Skutino pecivo, sočno in osvežujoče

Skutino pecivo kot nalašč za nedeljsko popoldne kot nekaj enostavnega in osvežujočega.

Sestavine: 300g skute, en lonček jogurta, dve jajci, pol jogurtovega lončka olja, pol jogurtovega lončka sladkorja in pol jogurtovega lončka moke, vanilin sladkor in pol žličke pecilnega praška

Priprava je enostavna. Pečico zagrejemo na 180°C. Manjši pekač 20×30 cm namažemo z maščobo in posujemo z ostro moko. Skuto, jogurt, jajca, olje, sladkor in vanilin sladkor zmešamo. Dodamo moko s pecilnim praškom. Narahlo pomešamo. Maso zlijemo v pekač in damo v vročo pečico. Pečemo približno 40 minut. Na vrhu naj se pecivo obarva lepo rjavo. Skutino pecivo vzamemo ven iz pečice in malo ohladimo. Narežemo na kocke in postrežemo.

Pecivo je zelo rahlo in osvežujoče, zato je kot nalašč za popoldanski prigrizek. Obogatimo ga lahko s sadnim prelivom. Ali pa preprosto ponudimo poleg skodelico sadja ali kompota.

Skutino pecivo z  jagodičevjem v podstavku

Iz 150g masla in 300g moke naredimo z gnetenjem kosmiče. Dodamo 70g sladkorja in eno jajce. Zmešamo. Po potrebi dodamo malo vode, da dobimo kepo testa. Damo na hladno počivat za pol do ene ure. Na ravni površini testo razvaljamo v obliki pekača približno 25×40 cm. Pečico zagrejemo na 180°C S pomočjo valjarja prestavimo testo v namaščen pekač. Dobro ga pritisnemo ob robove. Dno prešpikamo z vilicami. Damo za 10 minut v ogreto pečico peči. Vzamemo iz pečice. Na testo nalijemo skutino maso in potresemo z jagodičevjem(približno en jogurtov lonček). Vrnemo v pečico in pečemo 40 minut. Pečeno pecivo vzamemo iz pečice in dobro ohladimo. Razrežemo in postrežemo. Lahko ga posujemo tudi z sladkorjem v prahu. Tako pecivo ostane sočno še drugi dan. Zato ga brez skrbi spečete dan prej, kot ga potrebujete.

Skutino pecivo z vaniljevim pudingom

Skutino pecivo spečemo po osnovnem postopku skutinega peciva v podstavku. Skuhamo vaniljev puding. Kuhan puding zlijemo na ohlajeno pecivo in ponovno ohladimo. Postrežemo s sadjem.

Slano skutino pecivo

100g skute pretlačimo, dodamo 100g zmehčanega masla, solimo. V 100g presejane moke dodamo žličko pecilnega praška. Moko s pecilnim dodamo v skutino maso. Zmešamo. Testo naj počiva pol do ene ure. Kolikor časa pač imate na razpolago. Uležano testo razvaljamo na prst debelo. Pečico zagrejemo na 160°C. Razvaljano testo razrežemo z valjčkom za kekse na poljubne oblike. Premažemo z jajcem ali z vodo z oljem in posujemo s semeni ali grobo soljo. Pečemo 20 minut. Pecivo se prileže k popoldanskemu ali večernemu druženju ob vinu ali pivu. Lahko pa preprosto za grickanje ob gledanju dobrega filma.

Priprava skute iz mleka

Če imate možnost priti do domačega mleka, lahko skuto naredite doma. Iz litra mleka pride približno 100g skute. Mleka iz mlekomata se ne poslužujte, ker se ne skisa. Sveže mleko zlijte v posodo za kuhanje in jo postavite nekam na toplo. Pa ne preblizu štedilnika. Čez dan ali dva se bo mleko skisalo. Na vrhu se bo nabrala gosta smetana. To poberete in jo porabite namesto kisle smetane ali jogurta za pecivo. Posodo postavite na grelno ploščo na najnižjo možno vročino. Ko se bodo ob strani začeli delati mehurčki, posodo odstavite z ognja. Kislo mleko ne sme zavreti. Veliko cedilo postavite na visoko posodo in ga pokrijte s čisto krpo. Nanjo zlijte zagreto kislo mleko. Pustite, da se odcedi. To traja nekaj ur. Skuto porabite za pecivo. Sirotka pa je bogat vir beljakovin. Zato je nikar ne zavrzite. Če želite postopek kisanja skrajšati, dodajte svežemu mleku nekaj žlic jogurta.

Koliko časa lahko pecivo stoji v hladilniku?

Verjetno tako ne bo dolgo zdržalo. Ker pa je pecivo iz skute, nima ravno dolgega roka trajanja. Najbolje je, da ga pojeste vsaj naslednji dan. Oziroma, če ga pripravljate za kasneje, ga pripravite en dan prej.

Ali lahko maso uporabim kot nadev?

Sladko ja. Vendar je pečenje obvezno. Lahko jo kombinirate z, prej pečenim, biskvitnim ali listnatim testom. Vlečeno testo ni potrebno prej peči. Pečete ga lahko istočasno z skutinim testom. Vendar mora biti podlaga obvezno vlečeno testo. Priporočam zloženko. Plast vlečenega testa, plast skutinega testa in tako naprej. Po vrhu polijete z jajcem in smetano ali mlekom.

Ali lahko zamenjam jogurt s kislo smetano?

Lahko. Potem iz recepta izločite še olje, ker je kisla smetana bistveno bolj mastna kot jogurt. Količina pa ostane. Torej lonček kisle smetane. Kisla smetana vsebuje 18% maščobe, jogurt 3,5%.

Kako porabim sirotko?

Preprosto jo pijete. Če pa vam je neprijetnega okusa, ji dodajte sadje ali sadni sok. Lahko jo uporabite za redčenje zmešančkov (smutijev). Ali pa kot dodatek v pire krompir ali kremne juhe. Drugače pa dajte prosto pot svoji domišljiji, le zavrzite je ne.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja