživali v enkratnih pogledih na celotno gorenjsko.

Vrtača

Za ljubitelje gora, pa je Završnica izhodišče še za enega dvatisočaka. To je Vrtača, na nadmorski višini 2181 metrov, od jezera Završnica pa boste hodili skoraj 5 ur.

Dom pri izviru Završnice

Zelo zanimiva in priljubljena pohodniška točka je tudi Dom pri izviru Završnice, kjer boste v čudoviti naravi lahko nekaj popili in pojedli ter uživali ob razgledu na Blejsko jezero in okoliške hribe. Dom je priljubljena točka med gorskimi kolesarji, saj je pri domu tudi polnilnica za e-kolesa. Dom pri izviru Završnice je na 1425 metrov nadmorske višine, do njega pa boste od parkirišča pri jezeru hodili približno 2 uri 50 minut.

Završnica vam poleg zgoraj naštetih pohodniških točk nudi še veliko več, naštela sem le nekaj glavnih in najbolj poznanih. Ko boste zapuščali dolino Završnice pa se ne smete pozabiti ustaviti v Lovskem domu, ki je na desni strani, ko se peljete po cesti nazaj od jezera, saj boste tam lahko videli medveda, katerega se bodo gotovo najbolj razveselili vaši najmlajši.

Kateri letni čas je najbolj primeren za obisk Završnice?

Obisk Završnice bo zanimiva izkušnja v vseh letnih časih, vendar so pozimi nekatere aktivnosti omejene.

Ali so v Završnici kje otroška igrala?

V Završnici je lepo urejen rekreacijski park z otroškimi igrali.

Kje lahko parkiram avto?

V Završnici je tik ob jezeru urejeno veliko brezplačno parkirišče.

Ali se v jezeru Završnica lahko kopam?

V jezeru kopanje ni dovoljeno, in je tudi nevarno, ker gre za akumulacijsko jezero. Osvežite pa se lahko v potoku ali pa v tolmunčkih pri slapu.

3 komentarji

    1. Prvo lep pozdrav. Opazil sem ta del Slovenije. Ker sem ljubitelj fografiranja in seveda malo bolj v letih a sposoben hoje , me zelo zanima da ta del se da ogledati v 2 dneh in če je možnost kje prenočiti. Zanima me tudi če je brošura z opisom teh jezer in slapov.
      Vesel bom odgovora saj prihajam iz Štajerske – Maribora.
      Moj meil,, frenkiflos@gmail.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja